用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國day school , 由零開始問
樓主: 貝珠
go

[英國] 英國day school , 由零開始問 [複製鏈接]

貝珠 發表於 20-4-8 19:01
我女兒在香港已經很獨立。只是希望一家人多幾年相處。

可以考慮揾啲boarding school 但做住day student 先,到過兩年你覺得女兒能夠寄宿時,就不需再轉校,只需要轉做boarding students 就可以了。

反而係父母陪讀問題,因陪讀visa 只能grant 俾12歲以下小朋友嘅父母。

回覆 貝珠 的帖子

有UK guardian公司會做independent day schools同幫你申請埋陪讀簽證我之前都有諗過咁做,不過細仔未準備好英國讀書所以大女過左去先
佢地收一個價錢做晒,你可以自己問下

貝珠 發表於 20-4-5 14:32
移民英國現在不容易,但有打算俾個女去英國讀中學,夫婦輪流陪讀約兩年,去到year 9 左右才入boarding scho ...

如果你想year 7去係想個女住10年入藉,我勸你直接讀boarding,冇咩可能入到day school

doggy2013 發表於 20-4-10 23:57
如果你想year 7去係想個女住10年入藉,我勸你直接讀boarding,冇咩可能入到day school
...

....在uk讀10年書,後入藉,容易嗎?

mango_vip 發表於 20-4-11 01:18

英國讀10年入藉很難。除非學校長假期留在英國,但英國學校長假期比較多。很難叫小朋友長時間留在英國不回香港。

以下詳細資料
1. 10年期限的計算一定是從此人進英國那天算起,而非此人拿到簽證的日期。

2.在10年當中,申请人單次離境天數不得超過180天,同时在10年内離境總天数不超過539天。出境和入境當天不計算在英國逗留時間。

3. 旅遊簽證也属于‘合法簽證’之一,算在10年永居簽證類型的範圍內。

angelleungyp 發表於 20-4-9 06:11

英國教學的思考模式與香港教育大不同,邏輯推理、對身 ...

你好,想請教你3個孩子都在英國讀書,是否入讀同一間中/小學?
小朋友入讀boarding school?還是你們舉家移民?
如果三個小孩同時讀Boarding School,請問每個月預多少生活及學費等費用?
唔好意思問題太多,因為我也是三個孩子的媽媽,謝謝你答覆。

030409 發表於 20-4-16 08:36
你好,想請教你3個孩子都在英國讀書,是否入讀同一間中/小學?
小朋友入讀boarding school?還是你們舉家 ...

Pls check pm

我最近都有做緊Day school d research.
首先, 如學校收外藉學生, 最緊要係佢地可唔可以攪到Tier 4 Visa...(拿,可以攪到同會唔會幫你攪係兩回事黎)

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/879426/2020-04-15_Tier_4_Register_of_Sponsors.pdf

以上係英國政府列出可做到Tier 4 Visa 的學校

T4 general 係16歲以上
T4 child 係4-17歲

以下係我整理左一D 網上家長話會幫學生攪DAY SCHOOL 的學校資料...我冇全部FC晒的, 但北愛個幾間係有列明海外學生DAY SCHOOL 收費..(LOCAL 免費的), 所以算FC左...其他學校可能要自己EMAIL 問或睇下佢有冇寫international application...(D GCSE 成績有D自己搵,...未必全部係2019/2018的..只是做個REF..未必準確)  (還有一些是可能要YEAR 9/SIXTH FORM 先收海外學生)......真係要自己問清楚...(我仲未問架...但揾以下呢幾間好過大海撈針)

SCHOOL

TOWN

TYPE

A-LEVEL(% A*)

A-LEVEL(% A*/A)

A-LEVEL(% A*/B)

GCSE(%A*/A/9/8/7)

Stephen Perse  Foundation

Cambridge

Ind

63.82

84.95

Concord  College

Shrewsbury

Ind

83.52

84.38

St Michael's School -  Llanelli

Wales-Llanelli

Ind

73.46

73.47

Bablake School

Coventry

Ind

36.72

72.73

Norwich School

Norwich

Ind

72.0

Bromley High  School

Kent-Bromley

Ind

49.19

67.3

Warwick School

Warwick

Ind

47.77

66.11

The Grange  School

Cheshire-Northwich

Ind

61.76

64.55

Hymers College

Hull

Ind

43.7

63.0

Methodist College Belfast

N.Ireland-Belfast

Selective (100%)/Ind

41.8

72.2

61.2

King Henry  VIII School

Coventry

Ind

58.0

Oldham Hulme  Grammar School

Oldham

Ind

55.0

Royal School Armagh

N.Ireland-Armagh

12.2

35.3

65.5

46.6

Royal School Dungannon

N.Ireland-Dungannon

7.9

33.9

45.3

St Bede’s  College

Manchester

Ind

42.0

Victoria  College

Campbell College

St. Mary’s College, Crosby

Liverpool

Ind

27.0

George  Watson’s College

Scotland-Edinburgh

Ind

Stewart's  Melville College

Ind

The Edinburgh  Academy

Ind

Rockport School

N.Ireland-County Down

Ind

mango_vip 發表於 20-4-11 01:18
我會咁睇...angelleungyp 比的資料係對的...即讀10年書, 每年唔離開英國超過50多天就可入藉
總好過投資移民--GP200萬,

working Visa--攪緊行澳洲point base system --所以未知數

創業Visa--又有好多條件限制..

所以10年簽對比以上總總...其實算易了...(但都要英國呢10年唔好取消左呢條10年簽...否則讀到第9年取消就慘--可能家長要預左有咁情況)

或者係大學識個英藉老公老婆結埋婚...可能易個10年簽

如果10年簽..就要YEAR 7-8去讀..讀到大學/MASTER畢業

ruudi82 發表於 20-4-16 14:00
我會咁睇...angelleungyp 比的資料係對的...即讀10年書, 每年唔離開英國超過50多天就可入藉
總好過投資移民 ...

10年簽己經好耐,大改機會低

doggy2013 發表於 20-4-18 23:44
10年簽己經好耐,大改機會低
而家英國不停改VISA 政策,
之前企業移民改左, 而working Visa 又大改....真係唔知十年簽可以KEEP幾耐.....我就係想提下行10年簽的人, 都要有作最壞打算....(可能心態唔好當移民,當去讀書先lor)

不過working visa 改完應該對香港人有少少利GE

回覆 angelleungyp 的帖子

請問yr6  yr 9 即香港的幾年班?

CV4P 發表於 20-4-27 14:51

請問yr6  yr 9 即香港的幾年班?

當年細囡讀完香港小學4年級後,九月便去英國升讀yr 6。
如此類推:小五=yr 6, 小六=yr 7( 英國叫 11+, 即是九月滿11歲) ,中一= yr  8, 中二= yr 9 ( 英國叫 13+, 即是九月滿13歲)
英國學校 11+ & 13+ 會比較多位收新生。尤其是11+特別多位呀!機會會大很多。

你的文章講中哂我的諗法,謝謝你

doggy2013 發表於 20-4-10 23:57
...

英國學校有差不多120日假,十年只可以離開540日,除非你好多假或full time mum, 基本上,佢好多時都住guardian family. 咁細個好慘下。

angelleungyp 發表於 20-4-27 15:59
如此類推:小五=yr 6, 小六=yr 7( 英國叫 11+, 即 ...

謝謝你!好清楚

angelleungyp 發表於 20-4-27 15:59
如此類推:小五=yr 6, 小六=yr 7( 英國叫 11+, 即 ...

資料好有用

醒目開學勳章

真心請教!
囝囝9月在香港升讀中一, 已有心儀中學取錄了,做家長的叫做完成了一個 project。

現又開始預備另一大project,如打算到海外升學, 請問應該升中四 or 考完DSE先出國呢?
有什麼因素要考慮? 又應該從何入手呢?

請賜教!

sarahtsw 發表於 20-5-22 15:55
真心請教!
囝囝9月在香港升讀中一, 已有心儀中學取錄了,做家長的叫做完成了一個 project。

第一,就是睇你有幾多銀彈先。如果有足夠金錢,梗係越早越好啦!越早去到英國書學習英語發音和英語水平都與香港不同啦!
第二,睇吓你想大學讀什麼科目,如果唔係讀一些要求太高的科目的話,讀完DSE 之後去也可以。不過英國有些大學科目要求睇 IGCSE/GCSE成績的。例如醫科/牙醫⋯⋯等等。其他科目就要 check 下,每間大學和學科收生要求都不同。

醒目開學勳章

銀彈大約要點計算, 1年大約預幾多?
亞囝仲未諗做咩職業喎!
‹ 上一主題|下一主題