用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區今年升中人數
go

各區今年升中人數 [複製鏈接]

各區升中人數,可以系邊度睇呢?
   3    0    0    0

今日蘋果日報港聞版有表英中學額

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/456342/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D-%E9%81%A9%E9%BD%A1%E5%AD%B8%E7%AB%A5%E5%A2%9E14-00%E4%BA%BA-%E8%8B%B1%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E9%A1%8D5-4%E4%BA%BA%E7%88%AD%E4%B8%80%E4%BD%8D

新學年全港18區共有10,132個英中統一派位學額,比去年增加578個。今年英中學位平均5.4人爭一個,比去年5.7人爭一個,競爭情況稍為下跌。 今年雖人多了,但估唔到兢爭返而冇上年咁高

未知是否很多區都有這情況:
就是他區借來的學額較去年少,例如北區,以往每年每間都借北區5-6個學額(指Band1及Band2),今年每間只借給北區3個學額。
足見大埔升中學童都增多,竟爭不下於北區校網。
再者,一些中學開足五班中一應付,變成好難借給其他區。
所以會否是各區升中學童人數都是平均上升?
借來學額變少,正常都不敢墳入大抽獎。

回覆 foxli 的帖子

Thanks

carmenlook 發表於 20-4-5 01:49
新學年全港18區共有10,132個英中統一派位學額,比去年增加578個。今年英中學位平均5.4人爭一個,比去年5.7 ...

我都有些意外,前排才知有英中今年加開一班。連續兩年都有兒子升中。

回覆 nillnill 的帖子

有冇link? 可分享一下嗎?謝謝你!

EDB今年仲未有各區升中人數既資料,但奇怪既係,目前公佈既統一派位學額,大多數區乙部學額只佔該區有呈分學生升中人數(以2019年五年級人數參考)既55%左右(合共少咗2萬幾人),真係區區都有咁多人成功離場?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-5 10:18
EDB今年仲未有各區升中人數既資料,但奇怪既係,目前公佈既統一派位學額,大多數區乙部學額只佔該區有呈分 ...

会唔会走左d外国升学?

carmenlook 發表於 20-4-5 01:49
新學年全港18區共有10,132個英中統一派位學額,比去年增加578個。今年英中學位平均5.4人爭一個,比去年5.7 ...

個人認為,箇中原因係因為適齡學童增1400人,即三分一份後平均B1學生增加了467人,而B1學額卻增加578個,供過於求情況下平均競爭數字自然會下降,這就解釋到為何今年雖人多了,但競爭反而不及上年高。

解說:
B1學生增加467人::
467人≒1400÷3

增加B1人數佔增加學額數大約80.8%::
80.8%=467÷578×100%

即是話大約有20%B1學位"剩餘",
個人認為這數子十分可觀,
可能代表著
""邊緣人""能座穩B1組別機會會""增加"";
""B2a""少數人向上流之機會會""增加""。

Yanamami 發表於 20-4-5 10:21
会唔会走左d外国升学?

個人認為,年年都係大約哩個數字。

YmOra 發表於 20-4-5 10:44
個人認為,年年都係大約哩個數字。

係有少許增加,兒子5年級呈一時161人,6年級呈二159人,可能畢業試前又會有人走。四升五時是165人。

回覆 YmOra 的帖子

同意,一般分析都係以所有學童除b1位競爭去計,什麼5.?人,7.?人爭一個位,睇落競爭好似好大,但其實嗰五個人根本唔係全部b1,好多時就咁睇冇諗清楚就被嚇窒咗,我之前都以為我嗰區六個人爭一個b1位,諗深一層有四個根本唔係b1,另外喺自行同直資估計都走咗三成左右b1生,如果以區內1000人B1計,其實到大抽獎可能得返六百幾人700人唔夠都未定,所以我個區雖然唔係多B1位,上年用教署畀嘅資料計過B1學位六百幾個,我自己估計區內約七百人參加大抽獎,1.?人爭一個位左右,真係好樣衰隨機編號去到最後嗰四、五十個可能真係會失落B1,所以我保險線都放到去 18志願,當然本身我阿仔唔係邊緣人亦有信心超黑的話可以叩門,所以膽粗粗估計,專家們可能又會話我呢個諗法有啲問題

carmenlook 發表於 20-4-6 11:11

同意,一般分析都係以所有學童除b1位競爭去計,什麼5.?人,7.?人爭一個位,睇落競爭好似好 ...
非常同意!

carmenlook 發表於 20-4-6 11:11

同意,一般分析都係以所有學童除b1位競爭去計,什麼5.?人,7.?人爭一個位,睇落競爭好似好 ...

所以,嗰個係描述:
本區所有學生之競爭比例;

而最好用:
本區B1學額與B1學生之競爭比例;

我就比較喜歡針對自己心儀中學的:
心儀中學學額與自行申請人數之比例。

唔知有無每一區參加統一派位學生實際人數?咁樣好比較!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-4-6 11:50
所以,嗰個係描述:

請問怎樣可知自行選的中學有幾多人申請

YmOra 發表於 20-4-6 11:50
所以,嗰個係描述:

請教一下︰
每區B1學額,暫時只想到用坊間所謂B1中學中一級學額(自行+抽獎+叩門)計算。
但就難免排除了一些收了兩三班B1生的中學

Irene06 發表於 20-4-6 23:28
請問怎樣可知自行選的中學有幾多人申請

你必需把握每年之"簡介會"到校聽有關咨詢或直接問校長,以今年為例好多中學取消簡介會,個人極力鼓勵jm們可以的話小四要開始走訪心儀中學之簡介會,小妹响小二開始先探訪本區的中學,其後就去下其他區中學,亦有為大抽獎有機會填嘅他區中學而去了解一下,最後一年再去最終自行心儀嗰兩間英中聽多次及問D重要問題,例如自行申請人數、貴校外來生人數等等。

‹ 上一主題|下一主題