用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小心九龍灣德褔Eye LxxL 黑店!
go

小心九龍灣德褔Eye LxxL 黑店! [複製鏈接]

**疫情下,堅決set未上堂deadline(5月1日前)
**中心女負責人態度惡劣挑釁,只提供一個晚上online learning時段
** 中心女負責人不能安排其他時段,及堅拒退回2月份未上堂的學費,只推說已全部expired (之前叫家長4月份要補堂,請她退款,跟住就話d 堂expired哂)
**我們詢問課程安排,她竟態度惡劣說(同一個問題唔好問咁多次)
** 只叫家長取回2月未上課的書本,便想不了了之,呃家長錢!

各位家長,以下是我們在此中心受到的恐怖經歷,在此分享,以免中伏!

本人小兒由上年12月開始在該店讀數學課程。我們在1月尾已繳付2月份5堂的學費。
小兒只在2月1日只上了1堂,因新冠疫情爆發,學校也停課,故向中心女負責人申請停課,直至教育局宣佈學校覆課為止。
3月頭,中心女負責人問有無興趣online上堂,我們覺得網上教數學不太適合小兒,故沒有回覆她。
3月尾,中心女負責人突然通知要在5月1日前上完2月份未上的堂,可以選擇面授上堂或online上堂。因新冠疫情現在更趨嚴重,我們覺得不宜再帶小兒到中心上堂,故無奈接受online 課程,及詢問可否在星期六(原本上課時間)在網上教學。
中心女負責人回覆只能提供星期三晚上8點半上課,我們有禮地拒絕因這是我們晚飯時段,小朋友在晚上也比較攰及不太專心。
中心女負責人突然無禮地推說因我3們月頭無回覆,所有時間已被學生book了,只有晚上這個時段。
我們好言相向請她退款,你發脾氣說我們的課堂已expired哂,無得退款,只叫我們到中心攞番未上課既書,諗住算數,行為可恥。最後還說'你地同一個問題唔好再問'!!!!

咁無恥既教育中心負責人,我都係第一次見,講真佢中心係franchise, 家長根本可到其他分店報讀,俾錢仲要受氣,疫情下突顯有人生意欠佳,就攞家長出氣。

這樣的中心負責人,而她經常在中心出沒,有時更教導小朋友。對家長態度如此惡劣,何況對著小朋友?
希望各家長應小心選擇報讀,以免對小朋友的心理發展有所影響!!

Poyau    發表於 20-5-13 21:11
   0    0    0    0

yaijing 發表於 20-4-4 22:54
Eye lexxx 打風取消都唔肯補堂。而家仲慘啦, 佢哋冇收入,心情係差啲啦,分分鐘做唔住要關門,所以叫你快 ...

我地唔上餘下既堂喇,而家疫情嚴重,唔想小朋友冒險。政府都話覆課無期,佢地夠膽死要學生5月1日期前哂d堂,咁set 個deadline根本唔合理啦。
而佢安排唔到正常時間既online課堂(只得一個夜晚8點半時間),叫佢退款又話expired哂,態度惡劣。
講真我作為消費者,佢offer既online learning根本我係有權拒絕的,因與之前報讀既面授課程完全唔同!
我小朋友都有其他興趣班,間間也話可以待覆課後再慢慢補堂,間間都好聲好氣,唯獨這間九龍灣德福Eye LxxL既女負責人大聲夾惡,太過份了。
我地已向有關機構作出投訴,希望以正常程序攞番退款(emoji)

大家要小心e 間九龍灣德褔黑店!!!

yaijing 發表於 20-4-4 23:52
所以我更加覺得佢哋好大可能真係做唔住五月要關門。 而家啲導師咁得閒, 應該大把時間可以安排。佢專登畀安 ...

yaijing, 你分析得好o岩。
我都覺得無可能online 所有時間都比家長揀哂。佢最尾都話無法安排,要我地到中心攞番未上堂d書,咁都得,唔洗教,諗住可以擺平單野 ,呃家長錢

幾百錢攞唔番唔係大問題(不過我已向有關機構投訴追討),只係個女負責人態度好惡劣,叫我'同一個問題唔好再問'

咁既負責人,對家長已煩躁火爆無耐性,家長放低小朋友比佢教,佢點會耐心教導小朋友,執笠都係遲早既事!

希望其他家長嚴選中心報讀,如有我類似經歷,一定唔可以比佢兇到屈服

yaijing 發表於 20-4-5 10:12
算啦,要執粒真係好惨。個負責人仲要逐個家長攪安排網課,又要逐個答你哋要求退錢問題,脾氣一定差,都要體 ...

其實我地係好言相向叫佢安排時間,佢竟然叫我同一個問題唔好再問,叫我攞番d 書就算,跟住又話我d class expired 哂,發哂難咁,比錢仲要受氣。
佢不如好聲好氣明言話我間野要執笠,我諗我地反而會體諒。我地係pre paid學費的,安排唔到,退番錢比我地,大家好黎好去,應是最合理安排,唔明對方竟發難拒絕

yaijing 發表於 20-4-5 11:39
假如佢真係五月執笠, 佢根本就冇心情再同你商討補課又或者再答你咁多問題。 既然準備執,錢更加唔會退,  ...

yaijing, 謝謝你的精明的分析及解答,間野真係好大機會會執笠,希望其他o係e 間中心既家長能攞到合理既待遇,以此為鑑

呢間分店咁衰既,我女都是補eye其他分店,係疫情期間都比我哋彈性安排,我後來都幫呀女轉左online,時間都係自己話事

szeszeeee 發表於 20-4-5 18:57
呢間分店咁衰既,我女都是補eye其他分店,係疫情期間都比我哋彈性安排,我後來都幫呀女轉左online,時間都 ...

係呀,真係衰到無人有。咁樣對客都有既,我好聲好氣要求佢比個合理既online時間我,女負責人竟回覆得晚上一個8點半時間? 講真,而家咁既時勢,點會上午下午既所有online時段都full booking?

叫佢退款,仲發惡話d堂expired哂

小心e 間九龍灣德褔黑店,希望唔會再有家長中伏

回覆樓主:

唔知你們有冇條款寫明學费有效期,如果有而已經過了,其實佢冇錯。
这次停课係意外,冇理由只係教育中心負上所有责任同suffer

longlokma 發表於 20-4-6 02:08
唔知你們有冇條款寫明學费有效期,如果有而已經過了,其實佢冇錯。
这次停课係意外,冇理由只係教育中心負 ...

學費單據條款無寫有效期,負責人只在3月尾send whatsapp話已自訂deadline5月1日前要上哂2月份未上既堂。
安排唔到合理online時段,又自訂5月1號deadline, 叫佢退款又說已expired, 不能退,前言不對後語,極不合理

回覆樓主:

事情已交相關機構處理,希望作為消費者能得到公平合理對待

hohoyakathy 發表於 20-4-5 19:32
係呀,真係衰到無人有。咁樣對客都有既,我好聲好氣要求佢比個合理既online時間我,女負責人竟回覆得晚上 ...

我本身約左試堂,好彩睇到你分享!感謝(emoji)

回覆樓主:

係,呢個女人好spicy
‹ 上一主題|下一主題