用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有没有人放弃自行取录 去直资呢
樓主: Jasmineli506
go

有没有人放弃自行取录 去直资呢  

02413124 發表於 20-4-4 18:08

未必,都要睇用家同邊間自行

似乎,都係Vs想唔想俾學費~~~

mcl203 發表於 20-4-4 21:06
似乎,都係Vs想唔想俾學費~~~

咁自行 vs 直資,如果同grade 應該都係學費同地理因素多

02413124 發表於 20-4-4 21:07
咁自行 vs 直資,如果同grade 應該都係學費同地理因素多

同Grade嘅理解可以好闊~~~

mcl203 發表於 20-4-4 21:09
同Grade嘅理解可以好闊~~~

所以我已經唔用band

回覆樓主:

好奇一問, 德望小學學生又可唔可以參加自行選校?

Jasmineli506 發表於 20-4-4 10:47
总感觉陪着几千人玩 还玩得心惊胆颤 夜不能寐的

嗰D一開始無咁大信心而想先手執直資位再搏自行嘅家長,自行有得取錄估計放棄直資位機會會好大。

happystone 發表於 20-4-4 17:41
回覆 02413124 的帖子

今年這個安排,直資不能像以往可以優先收最top的學生了 ...

自行放榜前(人揀你)直資揀你;自行放榜後(你揀人)你揀。。。?

luluhaha 發表於 20-4-4 15:23
係呀,如果九月繼續上網課,唔知中學們準備好係網上迎接新生未呢?

準中一生都未算慘,今年中一學生最慘,正所謂"蜜月年"就咁就俾個疫症破壞晒,班中一仔都未感受得清楚中學生活就開始停課了,我諗來年要把準中一生和中二生同當新生學弟學妹看待好了。

回覆 YmOra 的帖子

我们喜欢了一间学校 虽然不是很top 但是有住宿 如果自行取录 说不定都会放弃自行 好纠结

YmOra 發表於 20-4-5 10:00
準中一生都未算慘,今年中一學生最慘,正所謂"蜜月年"就咁就俾個疫症破壞晒,班中一仔都未感受得清楚中學 ...

回想起過去的大半年⋯⋯跟今天比較原來還是很幸福和自由的,不用隔離不用戴口罩⋯⋯可以自由的在餐廳吃飯⋯⋯
珍惜今天吧,明天和後天可能還不如今天⋯⋯學歷和功課在戰爭,疾病和自由的呼吸之下都成為浮雲了

b3410    發表於 20-4-5 11:57

我個人比較喜歡直資學校,所以就算自行慶幸得左都唔會讀……
所以升中project已完成

回覆 happystone 的帖子

和你一样的感觉

happystone 發表於 20-4-5 12:54
我個人比較喜歡直資學校,所以就算自行慶幸得左都唔會讀……
所以升中project已完成 ...

直資睇邊間啦

YmOra 發表於 20-4-5 10:00
準中一生都未算慘,今年中一學生最慘,正所謂"蜜月年"就咁就俾個疫症破壞晒,班中一仔都未感受得清楚中學 ...

咁我的3個兒子都遇上最差的情況。
長子應屆DSE生,個試都唔知點;
二仔中一,學校在最多人確診的中西區;
幼仔小六,等大抽奬。

YmOra    發表於 20-4-6 01:14

咁能夠為左佢放棄自行嘅一定係自己心儀架啦每人要求不同

happystone 發表於 20-4-5 17:11

咁能夠為左佢放棄自行嘅一定係自己心儀架啦每人要求不同

所以都好難比較,人人心儀既不同,有人要spcc,dgs 先覺得係心儀。所以說到底可能唔關學校事,係適合小朋友,唔係睇間學校。

我们去颜宝铃都很知足

Gloriasogashiwa 發表於 20-4-5 16:51
咁我的3個兒子都遇上最差的情況。
長子應屆DSE生,個試都唔知點;
二仔中一,學校在最多人確診的中西區;

三個小孩子好厲害
長子最影響大, 二仔就冇咗中一個蜜月期, 是否中西區麥記? 而三仔唔係等自行先?

Jasmineli506 發表於 20-4-5 11:10
回覆 YmOra 的帖子

我们喜欢了一间学校 虽然不是很top 但是有住宿 如果自行取录 说不定都会放弃自行 好纠 ...

其實,個人認為"直資與自行"揀邊間未必一定要以"成績比併"作為絕對的考慮點,因為本身直資的優點就係不單只是有"學術"範疇嘛!如果,孩子個性不只是讀書型,能夠去到直資中學建立讀書以外嘅能力或興趣擴闊視野,選直資係好DD。所以,只要認為直資中學有合適的土壤讓孩子成長,與孩子的Banding級數不是差得太遠,選擇直資係無問題的。