用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教:ESF Bradbury vs Mount Kelly
go

[小學] 請教:ESF Bradbury vs Mount Kelly

我個好朋友個仔仔讀緊mount kelly y1. 學校英式小班教學都唔錯但番學要過海同埋時間較長。之前apply esf 未有位最近y2又有位,因為肺炎esf未有school tour or talk。請問大家會點樣揀,
或者有無用家可以分享下?

回覆樓主:

Mount Kelly 之前好似有新聞提及他們建校舍的申請不成功,可能要繼續用商廈做校舍一段長時間。

你以經有Bradbury Offer?

仲洗稔?快D轉, Mount Kelly連正式校舍都冇,仲要過海番

回覆 rachmama 的帖子

請問 ESF 是不是 call interview?

回覆樓主:

唔係黑心,近年開咗咁多新校,唔知可以维持幾耐,仲要在商場上課,除非無選擇,只作為踏腳石

反而我好奇要考慮的點是什麼

而家咁嘅疫情,好多IS 都要殺校. ESF 一定安全!

poonseelai 發表於 20-4-5 09:42
唔係黑心,近年開咗咁多新校,唔知可以维持幾耐,仲要在商場上課,除非無選擇,只作為踏腳石
...

完全同意!

Mount Kelly 依家喺尖沙咀嘅校址,之前係HKU Space 中醫藥學院臨床及教學中心所在。有段日子我在那邊上課,間野死氣沉沉,啲通風及光線同環境,連大人都覺非常局促,何況小朋友比大人需要更多新鮮空氣、陽光及空間跑跑跳跳。仲要Y1-8迫埋同一校舍,連窗都唔多隻,俾咁多學費,值咩?仲有,明知有肺炎全球散播,今年農曆年學校假期仲帶啲學生去瑞士滑雪,好彩無事;但番嚟幾多老外教師唔戴口罩聚會打網球中招,好似無乜common sense 同危機意識。

阿仔以前讀ESF小學(不是Bradbury), 經常去Bradbury 參加chess tournaments ,Bradbury 環境非常好,絕對有足夠空間俾小朋友活動。佢依家ESF中學,有一半同學都係由Bradbury升上嚟,啲同學仔都好好,包括阿B 個二女(成日出嚟同阿爸合唱),同邱淑貞個二女(舊年去咗英國讀書),黃敏德個仔高佢地幾班,仲有好多其他名人之後,同學間唔係好care 邊個係邊個爸媽/仔女,家長間亦好少提起,佢地都好nice 好down to earth, 絕對唔會自己group埋一堆唔理其他人。

對我來說香港大部分IS vs mount kelly 都會勝出

回覆 RRDDragon 的帖子

佢係呀,剛收到

回覆 aray2 的帖子

聽佢講,打俾佢去學校interview

回覆 peter1 的帖子

因為mount kelly 小班教學,同埋英式學制。而esf student to teacher ratio 幾乎double. 至於環境方面,mount kelly 無操場但可以到附近cricket club 有大草地及好近有滾球會泳池用。至於師資方面, mount kelly 所有老師都british trained up with straight english accent. Esf 師資方面我地就唔清楚...

回覆 Jmachi 的帖子

的確呢個係好重要既考慮因素

回覆 rachmama 的帖子

Thank you!

rachmama 發表於 20-4-5 18:49
回覆 peter1 的帖子

因為mount kelly 小班教學,同埋英式學制。而esf student to teacher ratio 幾乎doubl ...

Clear.

只有一點想sharing, 我記得有prof 講過唔好迷信小班教學, 因為學生除在同老師學習,學生相互間都需要學習如何相處。 人數多一點可能都未必係一個壞處。

咁都要考慮

rachmama 發表於 20-4-4 08:36
我個好朋友個仔仔讀緊mount kelly y1. 學校英式小班教學都唔錯但番學要過海同埋時間較長。之前apply esf 未 ...

ESF 疫情期間有開 online seminar:https://www.esf.edu.hk/parent-seminars/

要報名的。

回覆 sschiu 的帖子

唔該哂! 可惜最早的esf Seminar 都比我要覆offer 的日子遲...