用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
樓主: Jane1983
go

大家估吓幾時可以復課   [複製鏈接]

planetearth 發表於 20-4-3 12:47
我工作上要同國內密切聯系, 大陸真實管得好嚴, 早期到處封村, 反而系D廠要急到求正苦放人出來. 但當時正苦 ...
我在新聞也看到,另外機場也做得好

MrBeast 發表於 20-4-3 14:03
我在新聞也看到,另外機場也做得好
"Human Right or Human Left" , 這個地步不敢亂來的.

依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫苗沒有研發出來,都好難恢復正常。
而在逐步恢復正常的時候,經濟,生產等等一定排在前面,學生復課屬於排在比較後的位置。

所以,我估,9月可以開學已經好好。DSE考唔考,都唔會影響到復課。

大家不如好好計劃一下,從4月到9月,漫長的5個月,沒有旅行,沒有社交,隨時擔心經濟崩潰,物資缺乏的環境下,如何保持家人,小朋友的身心健康,也不至於荒廢時間。

planetearth 發表於 20-4-3 14:34
"Human Right or Human Left" , 這個地步不敢亂來的.
but there is always loophole

https://youtu.be/sIlGz1jHq5s

依家睇個疫情,如果9月1可以開到學,我都阿彌佗佛了,呢個學期我覺得已經冇乜可能

MrBeast 發表於 20-4-3 15:10
but there is always loophole
的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity咁,有又唔敢玩die with dignity唔帶口畢, 有個朋友兩個女系美國到而家都唔肯帶口罩, 朋友激氣到死.

planetearth 發表於 20-4-3 17:59
的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity ...

係呢一兩日Trump和紐約州長先改口,話戴口罩、圍巾遮面無妨。之前係澳洲,有華裔人士戴口罩被當地人毒打,雖然拉咗果個人,但當事人身心都受創。有時君子不立危牆之下,唔敢戴也。

的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity ...
young and stupid, been there done it.

cafeva 發表於 20-4-3 12:24
估9月1號

我都覺得係,所以唔該班細路而家要乖乖地認真做好功課,萬一真係冇升班試,改用平時分做評核就大鑊了
8-)

b3410 發表於 20-4-3 15:08
依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫 ...

如果係咁,捱得過的,係辛苦d。

anitawong21 發表於 20-4-3 18:18
我都覺得係,所以唔該班細路而家要乖乖地認真做好功課,萬一真係冇升班試,改用平時分做評核就大鑊了:thin ...
yes,平時功課一定要認真完成。

mind u, 二月時香港搶廁紙時我一些移民英美的朋友仲笑話poorly educated 的人先會盲搶,e加係個group 已很少發言

b3410 發表於 20-4-3 15:08
依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫 ...

荒廢?我大女做功課做到唔停手;細女剛剛做完評估,休息一日,聽日又係一條好漢了,我唔會放過佢既

b3410 發表於 20-4-3 18:22
yes,平時功課一定要認真完成。

我隻阿細網上學習好認真,網上功課錯完又改,再錯再改,仲錯就直接whatsapp問老師。上堂無點名,但從無甩拖,老師已經開名讚過幾次了真係雖然成績唔好,但輸人唔輸陣

little_yolky 發表於 20-4-3 20:48
我隻阿細網上學習好認真,網上功課錯完又改,再錯再改,仲錯就直接whatsapp問老師。上堂無點名,但從無甩 ...
阿細學習態度好好,一定會後來居上
另,是否你最近同細女相處時間多咗,發現佢越來越多優點?之前太多時間俾咗大女升中?

little_yolky 發表於 20-4-3 20:42
荒廢?我大女做功課做到唔停手;細女剛剛做完評估,休息一日,聽日又係一條好漢了,我唔會放過佢既:hehehe ...

我家年輕人都變身摩打手,都唔知點解咁多功課。
佢算緊啲嘢,尤其數學,日日放兩三個鐘做額外數。中文,教完出師表,而家六國論,佢知自己背中文慢,已背咗半課出師表,希望 keep到個態度啦。

b3410 發表於 20-4-3 20:59
阿細學習態度好好,一定會後來居上
另,是否你最近同細女相處時間多咗,發現佢越來越多優點?之前太 ...

之前唔係俾多時間大女,係俾公司

我睇阿細DSE時可唔可以後來居上佢其實唔係學習態度好,係因為好鍾意電子嘢,所以學得好開心。而且,網上練習唔駛寫咁多字,佢最大問題係串字同作文,所以網上學習佢好like啫。

YolandaTam 發表於 20-4-3 21:43
我家年輕人都變身摩打手,都唔知點解咁多功課。
佢算緊啲嘢,尤其數學,日日放兩三個鐘做額外數。中文,教 ...

我個已經開始散了,難得佢當年呈分開足兩年turbo無熄過

Jane1983 發表於 20-4-3 10:50
政府3月25日封關,海外回港的港人如果中招,大多在14日內發病。及至4月8日,應該睇到那班人帶來的大致影響 ...
幾時復課?睇幾時有疫苗!

個人認爲至少暑假前沒得復課。
‹ 上一主題|下一主題