用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
樓主: Jane1983
go

大家估吓幾時可以復課  

little_yolky 發表於 20-4-4 14:52
兩個女停課,我都趁機加多一堂NET,個個月最少$6XXX,好肉赤,不過見佢哋有進步就乖乖咁俾
...

反而我補習費少左,只有中文要上,其他數英無上過,我大嘅好想我幫揾數,這個時間,之前又系11月話吾補数,現在又揾吾到……慳番!

IloveJJ 發表於 20-4-4 13:52
高中唔可以靠人迫啦!
我都見到阿仔同學好兩極架!
有啲好懶,唔交功課,即使學校講咗取消考試,用平時分 ...

系呀,無得迫,講道理都無用。你的還細,現在講多些道理!

JJDBB 發表於 20-4-4 14:57
反而我補習費少左,只有中文要上,其他數英無上過,我大嘅好想我幫揾數,這個時間,之前又系11月話吾補数 ...

NET貴呀!加一堂兩個鐘,同時教兩個,我計佢4個鐘,所以佢好鍾意嚟我度教

little_yolky 發表於 20-4-4 15:00
NET貴呀!加一堂兩個鐘,同時教兩個,我計佢4個鐘,所以佢好鍾意嚟我度教
...

這就是他的本事

回覆 little_yolky 的帖子

有效果,你比得樂意,咁就值啦!

little_yolky 發表於 20-4-4 14:32
6月無確診已經偷笑了,唉

5月無確診,咪有機6月復課,要三星期預備..... 6月先無確診,7月仲復乜課.... 都暑假啦

gigayan 發表於 20-4-4 16:18
5月無確診,咪有機6月復課,要三星期預備..... 6月先無確診,7月仲復乜課.... 都暑假啦
...

咪補7月一個月囉。

little_yolky 發表於 20-4-4 16:19
咪補7月一個月囉。

希望學校最終肯延遲暑假

其實呢個係最好嘅時候,全球一齊改變學習模式,亦可研究臃腫課程是否需要裁剪....

gigayan 發表於 20-4-4 16:26
希望學校最終肯延遲暑假

係呀,老師其實要暑假時間放大假。大家唔知成日嘈話老師好多假,佢哋又唔睇下平時老師唔可以take annual leave,大部分老師咁資深,annual leave唔止14日,一個月得22日左右,暑假又有D時間要返學校開會同準備新同學bridging course、註冊、迎新咁,所以好難延後暑假。

今日新增個案回落至17宗,好消息!

好想香港快d回復正常。

IloveJJ 發表於 20-4-4 19:05
你响呢度講就好,响BK好多人鬧老師,又眼紅佢哋唔駛減人工。

其實大家工作性質唔同!

老師唔會得閒左, 就睇我個中文補習老師, 而家轉咗ZOOM, 雖然老師慳咗車程, 但唔似以前上嚟陪做補充(有時老師等家姐做時仲可以望下電話),依家上堂變咗nonstop教書(比左學校下學期範圍),又要預備PPT。 我覺得仲辛苦過上門。

依家做老師慘好多,以前啲家長邊敢質疑老師,老師投訴阿女,家長返去幫手鬧多兩句。雖然有d老師係無理,但亦好多怪獸家長。

little_yolky 發表於 20-4-4 15:00
...

Jane1983 發表於 20-4-4 16:34
今日新增個案回落至17宗,好消息!

好想香港快d回復正常。
近排都系外地輸入的多過本地. 還看有幾多海外返來的. 我家姐個仔英國回來, 自動去隔離酒店.美國已經27萬. 意大利開始受控是好事. 要全世界零確診先叫完結.

planetearth 發表於 20-4-4 22:17
近排都系外地輸入的多過本地. 還看有幾多海外返來的. 我家姐個仔英國回來, 自動去隔離酒店.美國已經27萬.  ...

全世界零確診可能需要一段時間。暫時都係考慮小香港先。

Jane1983 發表於 20-4-4 22:23
全世界零確診可能需要一段時間。暫時都係考慮小香港先。
香港人都好小心, 唔太擔心. 有控制一定搞得掂. 令我唔開心的返而系另外那些社會問題. 唔想spoil個post, 不再講.

我們不妨想一下如果新冠不像沙士突然消失,我們的生活怎樣?是否接受有個案就停學?而不是問幾時開學,先探討如果學校有個案時的處理方案。日後戴口罩可能像衣服一部份,至於疫苗,不是一年半載的事情(感冒超過佰歲,還不是和我們一起生活?)。
我慶幸尚未有康復者再次感染,可能Boris Johnson不是靠嚇。