用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
樓主: Jane1983
go

大家估吓幾時可以復課   [複製鏈接]

youngoldboy 發表於 20-4-6 13:22
我覺得幾時復課要同幾時DSE 一齊考慮。如果DSE 呢個月照考(但風險好大), 應該可以六月復課。如果DSE 再延 ...

依家日日幾十單,最好一次性延到5月底或6月初考安全D啦。

回覆 little_yolky 的帖子

https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20200407.html

今日話照考。

goodmama2003 發表於 20-4-7 22:50
我覺得考完DSE中學可以復課。5月底或6月頭。
如果DSE 如期開考就得,而家政府都係十五十六。

回覆 youngoldboy 的帖子

要睇未來兩星期會否逐步回落。政府在開考前一星期,仲可以改變主意。
我無份考,亦無親友考。不過如果我係考生,只要政府安排坐開d,大家有戴口罩,我會想考。

Jane1983 發表於 20-4-8 08:55

要睇未來兩星期會否逐步回落。政府在開考前一星期,仲可以改變主意。
我都冇份考, 亦冇親友考。一星期的觀察太短, 可能是「短期波動」, 所以我覺得應該按現時情況作出決定。
始終有成幾萬考生, 而且係年輕人, 就算「打風」標準都係保守過成年人。CFA 呢個全球性專業考試都延期, 如果政府堅持開考, 一定要考慮如果萬一有考生確診怎樣處理。立即暫停? 會唔會有人告政府negligence?

當然冇人知道兩、三個月後情況如何。但如果「領先」全球開大型考試,我覺得係「賭博」囉,睇吓賭唔賭得贏。

youngoldboy 發表於 20-4-8 09:27
我都冇份考, 亦冇親友考。一星期的觀察太短, 可能是「短期波動」, 所以我覺得應該按現時情況作出決定。
始 ...

隨住武漢解封,有機會又再有新一輪爆發,如果4月安然渡過,沒有大爆發,5月開始回落,甚至沒有新增個案,咁嘅情況下,6月考DSE才算合理。

Jane1983 發表於 20-4-8 08:55

畢竟預備咗咁耐,延遲考會係一個壓力。
但我又覺得依家每日仍然有新症,唔係一個理想嘅環境下考試。 雖然似乎每單疫症都知道源頭,但呢啲係發生後向前推查嘅事情,考生坐喺度,都唔知道前後左右嘅考生去過邊、接觸過什麼人,始終有一定嘅風險。 (雖然已有一定距離), 政府如果真的堅持不再延期,最理想係要同時公佈萬一有考生中咗,會如何處理。

回覆樓主:

回覆 YolandaTam 的帖子

可唔可以pm 告知是那間直資?

S-Kwok 發表於 20-4-8 10:21
畢竟預備咗咁耐,延遲考會係一個壓力。
但我又覺得依家每日仍然有新症,唔係一個理想嘅環境下考試。 雖然 ...

同意.....開考途中如有人確診應該要點處理,呢點需要提早講埋。

唔考一定最少風險,反正IB取消咗,英國公開考取消咗,教育局班官竟然唔順勢取消埋,唔驚有孭鑊風險,算罕有地有擔帶。

考唔考,考考吓有突發情況,政府係要有兩手準備。

應該要連續28日無個案先可以考慮復課,要6月復到課好難。

回覆樓主:

取消dse的代價更大,更多人罵。

回覆樓主:

今日新增13宗。希望就此逐步回落!

WN4156    發表於 20-4-9 18:22
WN4156    發表於 20-4-9 18:21
WN4156    發表於 20-4-9 18:21

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:25
覺得仍有風險唔想考的,自己唔考咪得囉
咁都得個政府就不負責任啦!雖然香港個政府從來都係廢嘅!
換轉你的孩子係今年考,你又會點諗?會唔會都係驚就唔好去考呢?

‹ 上一主題|下一主題