用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
樓主: Jane1983
go

大家估吓幾時可以復課  

回覆樓主:

中學、小學校園不同,高中、高小率先復課都合理。

升邊間中學對好多人來講,係好緊要的事。呈分果班行先都合理。

自己仔女去到邊個level,就應該係優先處理~~~

回覆 mcl203 的帖子

唔係ga,我果個初中。第三批wor。

S-Kwok 發表於 20-5-1 09:33
我只係覺得其實中三選科都好緊要,可能佢哋嘅需要更迫切。但教育署將考試放喺第一,而非放眼望遠。
...

其實今年嘅小五、小六、中三、中四、中五、中六都受影響.....  

Jane1983 發表於 20-5-1 12:15

唔係ga,我果個初中。第三批wor。

講吓笑啫,見諒見諒!~~~

要減低風險,分批復課,我估,高中和高小先安排復課係合理嘅~~~

放假在家吹吓水,唔使認真

IloveJJ 發表於 20-5-1 13:53
我覺得呈一好緊要喎!如果我仔五年級,我希望可以考呈一。
我覺得復課在望。明日考評局的中樂樂理考試都可以去考了。
一直以為會繼續延期,未溫熟添,今日全日惡補。

上星期去BC,話雅思一直在考,每次4人一組。其他cambridge 試應該都會陸續開始。

回覆樓主:

應該今天宣布復課安排
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/468957/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E6%9C%80%E5%BF%AB%E6%98%8E%E5%85%AC%E5%B8%83%E5%BE%A9%E8%AA%B2-%E9%AB%98%E4%B8%AD%E6%88%9627%E6%97%A5%E8%B5%B7%E5%85%88%E4%B8%8A%E8%AA%B2%E5%8D%8A%E6%97%A5?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

ksorange 發表於 20-5-5 07:45
應該今天宣布復課安排
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/468957/%E6%96%B0%E5%8 ...

中小學幼稚園復課日期如下:

5月27日(三) 中三至中五
6月8日(一) 小四至中二
6月15日(一) K3至小三

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/edb_20200505_chi.pdf