用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 羅到評估報告,應該點做?
go

羅到評估報告,應該點做?

如題,想問下大家,我仔做左心理評估報告,聽心理學家講可以去社福署排服務,應該點樣做,請教下大家(emoji)(emoji)

最愛錫面珠 發表於 20-4-2 21:35
如題,想問下大家,我仔做左心理評估報告,聽心理學家講可以去社福署排服務,應該點樣做,請教下大家(emoji ...

有冇建議你排咩服務?應該每區都有社福機構幫你申請相關服務,你要聯絡你住那區的社工,叫佢幫你申請。

請問你系邊到做評估?想要資料,可唔可以俾d資料我啊。唔該曬

(1)心理學家應該會填好一份社署表格, 申請哪項訓練比小朋友, 果份表格拿去居住所屬果區社署遞交申請排位。
(2)另外有封轉介信排政府精神科。
(3)我本身有排開cac, 所以影印一份俾cac。

明白,唔該晒

琴日已經去左穩社工,距話會幫我開個案跟進,應該好快有回覆了。

交左比社工,好快就會正式有申請編號排服務啦,我小朋友今年一月中交完報告,社工一月尾已幫我做好申請了

最愛錫面珠 發表於 20-4-4 16:46
琴日已經去左穩社工,距話會幫我開個案跟進,應該好快有回覆了。

記住去埋政府醫院排精神科

小菜豆 發表於 20-4-8 15:06
記住去埋政府醫院排精神科

請問精神科有乜野服務架?

Evachan^_^ 發表於 20-4-9 14:07
請問精神科有乜野服務架?
心理學家應該有同媽媽講,
佢地份心理報告, 唔可以用黎當小朋友確診, 因為佢地唔係醫生。
正常程序係見完心理學家, 由心理學家寫轉介信俾精神科醫生,
由精神科醫生做確診及嚴重的話, 藥物治療。
不過而家一般為咗快d有服務俾小朋友,政府或機構都接納心理學家份報告。

chpolly 發表於 20-4-3 10:47
請問你系邊到做評估?想要資料,可唔可以俾d資料我啊。唔該曬

你可以打電話去協康會嘅青蔥計劃,安排心理學家幫小朋友做評估。

最愛錫面珠 發表於 20-4-2 21:35
如題,想問下大家,我仔做左心理評估報告,聽心理學家講可以去社福署排服務,應該點樣做,請教下大家(emoji ...

盡快排服務係好重要㗎。社署會按照心理學家嘅評估,提供不同程度嘅津貼同服務俾小朋友,如果排S位,可以免入息審查啊,得到高額津貼,每個月會有3堂幼兒導師訓練,再加ST,OT,PT, 各一小時。出面私人機構提供嘅訓練都好貴,每小時可以收700至$1000。如果得到社署嘅津貼,就可以減低一啲經濟壓力。

glamourstar 發表於 20-4-14 03:27
盡快排服務係好重要㗎。社署會按照心理學家嘅評估,提供不同程度嘅津貼同服務俾小朋友,如果排S位,可以免 ...

心理學家話我仔暫時吾需要S位,今日又因選IEO位同c6有爭執,我點做都吾岩,有時真係覺得自己辛苦無價值,無人體諒就算了,仲要做物都俾人指責

bbba05 發表於 20-4-2 23:38
有冇建議你排咩服務?應該每區都有社福機構幫你申請相關服務,你要聯絡你住那區的社工,叫佢幫你申請。

...
請問心理專家評估懷疑個案, 我應該點做呢?是否都可以去社福機構申請嗎?謝~

cara1001 發表於 20-5-15 15:56
請問心理專家評估懷疑個案, 我應該點做呢?是否都可以去社福機構申請嗎?謝~ ...

有冇轉介信俾你排CAC? 要打去CAC排期。

有冇建議要排位(S/E/O)? 去找你住那區的社工(心理專家應該話到俾你知搵邊間社福機構), 請社工安排排隊。

有冇建議有邊方面需要訓練?排位需時,未排到之前可以搵私人機構做住訓練先。

bbba05 發表於 20-5-15 16:10
有冇轉介信俾你排CAC? 要打去CAC排期。

有冇建議要排位(S/E/O)? 去找你住那區的社工(心理專家應該話到俾 ...
佢俾左轉介信去排政府醫院,另俾了一些社區中心的資料俾我. 話可以打去問下有無課程。但沒有建議要排咩位(S/E/O)?請問咩黎呢?

cara1001 發表於 20-5-15 16:15
佢俾左轉介信去排政府醫院,另俾了一些社區中心的資料俾我. 話可以打去問下有無課程。但沒有建議要排咩位(S ...

可以參考吓這,
http://www.sen.com.hk/%E7%89%B9%E6%AE%8A%E6%95%99%E8%82%B2%E5%AD%B8%E5%89%8D%E5%85%92%E7%AB%A5%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E6%9C%8D%E5%8B%99-%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%98%AFi%E4%BD%8D%E3%80%81e%E4%BD%8D%E5%8F%8As%E4%BD%8D%EF%BC%9F/

或者聯絡咗社工先,睇吓佢地有咩意見。