用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 藥劑系會唔會易入難出?
樓主: cpmummy
go

藥劑系會唔會易入難出?

mielmiel 發表於 20-7-25 22:02
你女最後係咪都揀咗藥劑呀?我仔放咗落A2

....

RoseRose1980 發表於 20-7-26 12:17
你仔想用gpa 3.6 博入mbbs?3.6唔容易, 但博唔到就硬食藥劑,藥劑前景真係差,三思,有冇考慮retake 一年博入番 ...

re-take入唔到MBBS架

回覆 cpmummy 的帖子

如果明年用non-Jupas combine cert夠分可吾可以博入medic?

cpmummy 發表於 20-7-26 16:55
re-take入唔到MBBS架

今年港大新開既,如果藥劑GPA夠3.6可以轉去MBBS,兩個科目(藥劑+MBBS)共讀8年,畢業後可以取到雙學位.
讀藥劑幾乎也都係尖子,要GPA拼高分並唔容易的,但總算對有志讀醫既學生是個好機會,另一方面,俾我地睇到藥劑開始冇以往咁HIT,港大開始要做啲野增強藥劑吸引力.

BS129 發表於 20-7-26 21:48
回覆 cpmummy 的帖子

如果明年用non-Jupas combine cert夠分可吾可以博入medic?
Medic combine cert 會打折扣,基本上冇機會。

October. 發表於 20-7-27 08:24
今年港大新開既,如果藥劑GPA夠3.6可以轉去MBBS,兩個科程(藥劑+MBBS)共讀8年,畢業後可 ...
我仔對BioMed有濃厚興趣可惜差2分,但仍放A1博下,本來A2放咗Physo,佢對讀有興趣(因有解剖) 但做終生職又唔太想。佢話Pharm可以揀resarch 喎,至於double degree佢自己都唔敢抱太大希望(但都會博命嘅)。有專業資格嘅人走得就走,亦唔會太多人回流,唯有望4年後好景啲啦

RoseRose1980 發表於 20-7-26 12:17
你仔想用gpa 3.6 博入mbbs?3.6唔容易, 但博唔到就硬食藥劑,藥劑前景真係差,三思,有冇考慮retake 一年博入番 ...

唔會retake啦,低分嘅都係文科唔易追,但理科就考得好好

mielmiel 發表於 20-7-27 11:18
我仔對BioMed有濃厚興趣可惜差2分,但仍放A1博下,本來A2放咗Physo,佢對讀有興趣(因有解剖) 但做終生職又 ...
今年考生少左,BioMed你仔有機會架。有朋友個仔兩三年前英國讀Pharm返來,做藥廠(當時未有牌)。

Physo多左其它大專院開,來緊供應多係一定,不過人口老化,做物理治療既人都唔少,畢業後繼續讀MASTER或搵工,相信POLYU有優勢。

October. 發表於 20-7-27 11:54
今年考生少左,BioMed你仔有機會架。有朋友個仔兩三年前英國讀Pharm返來,做藥廠(當時未有牌)。
佢應該會繼續讀Master,香港有藥廠嗎? 佢鍾意做resarch,可能藥廠會較啱佢

我仔對BioMed有濃厚興趣可惜差2分,但仍放A1博下,本來A2放咗Physo,佢對讀有興趣(因有解剖) 但做終生職又 ...
BioMed收幾多人? 我估差2分好大機會,加油

RoseRose1980 發表於 20-7-27 18:59
BioMed收幾多人? 我估差2分好大機會,加油

唔多,好似35人左右,只希望今年考生少咗,博下咋

mielmiel 發表於 20-7-28 01:35
唔多,好似35人左右,只希望今天考生少咗,博下咋
中大都INTAKE 大約20人。

October. 發表於 20-7-28 08:19
中大都INTAKE 大約20人。
中大都係差2分,但阿仔中文成績麻麻 4C+2X 賬面輸蝕,所以只博HKU

October.    發表於 20-7-28 21:17

mielmiel 發表於 20-7-27 12:18
佢應該會繼續讀Master,香港有藥廠嗎? 佢鍾意做resarch,可能藥廠會較啱佢

香港有幾間跨國大藥廠,你search吓就知。
呢行經濟差,都不太受影響

a3 你楝乜科?一定要好安全

RoseRose1980 發表於 20-7-30 18:04
a3 你楝乜科?一定要好安全

PolyU MLS,明天BioMed有online interview 呀

mielmiel 發表於 20-7-30 22:15
PolyU MLS,明天BioMed有online interview 呀
加油