用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 藥劑系會唔會易入難出?
樓主: cpmummy
go

藥劑系會唔會易入難出?

Leung2010 發表於 20-6-23 12:44
請問讀 "公共衛生"真係搵到什麼工?
請問有冇多些資料可分享?

我只知可搵衞生督察,實質有咩工我都唔知,因為一般如衞生處的科學主任,大部分都係要求完成master"公共衛生"而唔係degree畢業生,但見好多人入去讀其實因為考不進醫科而入這科,望可keep住高GPA後而中途轉入醫科。

女兒純為自己興趣而選擇,而且她打算自己的學生生涯會最少讀至master(末知咩抖)才會完結

Leung2010 發表於 20-6-23 12:44
請問讀 "公共衛生"真係搵到什麼工?
請問有冇多些資料可分享?

Public health / community medicine 其實係一科 social science
講下疾病對社會的整體影響
統計下不良生活習慣同疾病的關係之類
又或者政府應該點分配醫療資源等等

畢業出來應該去考下AO
我估未必適合做DH的scientific officer
SO似係請lab人多,molecular bio或biochemistry或biomedical engineering等等
而且現在大把PhD去搶做SO

我見中大public health的宣傳單張講
有個畢業生去做食環的health inspector
即係巡查茶樓廚房乾唔乾淨果類

我是護書簿

cpmummy 發表於 20-6-22 15:12
根據clinical research associate名稱上網找過,招聘都唔多,真有點擔心⋯⋯
冇辦法唔面對現實,囡兒連暑 ...

最惡劣咪將個牌賣給藥房老細
每天躲在閣仔數完手指再數腳趾
樓下頭櫃就利用你個牌賣d唔知乜鬼危險藥物

你無聊落樓下,碰正婆仔來買廁紙、洗頭水,問你邊隻平,
你就會覺得自己讀咁多書唔知為乜
我是護書簿

十分感謝

losoco 發表於 20-6-23 20:22
其實係咪入唔到HA, 多數去做藥房持牌人?

咁仲有可能的工種係
大型私家診所配藥,小弟在中環幫襯的醫務所係真有藥劑師駐場的
本地藥廠的formulary或production QC,本地真係有藥廠架,大家還記得數年前發黴藥食死人嗎?
本地廠或跨國廠的Regulatory affairs,申請註冊果類
仲有咪繼續讀上去囉
我是護書簿

losoco 發表於 20-6-23 20:22

cpmummy 發表於 20-4-18 19:29
其實長此下去都唔洗兩間大學開辦同樣課程,社會需求少之餘,供應都會減少,因為少了人讀(個個都睇搵工易唔 ...

Poly 三寶係咩?

eatmonmon 發表於 20-6-25 23:23
Poly 三寶係咩?

放射治療
物理治療
職業治療
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cpmummy 發表於 20-6-22 14:35
一般人都覺得行頭窄,估唔到其實都有其他的選擇,但如research analyst會唔會係可持續性發展的工作,定只 ...

research analyst 多數都係perm. 同埋在投行/卷商度做行業分析員,一般需要你對整個biomedical/healthcare/biotech 的產業鏈的認識好深,知道未來邊種藥在未來有潛力,從而對整個行業寫投資建議報告俾一些基金公司。

至於你所提及過呢d 工穩唔穩陣,坦白說,呢行同經濟周期影響大,經濟差,投行都會炒人。不過有左research experience, 佢地亦可以去一些專門做healthcare investment 的private equity/venture capital/asset management 的公司度做investment analyst, 人工唔錯,不過好難入行,生存更難,如果係大陸人就好少少,金融界越來越歧視港人。   

除左投行,藥劑畢業的人,其實可以去一d data analytics 的公司做data scientist. 做business research, 又或者去保險公司做,medical claims/underwriting都ok......

HL7646 發表於 20-7-3 19:41

research analyst 多數都係perm. 同埋在投行/卷商度做行業分 ...

多謝解答,今日要confirm個位啦!但囡兒還是三心兩意…唉!

cpmummy 發表於 20-7-9 17:03
多謝解答,今日要confirm個位啦!但囡兒還是三心兩意…唉!
我都好擔心, 阿仔一心讀醫, 但自知應該無咁高分, 所以排左物理治療 >>藥劑, 我都睇過好多報導, 藥劑前景好差, 但佢CU INTERVIEW唔知係邊位教授竟然吹到有4, 5萬月薪唔難, 好心就唔好誤導D學生~

藥劑前景係超級差, 如果入到HA係有4-5萬一個月, 但入到的人唔多!
千萬唔好天真認為有實力一定入到, 部份的位係留比自己人的, 話之你攞咩成績畢業, 總之係朝中有人好辨事!

我之前喺美國有pharmacy school收咗但係諗諗下都係唔去讀,改去讀牙醫
之前已經成日聽人講香港讀藥劑好難搵工,醫藥冇分家,醫院藥劑師得好少位,所以嗰時冇申請香港讀藥劑
就算美國有醫藥分家,但係由於開得太多pharmacy school,太多畢業生搞到好難搵工,越來越少學生想讀藥劑
除此之外,藥劑師地位唔係咁好,好多人覺得藥劑師淨係識執藥
藥劑師主要係check藥,成就感冇做醫生護士咁大
依家好多人都驚將來科技會取代藥劑師,因為check dosage, side effects, drug-drug interaction 呢啲其實電腦都做到
整體而言,藥劑呢個行業我覺得前途唔係好好

cpmummy 發表於 20-7-9 17:03

你女最後係咪都揀咗藥劑呀?我仔放咗落A2

mielmiel 發表於 20-7-25 22:02
你女最後係咪都揀咗藥劑呀?我仔放咗落A2
你仔想用gpa 3.6 博入mbbs?3.6唔容易, 但博唔到就硬食藥劑,藥劑前景真係差,三思,有冇考慮retake 一年博入番心儀科目

DFSON 發表於 20-7-18 11:17
我都好擔心, 阿仔一心讀醫, 但自知應該無咁高分, 所以排左物理治療 >>藥劑, 我都睇過好多報導, 藥劑前景好 ...

你仔interview時問教授藥劑的前景和人工?
係咪考DSE仲等緊收生結果?

128025 發表於 20-7-21 09:00
藥劑前景係超級差, 如果入到HA係有4-5萬一個月, 但入到的人唔多!
千萬唔好天真認為有實力一定入到, 部份的 ...

我囡話唔一定要係醫院做喎,做個小文員都可以,都唔知是她睇得開定冇要求,既然她咁講我亦沒辨法

happy_6523 發表於 20-7-22 14:59
我之前喺美國有pharmacy school收咗但係諗諗下都係唔去讀,改去讀牙醫
之前已經成日聽人講香港讀藥劑好難搵 ...

係美國讀牙醫嗎?讀完末?能否在香港掛牌?

cpmummy 發表於 20-7-26 16:40
我囡話唔一定要係醫院做喎,做個小文員都可以,都唔知是她睇得開定冇要求,既然她咁講我亦沒辨法
...

如果做個小文員,根本唔需要咁辛苦讀藥劑,而且如果打算做文職的應該讀啲相關課程!

有時間的話,你去FB搜尋名校 secret,最近有過來人寫咗嘢,勸喻要揀藥劑嘅同學三思!