用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 藥劑系會唔會易入難出?
go

藥劑系會唔會易入難出?

網上分享讀書心得或過程唔多,讀藥劑系會唔會易入難出?

找了幾遍都只見報導醫院人工高但冇位,搵工難,畢業等如失業等,其實講到咁差,掂解仲繼續開辦咁多位?

cpmummy 發表於 20-4-2 17:22
網上分享讀書心得或過程唔多,讀藥劑系會唔會易入難出?

找了幾遍都只見報導醫院人工高但冇位,搵工難,畢 ...

因為大學教授話讀完搵唔到工唔關佢事,也可以唔做呢行,最緊要開到課程,佢哋有書教。

2jkidsfather    發表於 20-4-16 23:03
2jkidsfather    發表於 20-4-16 23:03

回覆 布來夫 的帖子

嘩,講得咁差茄,hku or CU? 邊個lecturer 講架?

有能力讀到藥劑,都必定係叻仔,自己搜集下資料都應該搵到,再分析下呢行前景就會明

布來夫 發表於 20-4-13 01:45
有能力讀到藥劑,都必定係叻仔,自己搜集下資料都應該搵到,再分析下呢行前景就會明
...
如果將來 搵唔到工可唔可以轉去投考eo or ao 公務員?

布來夫 發表於 20-4-13 01:45
...

是行內人?可否講多點?

好簡單,藥劑師最重要嘅係調劑權,但可見將來,香港都唔會行醫藥分家,咁即係被人癈左武功一樣,永遠只係二奶命。不過即使行到醫藥分家又如何? 查下英國或澳洲的藥劑師薪酬待遇,你會更心寒。

布來夫 發表於 20-4-14 00:59
好簡單,藥劑師最重要嘅係調劑權,但可見將來,香港都唔會行醫藥分家,咁即係被人癈左武功一樣,永遠只係二 ...
行外人請問藥劑師和放射治療師哪行前景好啲?多謝!

布來夫 發表於 20-4-14 00:59
好簡單,藥劑師最重要嘅係調劑權,但可見將來,香港都唔會行醫藥分家,咁即係被人癈左武功一樣,永遠只係二 ...

that’s sad! 看似專業但又好似冇咩出路⋯⋯其實會否像讀醫一樣難讀嗎?反正她沒什麼喜好,可能讓她隨心選科算了

RoseRose1980 發表於 20-4-13 13:00
如果將來 搵唔到工可唔可以轉去投考eo or ao 公務員?

可以呀!睇網頁考AO和EO只要手持香港大學頒授的大學學位就可以,當然AO要求再高一點要有一級或二級榮譽先可申請。
但選人時,我估可能會考慮你係文學士,理學士,和咩系畢業,再挑選掛,我唔知,純估計。
有幾多成功考上AO和EO?沒有真實數字,是否無關讀咩系就真係唔知

ccj2008 發表於 20-4-14 09:10
行外人請問藥劑師和放射治療師哪行前景好啲?多謝!
放射治療師易找到工作, 藥劑師人工高.

回覆 布來夫 的帖子

Same comments from my friends years ago.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

其實長此下去都唔洗兩間大學開辦同樣課程,社會需求少之餘,供應都會減少,因為少了人讀(個個都睇搵工易唔易,人工高唔高)
Poly三寶可能仲有前途,可惜冇報....

唔通讀"公共衛生"真係最好的選擇?

RoseRose1980 發表於 20-4-13 13:00

讀藥劑, 如果即使考唔到HA藥劑師的工作, 亦可以入一D 藥廠做R&D/sales & marketing/MT/GT, 再唔係就在藥廠/生物科技/律師樓度做專門幫藥廠/健康食品公司申請patent/license 的專員都得, 因為做呢D 專員係需要唔少藥物/biochem 的知識,在呢D 公司度做左一段時間之後, 如果唔想做藥廠, 可以去一D marketing research agency/i-bank 度做healthcare/biotech 相關的research analyst (行業分析師)也可以的。

布來夫 發表於 20-4-12 23:26
因為大學教授話讀完搵唔到工唔關佢事,也可以唔做呢行,最緊要開到課程,佢哋有書教。
...

廿幾年前,我識人入poly med lab sci
佢話上堂第一日
個阿Sir就話佢地入錯科
因為工作將會被機器取代
然而,到今日,個課程仍然存在,仍然有人畢業,有人入到行

讀pharmacy
我覺得如果搵唔番藥劑師做
唯有轉去做藥廠的clinical research associate
跨國公司都有機會在香港請人

我是護書簿

HL7646 發表於 20-5-27 02:09
讀藥劑, 如果即使考唔到HA藥劑師的工作, 亦可以入一D 藥廠做R&D/sales & marketing/MT/GT, 再唔係就在藥廠 ...

一般人都覺得行頭窄,估唔到其實都有其他的選擇,但如research analyst會唔會係可持續性發展的工作,定只係contract base? 請問有冇多些資料可分享?

losoco 發表於 20-5-27 09:20
廿幾年前,我識人入poly med lab sci
佢話上堂第一日
個阿Sir就話佢地入錯科

根據clinical research associate名稱上網找過,招聘都唔多,真有點擔心⋯⋯
冇辦法唔面對現實,囡兒連暑假工都搵唔到,連想做sales都要group interview,出面D公司大把有得簡身邊同學有暑期工做的都係靠人士才有工做(好的如HSBC intern,學校助教,簡單如雪糕店),上個月已寄出二三十封申請,只見了一份sales的工作,但沒工作經驗,就完全被比下去啦!不感想像她大學畢業,她的搵工路

cpmummy 發表於 20-6-22 15:12
根據clinical research associate名稱上網找過,招聘都唔多,真有點擔心⋯⋯
冇辦法唔面對現實,囡兒連暑 ...

好嘅summer intern 係難搵過正職,不嬲都係識人好過識字。

我個女喜愛嘅工作都係行頭窄,我又幫唔到手,所以佢返學時間我都迫佢做part time.  呢兩年佢自己都領略到有第一份工作就容易搵第二份,downside 就係未能專心讀書,應該攞唔到first hon.

養兒真係長憂九十九!

請問讀 "公共衛生"真係搵到什麼工?
請問有冇多些資料可分享?

Chole 發表於 20-6-22 19:23
好嘅summer intern 係難搵過正職,不嬲都係識人好過識字。

我個女喜愛嘅工作都係行頭窄,我又幫唔到手, ...

多謝分享,我都希望她做下part time累積下唔同的經驗(現在是超離地的公主-->家長超激氣),但亦都要兼顧學業,超貪心!
但而家還等緊第一份工的出現