用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家對網上補習,有冇成效呢?
go

請問大家對網上補習,有冇成效呢? [複製鏈接]

我想比個仔(小三)試吓網上學中文,不過因為自己仲要返公司,唔可以上堂嘅時候係佢身邊睇住。

可能只係頭一兩堂就到時間睇吓佢網上堂,之後就應該要工人姐姐幫佢自己搞掂了!

都有啲擔心佢會唔專心上堂。同埋憂慮緊成效有幾大⋯ 不過見佢係屋企咁樣蹉跎歲月⋯⋯覺得點都好過冇
有啲擔心佢到時會唔專心⋯
   15    0    0    0

網上補習係一對一? 叫補習老師上完堂後同你交代返堂上做咗咩, 成效會唔會大啲?

係Skype/zoom上堂?一堂大約幾分鐘,收幾錢?但學中文會唔會有困難,要寫字喎!

現在是摸住石頭過河,正如學校轉用網上教學後,如果小朋友不是太懶散,我覺得是有成效的,總好過停下來沒有進步,在目前情況下不追求分數,只要能夠提升到中英文能力已經足夠。畢竟小學只是用來打好底子。

wongtw 發表於 20-4-2 13:13
現在是摸住石頭過河,正如學校轉用網上教學後,如果小朋友不是太懶散,我覺得是有成效的,總好過停下來沒有 ...
如果唔介意學校測考分數,不如考慮網上的各種免費資源?睇書,聽故事,欣賞音樂,瀏覽博物館,有趣好多。

IloveJJ 發表於 20-4-2 18:44
請問點樣瀏覽博物館?
漫長疫情中,呢四個推介真係正!1)亞馬遜書免費開放;2)歐洲17個博物館免費開放網上virtual visit;3)英國劍橋出版社提供700本書免費閲讀;4)美國百老匯提供免費歌劇網上睇。【】
亞馬遜全球聽書免費開放: 為全世界暫時無法上學的孩子上線了Audible Stories。所有有聲書免費收聽,內容覆蓋學齡前到經典文學,無需下載app無需登錄無廣告,英/德/法/西/意/日六種語言。stories.audible.com/discovery

歐洲17個博物館免費開放網上virtual visit:
https://www.demotivateur.fr/article/visiter-des-musees-sans-bouger-de-son-canape-le-plan-parfait-pendant-la-quarantaine-19057

因應疫情,英國劍橋出版社提供700本他們出版過的書籍網上閱讀版,免費閱讀期至5月底,當中包括一些基督教及神學著作。https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks#

Online Broadway Musical, all FREE:
https://www.insider.com/stream-broadway-musicals-plays-for-free-online-limited-time-coronavirus-2020-3

mwfwinnie    發表於 20-4-7 08:45
wongtw    發表於 20-4-2 19:14

如果係視像嘅話,咁應該可以你收工之後上堂都得?8:00-9:00 訓覺前上堂。
或者要求唔好咁高,人地一堂嘅課程,攤開兩堂上,老師就上堂同佢讀下圖書等等。如果老師落堂後匯報話佢聽話,咁你可以返工後獎勵下佢,同佢玩下笑下,等佢覺得上堂=開心=有獎勵,就願意專心。

b3410 發表於 20-4-2 18:35
如果唔介意學校測考分數,不如考慮網上的各種免費資源?睇書,聽故事,欣賞音樂,瀏覽博物館,有趣好多。 ...

有多少家長可以不介意分數呢?誠徵老師那版帖子那個多,最近的都是停課這段時間的。

asweetmom 發表於 20-4-5 10:03
有多少家長可以不介意分數呢?誠徵老師那版帖子那個多,最近的都是停課這段時間的。
...
停課,而且考試好大機會都取消,點解還要呢個時候去追求分數?當俾自己一個機會,體驗一下學校課堂之外的世界,我自己點睇都抵喎!

咁補點都好過唔補

star_skn 發表於 20-4-2 09:02
網上補習係一對一? 叫補習老師上完堂後同你交代返堂上做咗咩, 成效會唔會大啲? ...

暫時係一對一㗎!不過如果遲啲多啲人報名就可能最多一對四⋯

第一堂上堂我都故意請假喺屋企睇住佢上堂,見佢哋進度都OK。

而家放咗工之後我都睇吓佢補習完之後嗰本簿寫咗啲乜,見佢自己都有寫兩三版字,咁應該都有學到野嘅。

我都有同個老師講,如果佢跩又或者有什麼問題跟唔到就要同我講! 見亞仔上網上補習,好似仲開心過去補習社上堂,可能佢都覺得好方便!

may_mayy 發表於 20-4-2 11:46
係Skype/zoom上堂?一堂大約幾分鐘,收幾錢?但學中文會唔會有困難,要寫字喎!
...

中文寫完字之後,舉起本簿喺個鏡頭俾老師睇,老師睇完見到有才會指點。見佢喺本簿度都有寫改正。 暫時覺得應該勉強可以。 好過乜都唔做⋯

b3410 發表於 20-4-2 18:54
漫長疫情中,呢四個推介真係正!1)亞馬遜書免費開放;2)歐洲17個博物館免費開放網上virtual visit;3)英 ...

我都有俾佢睇吓呢啲,不過我返工嘅時候,佢自己都唔會點睇啦!始終我唔係屋企,冇王管⋯

b3410 發表於 20-4-2 18:35
如果唔介意學校測考分數,不如考慮網上的各種免費資源?睇書,聽故事,欣賞音樂,瀏覽博物館,有趣好多。 ...

其實我都冇要求測考分數要高了!只求佢合格! 同埋中文佢真係要日日寫下先至會keep到 佢就嚟連啲基本嘅一二年班的中文字都忘記咗點寫啊⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題