用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
go

SPC vs SJC  

已有SPC offer. 如果4月7日SJC冇通知,是否選擇SPC? 還是大抽獎?

Happychoy 發表於 20-4-1 23:39
已有SPC offer. 如果4月7日SJC冇通知,是否選擇SPC? 還是大抽獎?
咁要自己諗一諗,究竟想個仔去咩學校? 校網裡面有咩學校可以棟? 估下抽中機會有幾大,抽唔中會點? 要免費定唔介意畀學費? ........................

回覆樓主:

個人鍾意SJC

其實樓主咁問得, 我覺得樓主已認為SJC 是較佳選擇.

不如諗諗, 如真的要讀SPC, 是否不甘心.   如果係, 就不要揀SPC.

兩間分別不大,只係宗教和學費嘅分別,SJC仔似乎動態D,SPC生靜態D。不過,若要去大抽獎,即係你放棄咗SPC,又未能自行成功,SJC統一位並不多,要考慮一下成功率了~

我自己覺得SPC 同SJC 係各有千秋,唔覺得SJC 一定比SPC 好,如果介意學費,就等SJC,睇你想唔想搏

mcl203 發表於 20-4-2 21:01
兩間分別不大,只係宗教和學費嘅分別,SJC仔似乎動態D,SPC生靜態D。不過,若要去大抽獎,即係你放棄咗SPC ...
對, 成功機率很重要.

樓主, 可再換一角度.  如要大抽獎, 乙一SJC, 乙二會是哪一間?? 如果抽獎去左乙二, 會否留在SPC 比較好??

又或者, 令郎對兩間男校有 preference 嗎??

如果自行唔入,我覺得放棄抽獎,入SPC比較可取。一來兩間各有優點,揀邊間都好好。二來抽獎成功率冇人知,萬一雞飛蛋打就麻煩。

flower9 發表於 20-4-3 08:35
小朋友喜歡哪間?
我們是灣仔區,SJC 得三個位。反而QC有5x 位。所以諗緊。只是想有冇機會是備取生。而呀仔比較喜歡SJC. 但我都覺得有點搏。

好奇怪,灣仔區公開抽獎SJC 只有三個位咁大把,點解樓主會認為咁容易抽倒這三個位呢?扣起QC51個位,唔通灣仔區Band one男生只有54人?

回覆樓主:

如果唔要SPC ,大抽獎預咗入TSK 、RC 你接受嗎?

eli_leung 發表於 20-4-3 13:46
如果唔要SPC ,大抽獎預咗入TSK 、RC 你接受嗎?
如果係我, 就真係接受唔到了.  其實SPC 真係幾唔錯, 唔捨得放手.   

樓主,
其實我覺得隨遇而安啦!可能自1一擊即中呢!
1. 如自行1 ok—-》SJC
2. 如自行1不行,自行2—》會好過SPC 嗎?
3. 如放棄SPC, 大抽獎的話,如不是SJC 會否後悔?
但留意畢竟現在SPC已是相當不錯的學校,扣門也大把人爭。

可以take SPC offer, 放榜後再考慮扣門St Jo.

Happychoy 發表於 20-4-3 10:38
我們是灣仔區,SJC 得三個位。反而QC有5x 位。所以諗緊。只是想有冇機會是備取生。而呀仔比較喜歡SJC. 但我 ...

我哋情況喜好差唔多,不過如果我仔就一定唔搏。因為阿仔同我都覺得,都係非常好嘅學校有差距都好微,最後入咗去發展如何,始終都係靠自己,所以無謂冒險。

謝謝大家寶貴的意見。相信如果冇SJC offer,也不會搏大抽獎了。🤗🤗🤗

Happychoy 發表於 20-4-5 14:49
謝謝大家寶貴的意見。相信如果冇SJC offer,也不會搏大抽獎了。🤗🤗🤗 ...

明智,但呢句最好由阿仔講,佢自己決定博唔博(當然你要話佢知個worst case)