用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: Happychoy
go

SPC vs SJC   [複製鏈接]

02413124 發表於 20-4-5 21:21
又或者收番黎既尖子唔夠多唔夠尖

咁就要拭目以待來緊嘅SFA生表現了~~~

回覆 Sheep06 的帖子

同意。對SPC的披露一直有疑問。

兩間男校成績不相伯仲.  只係SPC 因是直資, 有提供 IAL, 叫做多條路在高中俾D 仔揀.

個人覺得SJC 的男孩較陽光; SPC 的較內斂.  兩校均歷史悠久.  SJC 較自由; 不過男校嚴極有限.

入到是但一間都值得恭喜, 都係好學校.  但兩校都不是頂級, 與 LS / QC 仍有一段距離, 未到神級.

不過現實中也不是個個細路都有力入神校, 如仔仔入到此兩校已算好好, 作為父母都應該放心.

為食仔 發表於 20-4-5 16:12
往往大家升中時會聚焦於交通、成績......但忘記了高中選科等配搭的重要性。如到升高中才發現問題就太遲!
...
呢個係重點!除了 IAL, 可以點睇到學校內有乜揀 (或者開到乜嘢班?)

回覆 newmommy 的帖子

FYI
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/senior_studies_in_spc_2019-2020.pdf

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=152&mid=4-203

為食仔 發表於 20-4-6 12:13
回覆 newmommy 的帖子

FYI

其實會唔會有個情況,會寫咗喺度,但係最後開唔到班?

newmommy 發表於 20-4-6 13:07
其實會唔會有個情況,會寫咗喺度,但係最後開唔到班?

DSE 的話,有可能,但老師會協調,所以上次學校講盡量都會開。每年同學首三科目滿意率也維持在85%附近

另外,IAL 重點在理科,對男校理科強但中文弱的現況,可以説不失為一個好選擇

為食仔 發表於 20-4-6 13:41
DSE 的話,有可能,但老師會協調,所以上次學校講盡量都會開。每年同學首三科目滿意率也維持在85%附近

另 ...
我諗DSE科目, 除咗 Phy / Chem / Bio / Econ 一定開得成, 其餘科目都未必一定開到

IAL 全理科對男仔雖然係好事, 但我反而認為加埋 IAL English代替另一科會更好 (當然IAL English難度又高咗好多)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ucw 發表於 20-4-5 23:20
回覆 Sheep06 的帖子

同意。對SPC的披露一直有疑問。
其實何止SPC呢? SPCC, DGS, YWC..... 大部份學部對成績都只係講D唔講D, 只有SPCS資料較豐富, 但仍不如荃官/伊中咁詳細

男校計的話, 恐怕只有LSC一間係年年公倳詳細資料係校務報告中 (QC只把詳細資料向校內人仕公佈).

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-6 14:10
其實何止SPC呢? SPCC, DGS, YWC..... 大部份學部對成績都只係講D唔講D, 只有SPCS資料較豐富, 但仍不如荃官/ ...

~~~

IloveJJ 發表於 20-4-6 14:36
唔知有無改,記得話最少6人開到班。中國文學這幾年人太少開不到,反倒是理科不用擔心,因為男校會盡量開理 ...

History 係SPC 熱門科嚟架!
100% level 4 or above
44%  level 5+  or above
以過往經驗來說,基本上差不多科科都開到班,中國文學就真係未必,但舊年好似都有。當然如果太小人就冇辦法啦

Sheep06 發表於 20-4-6 14:46
hkpapa 畀你update返d  SPCC DSE 资料
上面有講4+, 5+ , 5*+ , 5**+ %, 你可以update返你嗰表

Sheep06 發表於 20-4-6 14:46
hkpapa 畀你update返d  SPCC DSE 资料

做乜攪到我好似想引蛇出洞咁

不過呢D資料又係只俾自己人睇嘛!

不過話時話, SPCC既高中DSE選科, 選擇似乎比想像中少

hkpapa852 發表於 20-4-6 15:28

hkpapa ,你睇完d资料,我遲d就 delete,  不好意思 騎劫别人的 post .

IloveJJ 發表於 20-4-6 15:41
係呀!我嗰時就係喜歡SPC歷史成績好,又有名師教中國文學。

印象中SJC有中史無西史,SPC有世史無中史,所 ...

中史都有呀

hkpapa852 發表於 20-4-6 15:28

繼續引蛇出洞
‹ 上一主題|下一主題