用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: Happychoy
go

SPC vs SJC  

其實我想問下大家SJC有咩好過SPC?除左免費。根據HKPapa852數據,SPC成績好過SJC,硬件半斤八兩。

lena830 發表於 20-4-5 15:36
其實我想問下大家SJC有咩好過SPC?除左免費。根據HKPapa852數據,SPC成績好過SJC,硬件半斤八兩。
...
原來而家成績SPC好過SJC ?俾我揀SPC, 返學有mtr到,方便好多。

其實今年因自行提早公佈結果,大家也有多些空間和選擇,況且SPC十分大方,比足時間你在自行公佈後註册,對我來説,SPC 一直對學生和家長真的十分關懷和支持。
那一間好呢?如果差不多,讓小朋友決定吧!
直資和津校之間,也要留意高中選科的彈性和有否國際課程可供報讀,靈活性對高中學習好重要。

往往大家升中時會聚焦於交通、成績......但忘記了高中選科等配搭的重要性。如到升高中才發現問題就太遲!

IloveJJ 發表於 20-4-5 16:36
請問點樣睇到SPC成績比SJC好呢?指3322?入大學率?達5率?定邊點呢?

你睇返HKPapa852 D資料啦,2018&2019 年core 4+成績SPC 係好過 SJC,仲好過好多B1A學校添。5+成績資料不足,難以比較。你可以自己上兩間學校網站搵,網上都有DSE成績,SJC仲好詳細,你可以慢慢比較。

為食仔 發表於 20-4-5 16:12
往往大家升中時會聚焦於交通、成績......但忘記了高中選科等配搭的重要性。如到升高中才發現問題就太遲!
...

係,SPC 有GCE IAL係好吸引

回覆樓主:

我都想比較5 +,但資料不足難。比較4 +係想睇學校整體成績,而不是小部分尖子。

Happychoy 發表於 20-4-5 14:49
謝謝大家寶貴的意見。相信如果冇SJC offer,也不會搏大抽獎了。🤗🤗🤗 ...
同仔仔商量下, 平衡風險.  仔仔係用家, 佢理解情況同接受會好D.

好似網友咁講: take SPC offer, 之後都可在7月扣SJC 門.

BTW, 預祝 7/4 自行成功 !

lena830 發表於 20-4-5 16:49
你睇返HKPapa852 D資料啦,2018&2019 年core 4+成績SPC 係好過 SJC,仲好過好多B1A學校添。5+成績資料不足 ...

其實只是看4+ 的成績便說 比其他學校好, 是否太過偏面呢,我看到你說hkpapa 的資料,便search 去看看,SPC 4+ 的 % 並不是你說的那麼高比很多 B1A 還高。不要說 SPCC ,DGS , 我見和荃官、林護、鄧顯 等地區名校的4+ 仍有很大段距離。 只比較4+ 高了少少 ,而且仍未比較到'5+, 我覺得這樣就說成績比 SJC 好, 有點牽強。

IloveJJ 發表於 20-4-5 20:41
認同!
我看見有些學校4+十分高,可是5+卻比香港平均差不多,甚至有些科目還要低。
...

我之前在EK 好似有前輩講過, 4+ 和 3322 高, 代表這間學校補底做得好, 不代表可拔尖 學生成績高。

Sheep06 發表於 20-4-5 20:33
其實只是看4+ 的成績便說 比其他學校好, 是否太過偏面呢,我看到你說hkpapa 的資料,便search 去看看,SP ...

男校中文係死穴,會拉低
不過講真,只看兩校,各有長短,差別不太大

為食仔 發表於 20-4-5 20:48
男校中文係死穴,會拉低
不過講真,只看兩校,各有長短,差別不太大
...
同意兩間都是好學校,選任何一間都不會選錯。

Sheep06 發表於 20-4-5 20:51
同意兩間都是好學校,選任何一間都不會選錯。

對,而且兩間4+和5+也不會小

Sheep06 發表於 20-4-5 20:45
我之前在EK 好似有前輩講過, 4+ 和 3322 高, 代表這間學校補底做得好, 不代表可拔尖 學生成績高。
...

又或者收番黎既尖子唔夠多唔夠尖

回覆樓主:

不知道SJC幾時開始局部大改建,其實都會對學習有一定的影響。

apap08 發表於 20-4-5 21:46
不知道SJC幾時開始局部大改建,其實都會對學習有一定的影響。

22年重建哦,可能逐小逐小做。