用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教讀英文小學家長。
樓主: 香蕉煎餅
go

請教讀英文小學家長。 [複製鏈接]

香蕉煎餅 發表於 20-4-2 09:31
請問係咪k3先開始補英文?

囡囡n班開始外補英文,K1就開始密集式一個星期返三日.

回覆樓主:

日常小朋友功課, 都會要家長指導, 如英文一般, 反而一間好中/英小學會較合適小朋友及家庭。 在基礎學習上, 吾會有語言障外而唔明白, 失去學習興趣。

如目標是英小, 比例上, 英語環境好幼稚園/家庭比較有利, 如冇, 可考慮 1:1 英語老師教, K2下學期要準備, 部份直/私小, 5/6月就第一次面試 (今年就例外)。

福小都吾算難考, 不要只顧英文, 中, 數都都準備吓, 平時要多同小朋友閱讀。

我聽朋友講,佢小朋友讀英小,家長會老師講英文的

LeeCC 發表於 20-4-3 08:01
我聽朋友講,佢小朋友讀英小,家長會老師講英文的

如老師是中國人, 中, 英, 甚至普通話都可以, 如老師是 NET, 要講英文。

福小都算多NET, 但一般都是見班主任, 校長, 中文都可以。

福小舊年小女去面試時,校長有一PART見家長環節,當時感覺係福小應該會搵啲學術有返一定程度的學生。
所以我諗中英你都預小朋友有一定的認寫能力,數就唔知了。

香蕉煎餅 發表於 20-4-1 17:45
目標福小。

小朋友由細到大無工人,父母全中文,英文唔太出色。

我女讀英小,我有同佢係幼稚園其間打好個英文底,認為佢合適讀英小,上堂聼得明,有閲讀基礎才報讀

回覆樓主:

想當年,自己小朋友讀英小,小一第一次家長日,約在十一月尾十二月初,老師明言少部份小朋友仍然使用英語上堂未能OK,之後會放棄中英並用上堂,因拖慢進度頗嚴重。但會開始安排附近同學,小息或午餐時間協助有需要同學。去到高年級,問題已經不再存在,亦不存在甚麽被迫離校~

所以小朋友適應能力係極強,家長無須太擔心,富經驗嘅學校自有安排。不過,若家長完全未能看得明學校嘅英文通告,難以溝通,就要注意一下了~

mcl203 發表於 20-4-4 19:50
想當年,自己小朋友讀英小,小一第一次家長日,約在十一月尾十二月初,老師明言少部份小朋友仍然使用英語上 ...

謝謝你的意見,好有用

chanti 發表於 20-4-4 10:44
我女讀英小,我有同佢係幼稚園其間打好個英文底,認為佢合適讀英小,上堂聼得明,有閲讀基礎才報讀
...

明白,謝謝

tummypooh 發表於 20-4-3 14:27
福小舊年小女去面試時,校長有一PART見家長環節,當時感覺係福小應該會搵啲學術有返一定程度的學生。
所以 ...

明白thx

香蕉煎餅 發表於 20-4-1 17:45
目標福小。

小朋友由細到大無工人,父母全中文,英文唔太出色。

唔駛太擔心,我女讀happy school 幼稚園,屋企無工人姐姐,只係外補英文,都第一round  入到,而家讀福小小一,適應完全無問
‹ 上一主題|下一主題