用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教讀英文小學家長。
go

請教讀英文小學家長。 [複製鏈接]

目標福小。

小朋友由細到大無工人,父母全中文,英文唔太出色。

幼稚園係讀happy school。

咁樣既情況,小朋友入英小會唔會好難適應?有無情況差不多既家長可以解答下?謝謝
   3    0    1    0

Better share more info..... what kind of happy school and the target primary school

香蕉煎餅 發表於 20-4-1 17:45
目標福小。

我大女讀英文小學的,今年p6.
佢間小學有幼稚園,因為我地有心理準備上英小,大部分家長已經幫個女打晒底。

我見初小時,有d 同學真係追唔上。

另外,要睇邊間英小,有d 一開始已經預學生有基礎,但又唔係用英文選人。

不過,如果俾時間小朋友適應,初小唔預考好前,唔好俾大壓力,小朋友會追返晒進度。

我同你情況差不多,囡囡讀happy school.屋企無工人姐姐,日常用中文多,不過就有外補英文,可以用英文簡單交談.睇youtube英文大部分都聽得明.
但我不知道她如果讀英小能不能應付到.

香蕉煎餅 發表於 20-4-1 17:45
目標福小。

一年級下學期你會見到小朋友好大轉變。福小俾到既係英文語境,小朋友多接觸,英文好難會差。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實樓主係擔心入唔到,定係入到適應有問題?

英小出得offer 俾你,英語上就唔會有太大適應問題,一個學期內就會適應到
恐龍家

yanyanb0401 發表於 20-4-2 00:13
我同你情況差不多,囡囡讀happy school.屋企無工人姐姐,日常用中文多,不過就有外補英文,可以用英文簡單 ...

請問係咪k3先開始補英文?

nwchan 發表於 20-4-2 00:41
一年級下學期你會見到小朋友好大轉變。福小俾到既係英文語境,小朋友多接觸,英文好難會差。
...

明白,謝回覆。

小曳人 發表於 20-4-2 08:28
其實樓主係擔心入唔到,定係入到適應有問題?

英小出得offer 俾你,英語上就唔會有太大適應問題,一個學期 ...

我係怕小朋友難適應,仲要細b

香蕉煎餅 發表於 20-4-2 09:31
請問係咪k3先開始補英文?

k2 頭要開始補了。因k3 一開學福小就第一輪面試了,要讀英文書和跟外籍老師交談。另家長也要多和小朋友看英文書和英文卡通片。

醒目開學勳章 貢獻勳章

香蕉煎餅 發表於 20-4-2 09:32
我係怕小朋友難適應,仲要細b
點解咁有信心,以目前英語水平,會有英文小學經面試取錄?
關於英文,建議預早俾佢用英語溝通環境越好,最遲係K2開學,因為K3未開始已經有學校開始面試
都係嗰句:而過到面試,收得,就唔駛太過擔心
恐龍家

讀英小反而要擔心的應該是中文。

小曳人 發表於 20-4-2 13:16
點解咁有信心,以目前英語水平,會有英文小學經面試取錄?
關於英文,建議預早俾佢用英語溝通環境越好,最 ...

其實就係無信心,所以上黎問下意見。
謝謝你意見。仲要依家停左成個學期,所以都好擔心

chuchu218 發表於 20-4-2 09:50
k2 頭要開始補了。因k3 一開學福小就第一輪面試了,要讀英文書和跟外籍老師交談。另家長也要多和小朋友看 ...

清楚,謝謝你告知

香蕉煎餅 發表於 20-4-2 13:31
其實就係無信心,所以上黎問下意見。
謝謝你意見。仲要依家停左成個學期,所以都好擔心
...

學校收得你小朋友就唔使太擔心,小朋友適應力係好強嘅。不過,若能早早安排小朋友多接觸英文語境,係會有絶對幫助~

學校應會有適當安排學生融入學習模式,況且,大部分英小係初小係用中文教某些科目,例如數學,常識,適應比較易。但,我唔知福小教學如何,只見到佢網頁都有中文版~

收得你都代表覺得你小朋友適合讀,有能力讀。
福小教材好有心,唔會難適應,英文考試主要考閱讀。小朋友適應能力遠比你想像強。佢出世乜語言都唔識,咪一樣學到。要相信自己小朋友有能力。你可以多啲播 TVB Pearl、Youtube,畀佢隻耳仔習慣聽英文。多啲伴讀英文書,如果自己講得唔好,上網大把 Read Aloud Stories。

反而真係要擔心中文。讀英小通病係中文相對被忽略,好容易積弱。

我小朋友,冇補習,HAPPY 幼,媽咪英文零,我就平時中文,特定情景下用英文,佢就睇英文節目大的。佢而家自己無聊玩都會自己講英文......
細b考小一全部拜拜。
大B身份再考小一有救恩、培僑同聖嘉勒offer﹐CKY Second in,我諗應該冇咩問題掛。
我見佢同net teacher對答ok,同我老闆個女(香港人但講英文多)用英文溝通都冇問題。
我覺得初小一應該聽得明同識講應該應付到,但我見佢啲字真係........希望大啲會好啲~~~

tummypooh 發表於 20-4-2 17:48
我小朋友,冇補習,HAPPY 幼,媽咪英文零,我就平時中文,特定情景下用英文,佢就睇英文節目大的。佢而家自 ...

細b真係輸少少,請問點用大b身份呢?重讀k3? 使唔使轉校?謝謝回覆

回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係照參加大抽獎升P1,再同一時間報多年直私小面試。
詳情請見

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3802620

tummypooh 發表於 20-4-2 18:26
回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係照參加大抽獎升P1,再同一時間報多年直私小面試。

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題