用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中vs 英華
樓主: BronzeBear
go

伊中vs 英華 [複製鏈接]

ucw 發表於 20-4-3 16:53
回覆 1010mum 的帖子

Replying another one, so...
Agreed, 路線相近, 可是卻給我一個華洋有別的感覺.

2jkidsfather 發表於 20-4-3 15:33
勁人去左IB?
我覺得讀DSE 的人勁 D
我覺得DSE易過IB, 因考試內容比較有規范,對於高中學生比較容易掌握,如果基礎好加努力温書書,應該考得好。
如果在IB能考40分以上,應該是基礎好+頭腦靈活+表達能力強,這些學生考DSE一樣會考得好。

聽聞SPCC只會俾叻人考IB, 可能DB一樣,所以它們的IB成績超級好!

GreenMaDad 發表於 20-4-4 12:40
我覺得DSE易過IB, 因考試內容比較有規范,對於高中學生比較容易掌握,如果基礎好加努力温書書,應該考得好 ...

係。成日響網上聽人講IB好入大學易,其實OB要考得好,同學需要更全面,所以點解大學鍾意收IB人,因為學習模式同思考已經係大學要求既嘢嚟。大學神科IB係咪要42分

little_yolky 發表於 20-4-4 13:18
係。成日響網上聽人講IB好入大學易,其實OB要考得好,同學需要更全面,所以點解大學鍾意收IB人,因為學習 ...

我覺得其實係2類人,啱考dse既人未必啱考ib.尖子除外啦。不過話分2頭,本地大學收左好多ib人,但半途跳船既都唔少,因為本地大學特別醫科都大量野要背誦測考,同ib模式唔同。

好啱!IB 既靈活主張係大學生所需要的,但有很多大學課程確實也要求學生有一定的背誦能力,即是吹水都要知道件事係乜野先至可以吹水吹得好。
其實要DSE考得好top的程度,靈活性都有一定要求,況且小孩將來有興趣做政府或半公營機構,DSE中文是很重要,所以我覺得DSE都係好選擇。
‹ 上一主題|下一主題