用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳言係真, 王肇枝中學偷步通知正取生................ ...
go

傳言係真, 王肇枝中學偷步通知正取生................

醒目開學勳章 王國長老

今年第一年改制, 通知日子改過, 都好難怪職員會搞到亂晒

「偷步」通知自行收生結果 王肇枝中學認疏忽致歉

中一自行分配學位今年實施新安排,教育局規定中學需在指定時間前通知取錄結果。但受到新冠肺炎疫情影響,該局早前通知中學,自行收生階段錄取學生的通知期由原定的上月31日延遲至下周二、即本月7日,不過,位於大埔的王肇枝中學疑因職員錯誤理解上述日子為最遲通知日,提早於上月中已致電通知錄取的學生,校方承認疏忽、就此致歉。

近日網上流傳有獲取錄的學生已收到王肇枝中學的通知,該校校長鄭思宏回覆東網記者查詢時承認,職員誤以為須在指定日期前通知,而原定的公布日期為上月31日,故提早了通知家長,校方發現時,錄取名單上40人中,已有39名學生的家長接獲通知,鄭對有關事件致歉,坦言監管疏忽,已就事件通知教育局。

受到疫情影響,郵政服務亦有調整,鄭表示,會在下周一(6日)早上寄出相關通知書,原定會在7日以電話通知家長。

教育局資料顯示,所有參加中學學位分配辦法的學校在完成處理有關申請後,須於本月7日通知正取學生的家長。有關通知安排不包括備取及落選學生,亦非正式的派位結果,家長毋須就有關通知作任何回應。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-4-1 12:35
今年第一年改制, 通知日子一改再改, 都好難怪職員會搞到亂晒

原來職員搞錯日子
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-4-1 12:42
原來職員搞錯日子
不幸遇著疫情延期通知, 記錯都無計
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

改咗一次而已, 何來一改再改...

醒目開學勳章 王國長老

Step_C 發表於 20-4-1 12:45
改咗一次而已, 何來一改再改...
我傻左

回覆樓主:

其實EDB都寫得吾清楚,應該註明所有參加排位中學不得早於4月7日通知學生。

其實點解唔可以早通知?
學校交名單上去EDB,其實已經可以通知了
家長少D煎熬,直資少D行政功夫。自行學校多D時間慢慢call

apap08 發表於 20-4-1 12:52
其實EDB都寫得吾清楚,應該註明所有參加排位中學不得早於4月7日通知學生。
...
但係咁多間學校得佢搞錯咋喎...

醒目開學勳章 王國長老

apap08 發表於 20-4-1 12:52
...
今年第一年, 學校同家長都亂

有王肇枝事件, 出年學校會更小心掛

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 20-4-1 12:59
其實點解唔可以早通知?
家長少D煎熬,直資少D行政功夫。自 ...
教局既野 話咁就咁喇

Step_C 發表於 20-4-1 12:59

連這裡的家長也沒搞錯!!~~既然改了,應更小心望清楚!

醒目開學勳章 王國長老

Step_C 發表於 20-4-1 12:59
唔知仲有無丫, 星期一係 BK 見過個帖講自行收左, 仲有無其他學校都係咁做真係唔知, 可能無踢爆咋

b3410 發表於 20-4-1 12:59
其實點解唔可以早通知?
家長少D煎熬,直資少D行政功夫。自 ...

學校如果提早通知,假如家長已有直資offer,便可通知學校會取直資唔要自行offer,學校可直接把後備改正選。又例如多間學校也提早通知,家長亦可告知學校自1自2都收左,唔要自2位,學校又可直接把後備變正選。當然這可能有好處,但教育局現時的原則是唔希望中學修改正選名單。現時的規定是6/4交名單,7/4通知家長

學校真系大意,得一個職員通知,冇理由冇人記得?(emoji)(emoji)(emoji)
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

其實一早公佈左,作為學校職員,點可能話唔記得而攪錯?根本係藉口,所有家長都知改左日期,學校又係負責既冇可能唔知囉......

醒目開學勳章 王國長老

PINK2007 發表於 20-4-1 13:07
學校真系大意,得一個職員通知,冇理由冇人記得?(emoji)(emoji)(emoji)
不要問, 只要信

2jkidsfather    發表於 20-4-1 22:31
medicine    發表於 20-4-1 14:56

醒目開學勳章 王國長老

winnie_kin 發表於 20-4-1 13:17
其實一早公佈左,作為學校職員,點可能話唔記得而攪錯?根本係藉口,所有家長都知改左日期,學校又係負責既 ...
教局一有 press con, 連我呢 d 唔關事既都聽埋一份

WinnieCatCat 發表於 20-4-1 13:06
學校如果提早通知,假如家長已有直資offer,便可通知學校會取直資唔要自行offer,學校可直接把後備改正選 ...

理論上提早通知,都係唔講要唔要offer,學校就算聽到都唔會處理。

02413124 發表於 20-4-1 13:29
理論上提早通知,都係唔講要唔要offer,學校就算聽到都唔會處理。

但如果學校聽到,都好難忍得住唔去處理

WinnieCatCat 發表於 20-4-1 13:06
學校如果提早通知,假如家長已有直資offer,便可通知學校會取直資唔要自行offer,學校可直接把後備改正選 ...

點解升中都攪到似宮鬥劇咁宮心計嘅