用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳言係真, 王肇枝中學偷步通知正取生................ ...
樓主: miriam
go

傳言係真, 王肇枝中學偷步通知正取生................ [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 20-4-1 13:45
但如果學校聽到,都好難忍得住唔去處理

我係學校一定唔處。因為如果佢突然反悔,電話口講無憑,到時拎住封信問點解冇收我,學校有排煩。

ren 發表於 20-4-1 13:53
點解升中都攪到似宮鬥劇咁宮心計嘅
配合社會氣氛,係咁上下!

02413124 發表於 20-4-1 13:56
我係學校一定唔處。因為如果佢突然反悔,電話口講無憑,到時拎住封信問點解冇收我,學校有排煩。
...

學校又可以話,職員攪錯左,打錯電話,無心之失云云。做家長想保障自己,真係要避免向學校講太多

WinnieCatCat 發表於 20-4-1 14:27
學校又可以話,職員攪錯左,打錯電話,無心之失云云。做家長想保障自己,真係要避免向學校講太多
...

有black and white,人地話放棄左直資,到時點都要俾番個位人啦。

其實初初未改日期前, 我都理解為不遲於3月31日通知學生正取生名單, 即可以早過3月31日, 因為見到學校嘅文件寫3月底通知家長, 後來學校再修正番3月31日, 所以唔止一間學校理解錯, 只係有無及時發現啫

醒目開學勳章 王國長老

wishofstar 發表於 20-4-1 14:37
其實初初未改日期前, 我都理解為不遲於3月31日通知學生正取生名單, 即可以早過3月31日, 因為見到學校嘅文件 ...
唔諗咁多, 學校咁樣解說就咁樣聽
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

不過我的自二,口口聲聲話4月6日電話及來信通知。

回覆 miriam 的帖子

係啊, 都已經發生咗, 改變唔到。只係對於教育局所謂通知期嘅理解, 我自己之前都因為某中學嘅入學簡介而誤解咗, 多得上EK多先搞返清楚

學校攪錯的機會的確係存在, 阿仔小學換左個書記, 通告更改完又改, 連學期初放學時間都一樣攪錯, 若果校長交帶唔清楚卑左個書記, 真係唔出奇。

chesswin 發表於 20-4-5 20:30
學校攪錯的機會的確係存在, 阿仔小學換左個書記, 通告更改完又改, 連學期初放學時間都一樣攪錯, 若果校長交 ...

其實出通告,校長/副校/主任係未有責任double check?

醒目開學勳章 王國長老

chesswin 發表於 20-4-5 20:30
學校攪錯的機會的確係存在, 阿仔小學換左個書記, 通告更改完又改, 連學期初放學時間都一樣攪錯, 若果校長交 ...
升中派位同校內通告完全兩回事
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

02413124 發表於 20-4-5 20:57
其實出左通告,校長/副校/主任係未有責任double check?
校長或代署人簽名前無望清楚

我只係指出錯的機會係肯定存在咁解, 機會率當然我覺得係唔大,
但照睇對學校係冇乜大好處

miriam 發表於 20-4-1 12:35
今年第一年改制, 通知日子改過, 都好難怪職員會搞到亂晒

這是王肇枝校網取消3月14日面試的通知,似乎難自圓其說。
http://www.wscss.edu.hk/98popups/20200219-pres1-c.htm

醒目開學勳章 王國長老

Gloriasogashiwa 發表於 20-4-5 21:35
http://www.wscss.edu.hk/98popups/20200219-pre ...
所以 "不要問, 只要信"

有咩問題......咪搵人............

醒目開學勳章 王國長老

Gloriasogashiwa 發表於 20-4-5 21:35
http://www.wscss.edu.hk/98popups/20200219-pre ...
27/3 BK 公海已經有會員講有學校提早通知, 唔排除 25/3 家長已經知........咁校務處職員都係按本子辦事

醒目開學勳章 王國長老

chesswin 發表於 20-4-5 21:29

我只係指出錯的機會係肯定存在咁解, 機會率當然我覺得係唔大,
玄機已有會員講左, 無人可以排除呢樣野

miriam 發表於 20-4-5 21:41
27/3 BK 公海已經有會員講有學校提早通知, 唔排除 25/3 家長已經知........咁校務處職員都係按本子辦事 :qu ...

但報導說3月中已通知家長,就算跟原本時間表都冇咁早有結果啦。不是這事件,完全不認識此校。

醒目開學勳章 王國長老

Gloriasogashiwa 發表於 20-4-5 21:49
但報導說3月中已通知家長,就算跟原本時間表都冇咁早有結果啦。不是這事件,完全不認識此校。
...

bk 個邊無開名講邊間中學,唔知通知時有無玄妙之處,令家長揾教局問

miriam 發表於 20-4-5 22:05
bk 個邊無開名講邊間中學,唔知通知時有無玄妙之處,令家長揾教局問
...

我反而有興趣知第40名學生有冇通知。
‹ 上一主題|下一主題