用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位選校(沙田區)
go

統一派位選校(沙田區)  

Band1A仔, 請教怎樣填頭三志願? 謝謝!
現在暫時想:
1. 沙崇
2. 林裘謀
3. 沙官

回覆樓主:

b1a應該唔使諗吧?!  

贊成你既睇法,3.我自己prefer 鄭榮之多過沙官,不過會博多少少

ren 發表於 20-4-1 11:51
b1a應該唔使諗吧?!

因自行有點博, 又取消了interview, 真是要想定大抽獎點排

win-tai 發表於 20-4-1 11:58
因自行有點博, 又取消了interview, 真是要想定大抽獎點排

希望你有好消息,唔使出動呢個抽獎plan .  

win-tai 發表於 20-4-1 11:42
現在暫時想:
1. 沙崇

"林裘謀"今年增多1班機會增加。

林裘謀乙二還有機嗎?

win-tai 發表於 20-4-1 11:42
現在暫時想:
1. 沙崇
同意,安全

3 - 五旬節林漢光中學   ?

win-tai 發表於 20-4-1 11:58

自行有幾博? B1A男仔已經好

回覆樓主:

我覺得今年乙二林裘謀都幾難下,乙一曾呂崇培,乙二大部分会揀林、循……band1 1700人,乙一及自行當收左800人,剩低都成千人乙二揀林、循。所以我都好爭扎應否乙一就放循……坦白講B1 入林、循都唔會唔開心,但如沙田中乙三沙、聖、鄭的話,我就一定中二轉考直資或其它校……

以上纯閒聊,背後绝無機心。

Step_C 發表於 20-4-1 12:35
林裘謀乙二還有機嗎?

好難講,今年咁多事,疫情影響好多自行面試未必發揮得好或取消面試,出生率又高,又無咗呈3,種種隱憂下會否多人情願保守DD諗住乙1便填"林裘謀"希望穩入B1中學就算,如果係嘅話就算有位剩流入乙2爭抽都可能位很少很少,今年林裘謀位多咗,唔知會唔會有人認為大機會乙1必入而成為多人之策略呢!始終,林裘謀也是區內受歡迎中學之一,e+開班數目亦比"沙循"多一班,亦有機會吸咗D沙循客源過檔,因此e+似乎搏入"林裘謀"容易過沙循。

Cliokohonda 發表於 20-4-1 15:34
我覺得今年乙二林裘謀都幾難下,乙一曾呂崇培,乙二大部分会揀林、循……band1 1700人,乙一及自行當收左80 ...

所以我覺得乙二林、循機會可能仲細過乙一沙呂崇培,除非有大量1A清兵乙一二三放曾呂崇培,或1BC 生想在1BC校重新出發...假設大量B1abc生乙一放曾呂崇培,乙二競爭仲大,都会有幾多跌去乙345,如乙345放聖鄭沙夠唔夠穩去止蝕又另一考慮。

睇返舊年EK posts無人話乙二入到沙循, 林同沙循學術同受歡迎程度相近, 我總覺得今年林都要放乙一先得...

Step_C 發表於 20-4-1 16:13
睇返舊年EK posts無人話乙二入到沙循, 林同沙循學術同受歡迎程度相近, 我總覺得今年林都要放乙一先得...:ba ...

如上年冇風声乙二入沙循,沙田其實唔中乙一下場係聖沙鄭……

Cliokohonda 發表於 20-4-1 16:18
如上年冇風声乙二入沙循,沙田其實唔中乙一下場係聖沙鄭……
天地網? 咪好似升小嗰時咁...

Step_C 發表於 20-4-1 16:13
睇返舊年EK posts無人話乙二入到沙循, 林同沙循學術同受歡迎程度相近, 我總覺得今年林都要放乙一先得...:ba ...

咁沙蘇呢?排去第幾穩陣呢?

回覆樓主:

沙田今年有啲難選

win-tai 發表於 20-4-1 21:18
沙田今年有啲難選

個人認為,其他區都可能同樣難選,可能多咗人選擇"保守"策略。

momling 發表於 20-4-1 20:02
咁沙蘇呢?排去第幾穩陣呢?
我想排乙二,林或者蘇,考虑中