用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位選校(沙田區)
樓主: win-tai
go

統一派位選校(沙田區)  

gracelam 發表於 20-4-3 10:49
荃灣區
ic的確嚴峻。信主,一切交托。

另外沙崇吸引我既地方係呢個價錢可享受小班教學。廿幾人一班,抵

gracelam 發表於 20-4-3 10:49
荃灣區
從自我做起——當所有人都優先留本區之時,六年后,(DSE)只有各區諸侯割據而無強區恆强弱區積弱之怪現象。可惜知易行難。

02413124 發表於 20-4-3 10:53
另外沙崇吸引我既地方係呢個價錢可享受小班教學。廿幾人一班,抵

也是我喜歡的地方,沙崇亦把強中、強英和強數嘅學生分班,故學生的進步會更加明顯。

YmOra 發表於 20-4-3 10:58
也是我喜歡的地方,沙崇亦把強中、強英和強數嘅學生分班,故學生的進步會更加明顯。
...

如果佢做到好似spcc 每科都分而唔係按班,相信效果更好,但明白資源問題,難編時間表。

YmOra 發表於 20-4-3 10:53
ic的確嚴峻。信主,一切交托。

的確全然交托主

YmOra    發表於 20-4-3 11:10
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 20-4-3 10:58
...
即推崇精英教學。社會就係太多反對聲音,先5B減至3B

02413124 發表於 20-4-3 11:00
如果佢做到好似spcc 每科都分而唔係按班,相信效果更好,但明白資源問題,難編時間表。
...

個人認為,"沙崇"仲有進步空間,以科再分組的確係其中一種可提升整體成績的好方法,我亦留意到學校高中課程中整體學生最終以2X作考核DSE為居多,如果學校能夠更上一層提升3X報考比例,相信介時必定又令jm們眼睛發亮光呢!

YmOra 發表於 20-4-3 11:09
個人認為,"沙崇"仲有進步空間,以科再分組的確係其中一種可提升整體成績的好方法,我亦留意到學校高中課 ...

2x 同 3x比例可能係學生drop科關係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 20-4-3 11:01

"沙崇"嘅以學術科目分班與精英制又有些不盡相同,她以主科為分班方向係想教得更深入DD,對其他班別嘅亦無放軟手腳一樣教得唔淺。

YmOra 發表於 20-4-3 11:14
"沙崇"嘅以學術科目分班與精英制又有些不盡相同,她以主科為分班方向係想教得更深入DD,對其他班別嘅亦 ...
多謝詳盡解答。

一向認同精英教育。簡單來講,精英分班及分科上堂

gracelam 發表於 20-4-3 11:13
2x 同 3x比例可能係學生drop科關係。

當然係,我意思係學校响教學技巧上肯更花點功夫,學生能力強咗自然drop科機會就可以降低,就如"聖言"嘅drop科率很低一樣。

medicine 發表於 20-4-3 11:17
多謝詳盡解答。

一向認同精英教育。簡單來講,精英分班及分科上堂

我都認同分班或分組學習係好事,無論對學術稍強嘅或是稍弱嘅幫助都係十分之大。

medicine 發表於 20-4-3 11:01

其實正面黎睇亦可以係因材施教。
5B 變3B 令到learning diversity 加大,亦有錯配問題。

YmOra 發表於 20-4-3 11:09
個人認為,"沙崇"仲有進步空間,以科再分組的確係其中一種可提升整體成績的好方法,我亦留意到學校高中課 ...

不過話分2頭,唔係報神科,我又唔覺得一定要讀3x,集中火力2科 lv5 好過3科lv 4

02413124 發表於 20-4-3 11:38
不過話分2頭,唔係報神科,我又唔覺得一定要讀3x,集中火力2科 lv5 好過3科lv 4
...

是的。所以,我欣賞"沙崇"能夠响短時間內躍升至B1a英中,當中可見學校以2X為重點集中火力的地方是成功的。不過,個人認為,學校能夠著少著少咁更上一層樓,始終對沙田區內有更多更多想讀"醫"的學生而言唔駛一開始就諗別區讀書為未來讀醫而鋪路,响番自己區已經有出路不是更好嘛!學校本身有進步始終對學生對jm都係一件好事。

我印象中, 沙呂同沙培都有分折少班,
不過今年沙培加了班, 無講詳細是否分折少班 ???

subb 發表於 20-4-3 12:00
我印象中, 沙呂同沙培都有分折少班,
不過今年沙培加了班, 無講詳細是否分折少班 ???  ...

是否全科小班?定個別科小班?
沙崇真係中一至中六都有A至F班共六班。

fatman69 發表於 20-4-3 13:51
是否全科小班?定個別科小班?
沙崇真係中一至中六都有A至F班共六班。
我記得的是中英數!分組上堂

回覆 subb 的帖子

咁平心而論,沙崇略勝,特別理科做實驗時可以多D機會落手落腳或可以迫住硬著頭皮要做.同埋初中雙班主任制,33X5/6=27-28人一班,再除2,相對關顧都會好D