用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位選校(沙田區)
樓主: win-tai
go

統一派位選校(沙田區)  

YmOra 發表於 20-4-2 21:28
其實,我認同你Big3或Big4的說法,我同你一樣會把曾記、沙崇和沙呂為一群組,沙培是僅次於她們。 ...

對,無謂把呂崇比較,免多爭論。
你對沙崇的讚賞我好開心,始終我係用家!

fatman69 發表於 20-4-2 21:44
對,無謂把呂崇比較,免多爭論。
你對沙崇的讚賞我好開心,始終我係用家!
...

可以响女兒升中搜尋資料的階段中有份看著"沙崇"的成長實在高興。我e+亦觀看著"基崇",希望""張校長""响那兒亦有另一番作為啦!

subb 發表於 20-4-2 21:42

我有去兩間簡介會, 反而覺得沙呂個基督教氣氛最重, 基督教氣 ...

係呀!咁幾好喎!沙田區又多一所值得推薦嘅"基督教"中學了。我係有聽聞過"沙呂"基督教氣氛幾好,只是自己未有機會驗證而矣!而沙崇就去過幾次簡介會,學校的基督教氣氛和主動性都給我留下十分好的印象。其實,我好喜歡""沙田區"",最強最受歡迎嗰四所英中和及後的兩所英中皆是""基督教""中學,真係好好揀。

YmOra 發表於 20-4-2 22:10
可以响女兒升中搜尋資料的階段中有份看著"沙崇"的成長實在高興。我e+亦觀看著"基崇",希望""張校 ...

我亦有同感,由中一入學,睇住沙崇由6x%入U率增至9x,感覺振奮!
讀得開心!

YmOra    發表於 20-4-3 08:58

subb 發表於 20-4-2 21:42

我有去兩間簡介會, 反而覺得沙呂個基督教氣氛最重, 基督教氣 ...

沙呂簡介會,除了有初中甚至中一同學仔唱"聖詩",校長的powerpoint裡面,原來都有統計入讀後有幾個位會信主。每星期都一定有宗教"團契"。基督教氣氛,確實比沙培更濃。雖然小朋友喜歡,但作為家長就驚宗教都會係校方自行考慮因素。(最後從呂中章程所見,宗教無佔成份取錄比例)

講開宗教氣氛,我聽朋友小朋友講沙崇初中宗教科用團契型式上,1個老師帶9位同學上堂,我非常鍾意。明顯學校好注意先放咁多資源落去,而且咁樣我覺得小朋友較易聽入腦。

nillnill 發表於 20-4-3 00:19
沙呂簡介會,除了有初中甚至中一同學仔唱"聖詩",校長的powerpoint裡面,原來都有統計入讀後有幾個位會信 ...
但沙培個關愛感覺是強過沙呂同沙祟好多, 好正 ! 
總之是各有各好 !在沙田區真好

nillnill 發表於 20-4-3 00:19
沙呂簡介會,除了有初中甚至中一同學仔唱"聖詩",校長的powerpoint裡面,原來都有統計入讀後有幾個位會信 ...

我校都有"學生團契",一個禮拜一次,現在疫假中仍然有透過Zoom進行網上團契,我和老公十分"喜見"孩子有屬靈交通生活。

02413124 發表於 20-4-3 01:20
講開宗教氣氛,我聽朋友小朋友講沙崇初中宗教科用團契型式上,1個老師帶9位同學上堂,我非常鍾意。明顯學校 ...

"沙崇"宗教科團契型式上幾好喎!對未信學生尤其容易接受。實在底贊

subb 發表於 20-4-3 10:02
但沙培個關愛感覺是強過沙呂同沙祟好多, 好正 ! 
總之是各有各好 !在沙田區真好
...

總之這三所中學的關愛或宗教教育都係同樣出色,去到邊間都係好好。

YmOra 發表於 20-4-2 22:22
係呀!咁幾好喎!沙田區又多一所值得推薦嘅"基督教"中學了。我係有聽聞過"沙呂"基督教氣氛幾好,只是自己 ...

沙田區中學真令人流口水,恨死我   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-4-3 10:12
沙田區中學真令人流口水,恨死我

是的。我當年就係因為沙田區內多基督教中學而大感興趣了解區內中學情況,發現越了解越感覺到這區的好,真係,"九龍城區" 和 "沙田區"同屬好區。

YmOra 發表於 20-4-3 10:20
是的。我當年就係因為沙田區內多基督教中學而大感興趣了解區內中學情況,發現越了解越感覺到這區的好,真 ...

九龍城係我成長地方,所以都比較熟,沙田因為阿大升中,所以了解多左,可惜嫁雞隨雞,住左呢個校網

medicine    發表於 20-4-3 10:29

gracelam 發表於 20-4-3 10:25
九龍城係我成長地方,所以都比較熟,沙田因為阿大升中,所以了解多左,可惜嫁雞隨雞,住左呢個校網 :holdy ...

我咪又係幾代都响九龍城長大,以前話去沙田旅行燒嘢食已經係"大型活動",e+已經唔同晒,响交通方面要入沙田讀書真係易過過海,當年自行我有為囡囡報"沙崇",其中一樣喜歡嘅就係交通方便,計過由家去沙崇的時間不會多過現在就讀的中學所需之時間很多。

gracelam 發表於 20-4-3 10:25
九龍城係我成長地方,所以都比較熟,沙田因為阿大升中,所以了解多左,可惜嫁雞隨雞,住左呢個校網 :holdy ...
me too

YmOra 發表於 20-4-3 10:41
我咪又係幾代都响九龍城長大,以前話去沙田旅行燒嘢食已經係"大型活動",e+已經唔同晒,响交通方面要入 ...

我地宜家嗰區一間基督教(Band 1 Band 2)中學都冇

gracelam 發表於 20-4-3 10:44
我地宜家嗰區一間基督教(Band 1 Band 2)中學都冇

哦!我誤會你上面意思,以為你仍然住"九龍城區"。咁你e+住邊區呀?

gracelam 發表於 20-4-3 10:44

係KL2?

YmOra 發表於 20-4-3 10:47
哦!我誤會你上面意思,以為你仍然住"九龍城區"。咁你e+住邊區呀?
...

荃灣區

medicine 發表於 20-4-3 10:47
係KL2?
NT2 ~~ TW

medicine    發表於 20-4-3 10:51