用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位選校(沙田區)
樓主: win-tai
go

統一派位選校(沙田區)  

BC814 發表於 20-4-1 21:48
我想排乙二,林或者蘇,考虑中

我也覺得沙蘇排二穩陣啲

YmOra 發表於 20-4-1 21:20
個人認為,其他區都可能同樣難選,可能多咗人選擇"保守"策略。

盡填band1中學算不算進取?恐怕有些校網,非天即地的結局。

nillnill 發表於 20-4-1 23:47
盡填band1中學算不算進取?恐怕有些校網,非天即地的結局。

如果肯定小朋友係b1a,而該區既b1位充足,填盡b1唔算進取
但如果小朋友係b1c,或該區b1位不足,就怕估錯banding或唔夠運抽唔入b1 school

YmOra 發表於 20-4-1 21:20
個人認為,其他區都可能同樣難選,可能多咗人選擇"保守"策略。

如果
1)所有B1生乙一揀曾呂崇培,乙二林循郭蘇會好穩

2)假如有二三百人乙一揀林循蘇郭, 五六百人揀四大,兩邊剩下果啲只剩下聖沙鄭。但如果今年B1位唔夠,太唔彩盡填英中,如乙三仲未肯止蝕,跌去B2绝不出奇。

前輩話沙田盡填英中,今年我覺得去到乙三後果啲只係fill in the blanks.

nillnill 發表於 20-4-1 23:47

個人認為,以"沙田區"B1學生為例,若是確定為B1組別學生,可考慮"盡填"B1中學再揀間B2a熱門中學,最壞也是被派到該B2a中中而矣!盡填不等於進取,個人認為盡填是代表用盡B1組別"優先"選校之遊戲規則,而"盡填"最重要要留意的是(乙1至乙3左右)或(乙1至乙5)位置的佈署,乙4或乙6打後就盡填B1中學走一轉確保沒有空缺才把B2a熱校作為"保險線"離場。

Cliokohonda 發表於 20-4-2 01:36
如果

答:個人認為,不會出現所有B1生皆選Big4。
因為,我比較相信自1有揀林裘謀或沙循或沙蘇或郭得勝嘅
B1a或B1b或B1c學生都存在,
尤其B1b和B1c學生更多會响乙1填Big4以外之B1b中學。

2)假如有二三百人乙一揀林循蘇郭, 五六百人揀四大,兩邊剩下果啲只剩下聖沙鄭。但如果今年B1位唔夠,太唔彩盡填英中,如乙三仲未肯止蝕,跌去B2绝不出奇。
答:個人認為,無論環境幾差,學生係B1組別學生就永遠都係B1組別學生。
如果乙3止蝕填B2a熱校,結果最差都係派到B2a中中;
同理乙9止蝕填B2a熱校,結果最差都係派到B2a中中,
那麼,"止蝕"是保障B1組別學生些甚麼?

Cliokohonda 發表於 20-4-2 01:36
如果
按照2018年9月既學生人數推算, 今年沙田區有呈分既升中學生約有4600人, 即係約有1533個B1學生

自己計計機會率同可能性

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁睇, 沙田是夠位的

subb 發表於 20-4-2 10:48

咁睇, 沙田是夠位的

我的基數是33人/班,即:

59班x33人=1947人(B1位)

subb 發表於 20-4-2 10:48

咁睇, 沙田是夠位的
如果計全級學額,起碼扣番女校個9X個走先。
不過今年又有咁多學校加班,點都夠位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 20-4-2 10:29
答:個人認為,不會出現所有B1生皆選Big4。
因為, ...

分析得好有道理

win-tai 發表於 20-4-1 11:42
Band1A仔, 請教怎樣填頭三志願? 謝謝!
現在暫時想:
1. 沙崇

呢個排法合理,123都有機會中,攻守兼備。

Step_C 發表於 20-4-1 12:35
林裘謀乙二還有機嗎?

1a生一般曾崇呂三大行頭,LKM排二好正常。

momling 發表於 20-4-1 20:02
咁沙蘇呢?排去第幾穩陣呢?

沙so因為普教中,會有一批人吾鍾意,放三四ok。

回覆樓主:

其實而家沙田係講三大定四大?
個人認為,始終曾呂崇级级五班,成績又勁,肯定頭三。
沙培只是今年5班,下年又回番4班,短期好難同頭三間比。

fatman69 發表於 20-4-2 16:49
沙so因為普教中,會有一批人吾鍾意,放三四ok。

Thanks, 我就係鐘意普教中,自己唔識國語,日後出來做嘢識國語,可能有優勢

fatman69 發表於 20-4-2 16:57
其實而家沙田係講三大定四大?
個人認為,始終曾呂崇级级五班,成績又勁,肯定頭三。
沙培只是今年5班,下 ...

你不是分享過現在沙田區係Big4嗎?

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816471&page=3&authorid=0#pid48482334

節錄:
...
沙田有十幾間英中,1a及外區生又集中Big4,根本收優異生不成問題,四間自行都收吾晒!
...

YmOra 發表於 20-4-2 17:51
你不是分享過現在沙田區係Big4嗎?

參考資料:

是的
坦白講排名
1.曾
4.培
幾肯定
而二三崇呂定呂崇,好多說法。
我覺得排自1培肯定比曾呂崇三間少,所以後期我有big3之說法。
相信家長亦識計數。

fatman69 發表於 20-4-2 20:19
是的  
坦白講排名
1.曾

其實,我認同你Big3或Big4的說法,我同你一樣會把曾記、沙崇和沙呂為一群組,沙培是僅次於她們。至於,沙崇與沙呂比就無乜所謂,事關都係頭三位置,位置差不多就可以集中看其他方面有邊D較適合孩子成長。個人喜好,我反而最喜歡係"沙崇",我覺得沙崇是Big3中最全面,包括我看重嘅"基督教"氣氛。

YmOra 發表於 20-4-2 21:28
其實,我認同你Big3或Big4的說法,我同你一樣會把曾記、沙崇和沙呂為一群組,沙培是僅次於她們。 ...

我有去兩間簡介會, 反而覺得沙呂個基督教氣氛最重, 基督教氣氛同滙基好似