用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 插班K1未返過學,收足學費膳食費,是否合理?退唔退學好 ...
go

插班K1未返過學,收足學費膳食費,是否合理?退唔退學好? [複製鏈接]

請教下大家,如題,小朋友插班K1.未攞過書薄,未返過一日學,幼稚園要求交齊2.3.4月學費,之前交落全日班膳食費又唔退,非私立,是否合理?。疫情又未知幾時完,意味住之後還是要繼續交學費。如果退學之後再去第間幼稚園是否可以直interview K2?請教下大家,Thanks
   0    0    0    0

求救,點算好?

AshleyTam 發表於 20-3-31 21:12
請教下大家,如題,小朋友插班K1.未攞過書薄,未返過一日學,幼稚園要求交齊2.3.4月學費,之前交落全日班膳 ...
非私立嘅全日k1應該都係一千鬆d學費,依個時勢都好難講合唔合理了。我諗你要衡量依間學校嘅k1-3 offer對你有幾重要,到復課後插k2其實有心讀一定有其他插班位,只係難點有全日,甚至可能得pm或要讀私幼,你接受到嗎? 如果worst case接受到到時k2插私幼pm甚至跨區其實不需太擔心,一定有書讀~

回覆 kisani 的帖子

其實當時插班時間倉促,而全日班係我哋嘅理想目標行先,都諗住等小朋友玩埋k1,然後k2再重新去interview就轉校,所以先諗住停唔停咗先。就算之後返k2,都無諗住返呢間,因為半日可選擇的太多…而且疫情過後就算復課,我諗一年半載內真係唔係好有信心俾小朋友返全日,本身就容易唔舒服,而且感覺疫情無咁容易斷尾。但就擔心,如果skin了k1,直接讀k2,是否可行?如果不是心儀學校又再重新嚟過,好似好煩的一件事。

AshleyTam 發表於 20-4-1 06:08

其實當時插班時間倉促,而全日班係我哋嘅理想目標行先,都諗住等小朋友玩埋k1,然後k2 ...

其實而家復課無期,你退唔退學,都skip佐個K1的。

你認真想一下,千幾蚊學費會否令你家庭負擔好重?如果你而家工作稱定又交得起嘅,就自行決定啦。

至於你覺得無得上堂唔抵,其實,我讀私幼個個月幾千幾千咁交,我都無辦法。如果我退學,學校財政有問題,最終受影響的都係小朋友。我興幸我自己收入無影響,可以交到學費嘅,我都會交。呢個係一種責任同承擔,共渡難關。

AshleyTam 發表於 20-4-1 06:08

其實當時插班時間倉促,而全日班係我哋嘅理想目標行先,都諗住等小朋友玩埋k1,然後k2 ...
小朋友插班k1之後再諗住插班另一間嘅k2,咁其實佢都未定落黎。如果你講到明本身都唔打算原校升k2咁不如早點退學,疊埋心水今年年中或年或再插班k2。睇個勢今年12月前都未必開到學,又話年底轉涼會爆第二波。

回覆 piglover 的帖子

你講嘅我明白。但你可以調轉諗一諗:如果你小朋友原本想讀幼稚園,交咗幾千蚊留學位,但從來未上過一日堂,唔知書本係咩樣,未見過老師同學仔一面,之後可能你還要面臨交一年半載學費都未必知道幾時開學。會唔會係從未返過學,所以無乜歸屬感?。所以,你依然會繼續交錢嗎?

係啊,我咪又咁諗。覺得而家個勢短期內一定至少幾個月都唔會完,就算下學期8月開到學都唔知敢唔敢俾小朋友返。但係最尷尬嘅係,小朋友一日學都未返過,直升k2得唔得?會唔會對升學有影響?呢D先係最confused

AshleyTam 發表於 20-4-1 10:30

你講嘅我明白。但你可以調轉諗一諗:如果你小朋友原本想讀幼稚園,交咗幾千蚊留學位 ...

我比較奇怪你嘅插班case? 你小朋友從無讀過K1? 即係你從外地回來?

你擔心白交學費之餘,K2跟唔上?其實,就算好似我地讀佐半年K1,遲d直上K2, 都有機會跟唔上的。

其實,你當中包括幾個問題。退學?如果你唔打算直上K2,你真係大可以退學。
至於跟唔跟得上,就係睇番小朋友學習進度,學校教學速度,家長的跟進。所以,你擔心唔到咁多。唯有自己多加努力。

係啊,小朋友未返過學,不過我哋一直係香港。未返學係我擔心小朋友細個容易唔舒服,等免疫力好D再返學,隻是如此。一直在家我都每日會教小朋友寫字,勞作,英文…老實講,返幼稚園未必比我教得更多更好,因為幾個小朋友對一個老師分身乏術可以理解。而係教小朋友學習知識之餘,現在大個咗我更希望佢全面發展,包括待人接物,社交,團隊能力…呢D係需要多人而且家人不在身邊才能更好發揮。
而閣下所提及的心疼白交學費,我諗如果我有享受過任何服務,我好樂意去俾錢,天下冇免費午餐我們都知道,感恩別人的付出我們都是必須。你話我係咪缺呢一千幾百生活,當然唔係。就好似我有錢,會更傾向捐款給予有需要的人,這是自願行為。而別人拿了我的錢然後話叫我當捐款濟困,我覺得不合適,這是強迫行為。
  每個人都係消費者,我哋要清楚明白,合理和不合理的區別。合理我哋就go ahead,唔合理我哋就要合力抵製不公平。畢竟他日君體也相同也不是句戲言。係咪?

AshleyTam 發表於 20-4-1 12:54

係啊,小朋友未返過學,不過我哋一直係香港。未返學係我擔心小朋友細個容易唔舒服, ...

其實,你自己心中都有答案,何需上網問意見呢?

Relax.

需要啊,因為未返過幼稚園,所以無經驗,哈哈。所以先真心向大家請教。唔好意思,失禮曬
不過點都好多謝你哋提出嘅寶貴意見。
Thank you

AshleyTam 發表於 20-4-1 14:14

需要啊,因為未返過幼稚園,所以無經驗,哈哈。所以先真心向大家請教。唔好意思,失 ...

睇完你咁多個回覆,換轉係我應該會退學。
pros:
一黎本身冇打算原校升,二黎你插班k1前其實一直都已習慣homeschooling亦有一定經驗,可以繼續。慳左嘅學費可以儲起留黎做將來嘅教育資源。

cons:
如果一日學都冇返過亦冇點見過老師同學,正常都未建立到咩歸屬感。論責任,其實正如喺職場離職,比足通知期學校就可以退學了,咁當然退學前緊係要比足學費~津幼始終有政府資助,而私幼本身就係牟利性質,自負盈虧係做生意嘅基本,家長作為消費者都係比錢買服務give and.take, 離場都好正常。至於你話插班k1係想比小朋友學習多d homeschooling 做唔到嘅social skills之類,其實而家全港家長冇退學/已退學都好都面對緊小朋友欠缺社交機會嘅問題,同親友得閒視象傾下計依d補救下,學習自理就自己在家比佢幫手家務已ok~加上而家9成機會9月前都開唔到學,先退學,到N個月後宣布復課&連續28日後冇新增個案再搵插班都未遲,market上大把位,一定有書讀! 大前題係復課前自己一定要在家跟學術野,幼稚園唔係compulsory, 到時想轉返讀k再插k2 k3都可行。分析完冇咩cons.

好多謝妳!妳嘅意見好中肯,分析得好好,給我嘅參考提供了幫助。尤其是當我知道最緊要返幼稚園唔係強制行為的時候,我都感到心安。係啊,我而家都有了答案。多謝妳嘅幫忙。
Thank you

AshleyTam 發表於 20-4-3 01:50

好多謝妳!妳嘅意見好中肯,分析得好好,給我嘅參考提供了幫助。尤其是當我知道最緊要 ...

曾經見有人分享過前幼稚園教師辭職後同自己小朋友homeschooling冇讀k, 如果安排到又有經驗其實冇話唔得,始終社交同social skills除左返學都仲有好多途徑去建立。不過要預homeschooling壓力緊係大過返學啦,要自己準備教材同time table,評估等等...亦有育兒專話父母係要為小朋友建立安全感,如果兼任老師係有少少角色衝突, 多左磨擦易影響親子關係,anyway, 依個時世大全球都homeschooling & distance learning 緊,唯有習慣下!

原來我最近同校方交涉的時候,先發覺幼稚園原來係收費方面好有問題,wow,我真係大開眼戒,都諗緊點樣去處理呢個問題。
‹ 上一主題|下一主題