用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

是,兩個孩子都是中四時同時讀2個課程,私補 IGCSE 是很雞精的,臨考試前狂做 past papers。IGCSE 可以操卷,試題很多時是大同小異,操得多便會有把握。記得數學有些題型是香港沒有的,我叫阿女不要問點解,總之跟以往答案去想方法答。

女兒中文不好,所以一早便想她去英國讀 AL,所以考定 IGCSE。雖然在英國考 AL 也不一定要有 IGCSE,但有些參考給大學始終好些。她中學校長便因她自修  IGCSE 而又考得好,reference letter 寫得她很好。

為公平起見,也讓兒子有機會去英國讀 AL,所以便替他報考埋 IGCSE。其實英國一間 top school 收他入讀Year 12,但最後他不捨得香港的同學和學校,所以留港考 DSE,他的同學都說他傻,那麼好的學校收他他也不去。幸好他的 DSE 考得很好,入到 A1 選擇,也考到英國出名的大學,只是他最後仍是選擇留港讀大學。

twobirds    發表於 21-11-4 08:20

小時了了 發表於 20-3-31 20:53
由於疫情關係幾乎全球學校停校又停課,見阿女自1月以來至今停課係屋企 Online上半朝堂,下午至夜晚太多時間 ...

讀DSE+ 自修IAL?太辛苦兼得不償失。DSE+ IGCSE 還可。
Ps 我是考GCSE+ GCE AL 出身的

chanti 發表於 20-4-4 10:41
讀DSE+ 自修IAL?太辛苦兼得不償失。DSE+ IGCSE 還可。
Ps 我是考GCSE+ GCE AL 出身的
...

deleted

babyyiu 發表於 20-4-4 12:15
好些B1名校係會要求同學中三考三、四科IGCSE; 中四又考幾科 (例HYS),不過做左唔會話你知。
也有些中三教I ...

我當年考GCSE, 應該同IGCSE課程一樣, 我唸係hk 讀到f3-f4 已經有足夠能力考到好成績, 我係香港讀書一般,去到都考到幾個A,可相而知香港f1-3 學術程度幾高下及相對下GCSE幾淺。但一去到AL, 完全係2 個level ,深好多好多。

IloveJJ 發表於 20-4-4 12:34
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

deleted

chanti 發表於 20-4-4 12:23
我當年考GCSE, 應該同IGCSE課程一樣, 我唸係hk 讀到f3-f4 已經有足夠能力考到好成績, 我係香港讀書一般,去 ...

deleted

IloveJJ 發表於 20-4-4 12:34

很詳盡的分析
參考資料:校本評核科目資訊 http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/sub_info_sba/

你可進入查看各科SBA考核時間或內容。
進入網頁後,選擇想知科目,再選擇"校本評核教師手冊"。

主科會响中四開始SBA

source : 今年中五點算好?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816102&fromuid=1539350

babyyiu 發表於 20-4-4 12:15
好些B1名校係會要求同學中三考三、四科IGCSE; 中四又考幾科 (例HYS),不過做左唔會話你知。
也有些中三教IGCSE課程順手考埋 (SPC, YHKCC), 我同B1中二仔睇IGCSE math past paper話,其實都唔難,要考,咪考囉,當玩之麻。

下邊有關IAL vs DSE ---- Too Long, 無心機唔好read.

我近期試過深入理解IAL同DSE,可以分享少少。1. DSE制學校點都會力保3322,即係所有時間資源都係放在主科,如果你睇睇上課時間表你就明,四主科係佔六成時間起,兩科語文仲要再分listening同speaking堂(指明),仲未計SBA同IES,好忙好忙,即係話根本唔夠時間分比選修科。  如果你留意M1/2上課時間你就明,好些係要星期六一次過上四個鐘或者一、三、五放學另外時間上堂。

同時,好些中流學校更限學生只讀六科(4+2)--有1C學校我見都係咁(睇見頭都痕!)。去外國進修?其實人家唔理你中文同通識,英文要你再考IELTS,數學見你冇M1/2即係知你奇怪地連基本calculus都冇,連再上讀business math有難度 (我自已文科CE上HKALE上三大讀BBA就係咁)。

再睇另外兩個選修科,例如phy/chem,得兩科,真係meet唔到entry requirement, sorry.

2.  IAL課程係不論width/depth都比DSE選修科深入同全面,不能否認,中四IAL課時多到你係怕。
我考92HKALE再入三大,中六日日八成時間上幾個鐘 三科 (我鐘意讀的)係上到會攰同嘔的 (當年仲要未有中化!),但亦因為係咁可以去到好深好濶 (考試更加唔洗講)。  點解我會講呢樣呢?因為近期我見到一個IAL時間表大概都係咁樣樣。  我可以推論為,一個月DSE課程計,IAL應該係一個星期多少少就上完。

一年、兩年下來,你會覺得係點?

3.  另外,DSE electives因為課時少的間係,要求學生強記遠甚於理解,呢個我聽聞好多理科都係咁。  我以BASF(cost accounting)試著去理解其中一個部份,DSE課程多又雜亂, 用加定係減只係要求學生計得出,而不要背後理解並推論是用加/減。  我仔有些心得的chem就更加係咁。

相比之下,例如,你以為用DSE BASF 去考IAL ACCT 可行? electives因為課時少的間係,要求學生強記遠甚於理解,呢個我聽聞好多理科都係咁。  我以BASF(cost accounting)試著去理解其中一個部份,DSE課程多又雜亂, 用加定係減只係要求學生計得出,而不需要背後理解並推論是用加/減。  我仔有些心得的chem科就更加係咁。

4. DSE考核攪笑。我曾經對1985-2005呢廿年好幾科文商科目HKCEE/ALE我題目,在過去以學生及教師的理解 (我曾經係官立夜中學教師) - 有些時間行書局,我會囉起DSE試題黎睇(係興趣!) --- 老實講,連2000年代的會考程度都遠不如!!!  更勿論追上90年代或是80年代矣。

例:這個正正反映在econ 5** cutoff係93分或以上,在econ作為社科一員層面這個我不能理解。  這個game只不過係在基本知識層面上要加無限小心小心去做同用對keyword要對實marking scheme黎讀咁解,同我以前CE讀中史攞A一模一樣。  如果以前8/9/10A係考試機器,呢個年代好大機會8 5**就未必係,因為4C唔可以咁玩。

相比之下,你以為用DSE BASF 去考IAL ACCT 可行?  課程有幾多幾多coverage一樣?
你話得,都只係因為IAL試題比較直白,同埋考題有跡可尋。  
但這對知識的追求係無意意的。

5. SBA - plan一個trip(例如長洲)要傾要預備幾日,去三兩日,返黎要做返一星期group work (仲要get rid of freeriders),presentation,同埋,一科唔係去一次就得,可能兩次可能三次。  唔好再講通識科IES了。有人話我知要做三百份問卷,如果5萬個DSE生個個都做,一年香港人大約要做1500萬份。

咁信佢三成,都要做5百萬份。  So far咁多年我一份都未做過,我相信大家都係做一場戲咁樣。
但個推論都係,DSE生係好忙好忙好忙的。 通常中四仲要主力做3C SBA, 中五主力做electives.

所以,我試斷言,跟DSE個focus只係4C,點樣都係4C,同埋學生真係好忙,好多野做。
想用佢黎考IAL (Phy/Chem/Bio/Math/Econ/Acct/Business等),其實同搞笑離唔得遠。

非常感激你花時間分享詳細意見,俾我及小女非常有用資料及参考意見去衡量是否有能力兩個課程同時考,抑或S5時决定只考其一個課程

你提到其中一點 "去外國進修?其實人家唔理你中文同通識,英文要你再考IELTS,數學見你冇M1/2即係知你奇怪地連基本calculus都冇,連再上讀business math有難度" 呢點就係一矢中的講中我痛了。我之前資料搜集外國大學入學要求,係呢個帖: 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&fromuid=1539350, 英國羅素大學好少少嘅大學,DSE選修科無讀M1/M2最低申請要求都達唔到呀,嗰啲大學申請門檻都入唔到,好少少嘅大學無得申請及無得讀!

另外,讀3年DSE及花咁多時間、心機、努力應付中文及通識呢兩科阿女可能都係最盡考到 4,但呢兩科係外國大學又唔睇重, 有啲直頭唔計呢兩科(即是香港嘅大學與外國大學收生 subject weighting 計法相反),用DSE課程申請海外大學以成本效益及海外大學入學要求真係比IAL差啲(純我個人想法)

Remarks
4月6日打咗電話去 ITS 問 IGCSE 及 IAL 自修補習及考試事宜, ITS 話佢機構可以提供 Predicted Grades (PG) 俾學生申請大學 (咁樣, 唔洗驚讀緊嘅學校以DSE Mock Exam 成績出 PG, 因為都唔打算用 DSE 成績報大學, DSE PG 成績都唔會好及唔會高分, 如果以 DSE Mock Exam 出嘅 PG 申請大學實唔收 ), 但每科要收錢, 以及要預3-4星期俾佢咃出 Predicted grades.

https://www.itseducation.asia/ucas.htm
Predicted grades (includes mock exam)
1 subject HK$1200
2 subjects HK$2200
3 subjects HK$3000

IloveJJ 發表於 20-4-4 16:05
謝謝你
我見選修科無中史西史,即係呢兩科無校本評核?

Pls refer http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/ , 2018 年開始取消中史西史呢兩科校本評核

小時了了 發表於 20-4-4 15:57
非常感激你花時間分享詳細意見,俾我及小女非常有用資料及参考意見去衡量是否有能力兩個課程同時考,抑或S ...

打算比仔女出國讀U的話,點解唔專注考IGCSE+ IAL, 為什麼還花大量時間、心機及精神考沒有把握的DSE?尤其中文及通識呢兩科。
考好IAL, 到時想考香港既大學,又可以經non jupas 報。
我咁唸,唔知啱唔啱。

非常感激你花時間分享詳細意見,俾我及小女非常有用資料及参考意見去衡量是否有能力兩個課程同時考,抑或S ...

唔計咩?我大女都係用DSE成績去申請澳洲大学,只先数学(compulsory)只係計-半,但無話中文同LS唔睇喎……佢係有考ielts, 但無再考其他試~

chanti 發表於 20-4-5 11:53
打算比仔女出國讀U的話,點解唔專注考IGCSE+ IAL, 為什麼還花大量時間、心機及精神考沒有把握的DSE?尤其中 ...
學校IAL 只提供 Phy丶Chem、Bio丶Maths. 問過學校選修IAL 課程的話可否自修Econ及Business,學校無直接回覆Yes or No, 只係重覆學校 IAL 俾Science 有興趣同學,DSE 讀選修嘅 Business及 Econ 都可以讀海外大學,而阿女依家呢刻仍唔想轉校嘛

通識有機會唔使考。

Yanamami 發表於 20-4-5 12:42
唔計咩?我大女都係用DSE成績去申請澳洲大学,只先数学(compulsory)只係計-半,但無話中文同LS唔睇喎…… ...

無做過澳洲大學資料搜集,英國及加拿大有啲大學入學要求對DSE 好多要求,例如
Entry Requirement: https://warwick.ac.uk/study/international/admissions/ ; https://warwick.ac.uk/study/international/admissions/entry-requirements/#h
HKDSE - Complete 5 subjects overall with a minimum of two at level 4 (not including Chinese) and the remainder at level 3 or above(呢句前兩年有,依家delete 咗)
Undergraduate: Students taking three elective in the HKDSEs
Level 5 in three electives with no less than 3 in any other subject except Chinese.
Students taking two electives in the HKDSE
Level 5 in both electives plus Level 5 in two cores(excluding Chinese), and no less than 3 in any other subject except Chinese.
For courses requiring Maths A level (all applicants with HKDSE qualification)
Level 5 in 3 subjects (or 5* 5 5 depending on normal A level requirements) which must include Maths Extended Component (M1 or M2), and two further elective subjects; and no less than 3 in any other subject except Chinese.

Entry Requirement: https://le.ac.uk/study/international-students/countries/asia/hong-kong-sar
These grades must be from either three electives or two electives plus one core subject (Chinese Language, English Language or Mathematics – core and extended parts). There are specific subject requirements for some programmes. For degrees where Mathematics A-level is an entry requirement, you are required to have studied both core and extended Mathematics. Please note that Liberal Studies is not accepted and Chinese is not accepted for Economics programmes.

小時了了 發表於 20-4-5 12:57
學校IAL 只提供 Phy丶Chem、Bio丶Maths. 問過學校選修IAL 課程的話可否自修Econ及Business,學校無直接回覆Y ...

自修IAL Econ及Business後,可自行在港報考考試嗎?

chanti 發表於 20-4-5 13:06
自修IAL Econ及Business後,可自行在港報考考試嗎?

可以自己報其中一間 Exam Center 係香港考試
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊