用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料  

我都仍在 struggling 考 IAL還是 DSE,

對我而言, 考 IAL的最大好處, 是可以一年考兩次 (1月中和5至6月), 分散投資, 心理壓力無咁大, 1月考衰左, 5-6月可以重來.

但我又唔想放棄 DSE的中文, 因為小朋友如果將來想考一些公務員職位, 例如EO, 文憑試中文要考到5.

我女以前中学係唔贊成考两个公开試~

高中生讀3X已經叫苦要drop剩2X,仲讀多一個"全科"課程備戰另一個試,估計唔強都讀唔掂,但強嘅又何需多考一個試呢?!專心DD考好DSE不是更好嗎?!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-4-2 18:41
Yanamami    發表於 20-4-1 23:09

YmOra 發表於 20-4-1 21:26
高中生讀3X已經叫苦要drop剩2X,仲讀多一個"全科"課程備戰另一個試,估計唔強都讀唔掂,但強嘅又何 ...

同意。
我女學校鼓勵同學報 IGCSE (英文係必須報),但前提係唔駛額外讀任何課程,考嚟當攞考公開試經驗。

YmOra    發表於 20-4-2 09:49

IloveJJ 發表於 20-4-2 09:50
即是只用DSE課程學過的內容,也足以去考IGCSE嗎?

我女問過老師話佢讀嗰啲科(phy chem econ) 可以喎, 佢哋個 M2 好似話可以考 further maths 啩? 老師話 IGCSE 啲 vector 好淺,讀 phy 嘅同學讀 mechanics 嗰部份用嘅足以應付喎。

IloveJJ 發表於 20-4-2 09:50
即是只用DSE課程學過的內容,也足以去考IGCSE嗎?

不過我估只限理科呢?文科始終...英國試,應該考英國歐洲史,香港 DSE 有一部份係殖民地史又無英國史,惟一重疊嘅應該係兩次大戰同聯合國吧?

YolandaTam 發表於 20-4-2 10:47
不過我估只限理科呢?文科始終...英國試,應該考英國歐洲史,香港 DSE 有一部份係殖民地史又無英國史,惟一重疊嘅應該係兩次大戰同聯合國吧?

我呢兩日望過吓 DSE vs IAL 課程某幾科 coverage.

DSE 嘅 Econ、BAFS - business 呢兩科與 IAL Econ、Business Studies (business 課程內有啲啲 Econ 課程野) 大約有~70% 重疊

DSE Maths + M1/M2 與 IAL Maths ~70% 重疊; 如果只讀 DSE Maths 的話 IAL Maths ~50% 重疊

IloveJJ 發表於 20-4-2 11:42
Ic, 咁即係要睇返自己嗰啲科。

咁又想問下,雖然我唔打算咁做,咁有冇話係要考幾多科呢?好似香港,起碼 ...

我女話每3科1張證書,如果分開考,即例如中四考英文,中五考數/理嘅話就會 combined cert, 但有啲大學不接受 combined cert

小時了了 發表於 20-4-2 11:41
我呢兩日望過吓 DSE vs IAL 課程某幾科 coverage.

DSE 嘅 Econ、BAFS - business 呢兩科與 IAL Econ、Bus ...

佢哋應該唔係 IAL, 係 IGCSE, 程度冇咁高(實際上差好遠,佢哋學校強制 S4 考IGCSE 或 IELTS 英文,建議S5 考其他科)。

IloveJJ 發表於 20-4-2 11:42
Ic, 咁即係要睇返自己嗰啲科。

咁又想問下,雖然我唔打算咁做,咁有冇話係要考幾多科呢?好似香港,起碼 ...

其實如果唔係打算出國,考 IGCSE 只係攞考試經驗啫,可考可不考。
我女話考,因為驚自己怯場喎,唔知呀,銀主(佢父親大人)肯俾錢咪得囉,我費事理

我女兒和兒子也在香港自修 IGCSE,她們都在 band 1 學校讀書,成績中上,我替她們找私補來應付 IGCSE,成績也很好。

但要留意,學生本身底子要好,再加上補習,才能應付,因為始終和香港是不同的課程,花的時間不少。
大女中四時本來報了6科(中、英、數、物理、化學、生物),但補了一半後,發覺太吃力,所以沒考生物。
有了經驗後,細仔中三時考了中英數,中四時報了物理、化學、經濟和 further maths,同樣因吃力問題,最後沒考經濟。IGCSE 經濟科比本地 DSE 課程更深,他只讀了大半年 DSE 課程,私補 IGCSE 經濟後, 也覺得很困難,所以最後決定不考。而 further maths 是深,但兒子數底好,又有讀 M2,所以仍可應付。

大女中四後去了英國讀 AL,而兒子留港考DSE。大女的經驗告訴我,AL 比 IGCSE 深很多,她在英國只讀4科,非常勤力,花了她全部心力去讀,也不是全 A*。所以如果要同時自修 DSE & IAL,有可能得不償失,因為 IAL 和 IGCSE 差太遠了。

兩個孩子當年都怨我迫她們自修 IGCSE,因為很辛苦,但之後都明白我的苦心。

是否自修考多一個試,真的要看孩子的能力,不只是看出路的。

YmOra    發表於 20-4-2 21:33
Yanamami    發表於 20-4-2 14:47

djf 發表於 20-4-2 12:41
我女兒和兒子也在香港自修 IGCSE,她們都在 band 1 學校讀書,成績中上,我替她們找私補來應付 IGCSE,成績也很好。
但要留意,學生本身底子要好,再加上補習,才能應付,因為始終和香港是不同的課程,花的時間不少。
大女中四時本來報了6科(中、英、數、物理、化學、生物),但補了一半後,發覺太吃力,所以沒考生物。
有了經驗後,細仔中三時考了中英數,中四時報了物理、化學、經濟和 further maths,同樣因吃力問題,最後沒考經濟。IGCSE 經濟科比本地 DSE 課程更深,他只讀了大半年 DSE 課程,私補 IGCSE 經濟後, 也覺得很困難,所以最後決定不考。而 further maths 是深,但兒子數底好,又有讀 M2,所以仍可應付。
大女中四後去了英國讀 AL,而兒子留港考DSE。大女的經驗告訴我,AL 比 IGCSE 深很多,她在英國只讀4科,非常勤力,花了她全部心力去讀,也不是全 A*。所以如果要同時自修 DSE & IAL,有可能得不償失,因為 IAL 和 IGCSE 差太遠了。
兩個孩子當年都怨我迫她們自修 IGCSE,因為很辛苦,但之後都明白我的苦心。
是否自修考多一個試,真的要看孩子的能力,不只是看出路的。
感激你寶貴親身經驗俾我及阿女深思考慮IAL vs DSE 之路

又從無諗過會係 S5 時倒轉頭裸考 IGCSE, 原來係一個唔錯攞實戰公開試經驗用作之後S6 DSE 備戰之用

YolandaTam 發表於 20-4-2 12:20
其實如果唔係打算出國,考 IGCSE 只係攞考試經驗啫,可考可不考。
我女話考,因為驚自己怯場喎,唔知呀, ...
年年禁多人考,香港学生考慣試点会怯場吖~反而对自己要求高,压力影響表現就常見。做好expectation & stress management就啱。

djf 發表於 20-4-2 12:41
我女兒和兒子也在香港自修 IGCSE,她們都在 band 1 學校讀書,成績中上,我替她們找私補來應付 IGCSE,成績 ...

同意,DSE大約等如AS Level, 比起A Level淺。

Yanamami 發表於 20-4-2 14:50
年年禁多人考,香港学生考慣試点会怯場吖~反而对自己要求高,压力影響表現就常見。做好expectation & stres ...

實不相瞞,小女到今日考試仲係怯場

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊