用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考 IGCSE/申請加拿大大學有用資訊 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考 IGCSE/申請加拿大大學有用資訊  

b3410 發表於 21-2-7 19:26
如果唔讀醫科,我覺得出國讀都係一個好選擇

醫就唔肯定,但好似我仔揀電腦/工程呢啲科目,一定係出國吃香過香港好多,香港當佢係水泡,人地國家係神科,學嘅知識比香港先進同 update,香港出路都完全唔得,電腦人才外國好重視,反觀香港.... 唉!

Yanamami 發表於 21-2-7 14:33
如係澳洲又未必係咁,國際学生要交学費,大学入学分數反而比本地学生鬆……不过以將來就業或揾好 ...

好奇一問, 你咁寫, 澳州籍返澳州讀大學, 係咪連學費都唔駛俾?

ponnychan 發表於 21-2-8 03:41
好奇一問, 你咁寫, 澳州籍返澳州讀大學, 係咪連學費都唔駛俾?
Local学費比international平好多呢~而且local学生可借grant, 畢業後揾到工賺到某个水平工資先还。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 21:52
醫就唔肯定,但好似我仔揀電腦/工程呢啲科目,一定係出國吃香過香港好多,香港當佢係水泡,人地國家係神科 ...
我見香港有d大學科目,係三個國家,三間大學各讀一年,最後有三張degree,  呢d是否好吸引?包括有一間係Cornell

b3410 發表於 21-2-8 09:28
我見香港有d大學科目,係三個國家,三間大學各讀一年,最後有三張degree,  呢d是否好吸引?包括有一間係Cor ...

咁就唔清楚,不過會唔會好散好亂,由其而家疫情唔知會否影響進度。
其實之前都有考慮過大學 exchange. 但我仔覺得點都唔及在當地畢業著數。

小時了了 發表於 21-2-7 15:20
哎呀! 唔好洗我腦讀加拿大高中課程然後大學俾加國高中學生提早俾 offer, 我心真係會猶豫不决、三心兩意( ...

今日都睇咗d 加拿大高中資料,eSchool都係可以參考嘅方向,thank you for your info

gigayan 發表於 21-2-9 18:17
今日都睇咗d 加拿大高中資料,eSchool都係可以參考嘅方向,thank you for your info
...
我就覺得讀大學唔係只為了一個學位,學校生活都係一世人難忘經歷,而且出國讀書好大程度都係希望有一個難忘的經歷。
所以最好人過去讀。

b3410 發表於 21-2-9 20:30
我就覺得讀大學唔係只為了一個學位,學校生活都係一世人難忘經歷,而且出國讀書好大程度都係希望有一個難忘 ...

呢個只係一個高中課程,現在係要考慮埋COVID 19嘅走勢,eSchool資料係可參考之一,但不是唯一
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊