用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-18 12:43
Econ 同 M1會重叠,學校咁安排好惨喎
建議盡量唔好修1x,或者考慮揀其他科,只要該科 DSE 成績保 ...

同意

deleted

回覆 小時了了 的帖子

其實樓主心儀加國大學,有無考慮過去讀中學呢,我覺得入大學會容易D,又會早D適應,而且唔係隔山買牛,認識多D,會入到自己心儀大學,不會單憑排名,完全唔知咩情況之下入讀,正如 U of Alberta,佢係加拿大中部,跟Saskatoon 都係出名出石油,但係冬天非常凁,又大雪,經常零下廿幾度,你的公主公子可以捱得到嗎?我認識很多同學都係捱唔住就轉出黎。(我係Toronto讀中、大學,共住了9年) 而大學方便並唔係單靠排名去睇,每間大學都有自己傳統強項,正如香港傳理入浸會,理科入科大,商科入恆生等等,唔係盲目跟排名去揀,再講,呢D所謂排名有幾真確? 跟據咩去排?
所以,其實最好係去讀中學。

一家三口 發表於 21-1-18 11:57
以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修 ...

妳囡以自修生考DSE的時候已是中六下學期學生,所以可以考。

如果了了孩子要中五考到實grade在中六報大學,即是中五上學期報名DSE,這是不能了。

nicolemummy 發表於 21-1-18 16:02
妳囡以自修生考DSE的時候已是中六下學期學生,所以可以考。

如果了了孩子要中五考到實grade在中六報大學 ...

但報名時只係完成中五咋 其實佢可能去補習社補習,然後由補習社出份證明已經完成某科中六課程,唔知考試及評核局接唔接受呢?

一家三口 發表於 21-1-18 16:04
但報名時只係完成中五咋

明呀。但了了如果要在中五考到DSE M1, 她報名時只係完成中四咋

ksli312 發表於 21-1-18 14:25
回覆 小時了了 的帖子

其實樓主心儀加國大學,有無考慮過去讀中學呢,我覺得入大學會容易D,又會早D適應, ...

Agree.... 有個朋友當年唔考 U Tor,就俾爸爸鬧到畢業.....

大家寶貴意見及想法,又再一次印證辦法總比困難多,真心感激感激。

其實,孩子去年1月時以下2間加拿大中學取錄了,她去年9月應該入讀 G10,因家有事發生,故最後她未有接受 offer,依家因疫情反覆,故呢1、2年都唔再諗了。所以,依家會專心一意係香港考DSE,用香港課程申請加拿大嘅大學。

1) Calgary Christian School (公校) https://www.calgarychristianschool.com/calgary-christian-school-admissions/international-students

2) Luther College (私校) https://www.luthercollege.edu/high-school/about-luther/who-we-are

source: 加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate Boarding School - 海外留學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

回覆 小時了了 的帖子

嘩!乜你揀親都係冰天雪地架,一間係Calgary,一間係Regina, 想凍死人咩,真係想冰雪奇緣做ELSA唱Let it go 咩。
其實温哥華氣侯好,甚少落雪,多倫多、安大略省四季分明,好嘅公私立學校多的是,唔洗辛苦小朋友。同埋如果你捒安大略省大學,係返果度讀中學對升大會好D。
例如你想入 Business ,Western U 係傳統強校,又或者U of T 嘅 B Com,不過要入downtown campus ,唔好睇排名。都係係安大略省讀中學會着數D。

回覆 小時了了 的帖子

又有無考慮下考完DSE都去讀G12?老實講你用DSE報U,人地好大學、熱門科目就一定好難收你,況且你又唔熟識邊間好、咩科堅,老實講,只係U揀你。真係為個學位而讀U?
我讀G13 (衣家改左,無左,只有G12)果時,係間公立中學,全校二千幾人,得3個中國人(都是香港學生),其中一個係係香港讀完F.7嘅,佢無申請U,只係讀多一年,但除英文外,科科都攞90幾分,佢話係香港讀過晒,結果報U就梗係由佢揀U啦,佢最後揀左一間係安大略省嘅埠仔Guelph大學,一間排名低、又細嘅大學(Guelph得十零萬人口嘅小鎮,多倫多去要揸個半鐘車),不過有科冷門科係非常出名嘅,water resources,我同學就揀左呢科,讀埋 master degree,結果政府請左佢,叫佢留底唔俾佢走,仲俾埋個居留身份佢。

2jkidsfather    發表於 21-1-24 14:01

ksli312 發表於 21-1-19 08:59
回覆 小時了了 的帖子

又有無考慮下考完DSE都去讀G12?老實講你用DSE報U,人地好大學、熱門科目就一定好難 ...

這些細微嘢真係要自己親身在其中才可以知道,贊同你講去到當地了解咩模樣才有更適合的選擇。

回覆 小時了了 的帖子

又有無考慮下考完DSE都去讀G12?老實講你用DSE報U,人地好大學、熱門科目就一定好難 ...

真係有得着,多謝分享。
kali, 我想再請教,起邊可以知到那所學校起當地好出名科目,正如你所講
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

呢D真係好 local 嘅野,要係果度生活讀書,你個生活圈自然會知,我估外人係網揾就可能會係討論區搵到。
正如係香港邊度食雞疍仔好,邊度食雲呑面好,邊度買竉物金魚好,係好 local 嘅野,遊客好難自己知,真係要黎問人先知。
正如你問我英國留學,我除左知牛津劍橋之外,其實呢兩間最好係咩科我都唔知,其他大學咩科最好更加唔知。(唔知還唔知,其實我都攞咗 U of Central Lancashire, U of Portsmouth, Manchester Metropolitan U 三間嘅學士、碩士學位,係香港讀,連去都未去過..一笑)
所以放洋留學,最好當地有親朋戚友,詢問下就會總比靠網上揾資料好。

2jkidsfather    發表於 21-1-24 14:02

回覆 小時了了 的帖子
又有無考慮下考完DSE都去讀G12?老實講你用DSE報U,人地好大學、熱門科目就一定好難收你,況且你又唔熟識邊間好、咩科堅,老實講,只係U揀你。真係為個學位而讀U?
我讀G13 (衣家改左,無左,只有G12)果時,係間公立中學,全校二千幾人,得3個中國人(都是香港學生),其中一個係係香港讀完F.7嘅,佢無申請U,只係讀多一年,但除英文外,科科都攞90幾分,佢話係香港讀過晒,結果報U就梗係由佢揀U啦,佢最後揀左一間係安大略省嘅埠仔Guelph大學,一間排名低、又細嘅大學(Guelph得十零萬人口嘅小鎮,多倫多去要揸個半鐘車),不過有科冷門科係非常出名嘅,water resources,我同學就揀左呢科,讀埋 master degree,結果政府請左佢,叫佢留底唔俾佢走,仲俾埋個居留身份佢。

其實,當去年因家事孩子未能成行去加拿大讀高中時,我曾思量過係香港讀加拿大課程嘅國際學校,之後再去加拿大升大學。以下3間國際學校中,我當時亦曾有考慮過東九龍嗰間,因為學校係 Alberta 省課程 ( Alberta 省課程只以學校成績評核,唔洗好似 BC / Ontario省公開試英文、數學, 而 Ontario 省課程又要有義工時數要求及學法文/ second langage),而我 1st 心儀大學就係 U of Alberta 嘅 商學院 (雖然入讀商學院升year 2 才能申請,而 Year 1 GPA 要係 2.6-3.3之間才有機會申請成功)(因為呢間大學係我打算報名咁多間加拿大嘅大學中最平,比其他大學平~十幾廿萬一年,4年共平~$60至80萬)但當事人意願及原則:不轉校

1) Delia School of Canada (Taikoo Shing Campus) (Ontario Program) https://www.delia.edu.hk/
2) Delia School of Canada (Kowloon East Campus) (Alberta Program) https://www.dscke.edu.hk/
3) Canadian International School of Hong Kong (Ontario Program) (IB Program) https://cdnis.edu.hk/ &
https://cdnis.edu.hk/ontario-secondary-school-diploma
如果考完 DSE 去加拿讀一年G12,我從無想過,你講一講,孩子又多一個可能性了,多謝資料分享。

反而,之前我亦曾思考過以下香港 online 加拿大課程 eschool,
4) Ontario eSchool 加拿大課程香港 online 上堂   https://www.oesasia.org/
& https://www.facebook.com/oesasia/ (加拿大安大略省高中學分和畢業文憑(Ontario Secondary School Diploma, OSSD),以安省高中畢業生的身份( (Ontario Program) 申請#OUAC101 申請渠道

我的其中一個可能性想法係如果 DSE 考得唔好,又或者用學校成績表成績考唔到心儀大學及學科,希望到時係香港用6個月時間報讀呢間然後12月又再報過加拿大大學。因為,我見呢間FB,去年都有幾個香港學生成功例子,其中一個係考入咗 U of T。

香港學生兼讀 DSE 及 OSSD 2個課程:
Case 1: Cherrie https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2845987522325996&id=1619694191622008 & https://m.facebook.com/watch/?v=241484660815857

Case 2: Ryan https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=258470625671865&id=1619694191622008

回覆樓主:

明白,又我問多個蠢問 題,正如例子,考完DSE過去讀多年高中,我上網睇加國多數學制係IB或者有個叫Top, 吾太清楚。如果考完過去只讀一年,應該吾會係IB, 那一年係咩學制,我想知多少少

回覆 小時了了 的帖子

明白每個 case 都有唔同嘅條件、因素、限制,我只係提議可能性,當然樓主要作最好盤算。

zitaeric 發表於 21-1-19 11:50
明白,又我問多個蠢問 題,正如例子,考完DSE過去讀多年高中,我上網睇加國多數學制係IB或者有個叫Top, 吾太清楚。如果考完過去只讀一年,應該吾會係IB, 那一年係咩學制,我想知多少少

以我理解及了解,其實,唔係間間 High School 可以直接申請 Final Year G12 的,私校會多啲機會可以申請 G12。

例子:其他省
Québec 省: e.g. 私校 Pre-University https://www.lcc.ca/academics/pre-university-12 (呢個,可以香港讀完 S5然後去讀呢個 Pre-University 課程)

反而,考完 DSE 另一途徑係入讀加拿大 Community Colleges & Technical Colleges, 畢業後 transfer credit 加拿大大學 year 2 e.g. Fraser International College | fsshongkong 畢業GPA 夠直入 Simon Fraser University Year 2

Source: 問:加拿大高中讀唔夠credit或Literacy唔合格而畢唔業,有咩出路? - 海外留學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

回覆樓主:

謝了了,等我再深入研究吓,之後再請教

回覆樓主:

如果要喺加拿大中學畢業, 一定要完成足夠學分, 中學才會給你畢業證書, 有大學承認。 大多數學分是由Grade 10開始計起. 如無記錯BC省跟Alberta都是一樣.

如果仔女夠18歲, 建議攞DSE成績直接在加拿大讀college year 1 (較容易入讀),然後year 2再轉學分到大學繼續學業。

ksli312    發表於 21-1-19 13:47

小時了了 發表於 21-1-19 11:44
其實,當去年因家事孩子未能成行去加拿大讀高中時,我曾思量過係香港讀加拿大課程嘅國際學校,之後再去加 ...

亦可考慮CAIS, 都是Alberta curriculum

小時了了    發表於 21-1-19 12:44
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊