用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料  

b3410 發表於 21-1-17 11:55
聽落去有d tricky

成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多時候報學校都係用predi ...

如果大学唔承認,又或者未見过独立自修成績單,拉拉扯扯阻遲左入学申請咪捉蟲?

聽落去有d tricky
成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多時候報學校都係用predict 分數,如果出唔到,是否要等好遲先可以報?
你今次一定要搞清楚再決定,囡已經F4,唔可以嘥時間。

唉!我最想當然係學校可以安排到俾孩子校內測驗、考試及 mock exam,但,依家等學校覆。

當我知道學校成績表唔會出 M1成績時,我昨日都諗過另一個方案就係調轉科目,學校自修 Econ 而上堂上 M1,咁樣 M1就一定係學校成績表內,而 Econ 因為唔係申請大學時  prerequisite subject, 故此學校成績表無這科對申請大學比無M1成績無大影響。另外,因為孩子S4依家有修讀 econ 學校考試亦會考,S4 成績表內亦會有 econ 成績,咁係將來申請加拿大嘅大學時都用得著。

但係,昨日與孩子傾時,她傾向自修M1好啲,因為她覺得 Econ Concept 難理解難明,Essay 答題技巧難,做學校功課、測驗及考試絕對有用及幫到佢,她覺得自修 Econ 好難。反而,她覺得 M1數學只需要操練及逐步逐步寫式就 OK,她覺得自修 M1無問題。

想問吓大家意見:自修 Econ 而上堂上 M1 呢個方案可行嗎?

小時了了 發表於 21-1-17 13:12
聽聽落去有d tricky成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多 ...
學校唔肯兩樣都俾?econ 加 M1? 轉學搵一間兩樣都可以正式修讀的?

b3410 發表於 21-1-17 14:04
學校唔肯兩樣都俾?econ 加 M1? 轉學搵一間兩樣都可以正式修讀的?
因同一時間上堂,只可2揀1啊
孩子講過幾次佢唔想亦唔肯轉校

小時了了 發表於 21-1-17 14:09
因同一時間上堂,只可2揀1啊
孩子講過幾次佢唔想亦唔肯轉校
如果M1對將來升大學緊要D,我傾向於第一時間有科M1,econ 放棄,或者換其他時間冇衝突的。
自修有D唔上唔落,時間金錢投入,產出太多unknown

小時了了 發表於 21-1-17 13:12
聽聽落去有d tricky成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多 ...

答下咀,我兩個仔高中都有讀 Econ ,而 Econ DSE 考核查實唔算好難,只要 concept 清晰就冇問題 ,拎3-4難度不太大,補習應該已經可以幫到妳女女。至於M1,加國大學會睇亦比較重視,校内報讀及考核應該會較自修著數。

多口講多句,我見你為女女揀嘅加國大學,部份排名都比較前,相信大學揀學生時要求相對較高,其實加國大學課程差距不算太大,會否考慮揀部份名次落少少嘅大學,相信入到機會理應較高。

小時了了 發表於 21-1-17 10:05
正所謂:辦法總比問題多,大家集思廣益,真心非常非常感謝大家給予寶貴意見,好有用,幫到我好多好多。

...

唔知可唔可以响中五以自修生身份只報考DSE M1考試呢!

YmOra 發表於 21-1-17 15:51

以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修生名義去報考 DSE 。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-17 15:59
以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修 ...

我依稀有DD印象响EK有人分享過個仔數學好叻提前考M2,但我不是百分百肯定這資訊,讓我找到再俾條Link大家。

YmOra 發表於 21-1-17 16:16
我依稀有DD印象响EK有人分享過個仔數學好叻提前考M2,但我不是百分百肯定這資訊,讓我找到再俾條L ...

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/private_candidates/entry_qualifications/

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-17 14:15
答下咀,我兩個仔高中都有讀 Econ ,而 Econ DSE 考核查實唔算好難,只要 concept 清晰就冇問題 ,拎3-4難 ...
多謝資料分享,我繼續仔细研究可行性。
其實,我都唔係好識,只係識用世界大學排名去揾大學咋,唔知你有無其他加拿大嘅大學好介紹?

回覆樓主:

一般學校大多數只接受外語,最多音樂作為自收科目
妹妹豬 齊來做個好朋友)

YmOra 發表於 21-1-17 15:51

呢個方案,我昨晚都諗過。
但我再深入諗點樣落實方案時,申請加拿大嘅大學"必須"由中學、testing authority (eg IELTS)…… 直接或sealed envelope 郵寄成績俾大學(All official documents, including transcripts and English language test results, must be sent directly to ⅩXX by the issuing institution or testing authority)若果S5係考評局考DSE  M1, 唔知考評局有無郵寄或sealed envelope DSE 成績嘅收費服務提供?!!我未問未了解考評局。

如樓上所講,原來唔可以用自修生報考DSE, 或者又再brainstorm天馬行空另一想法,向學校申請用學校考生身份,S5 考DSE M1,用DSE M1成績用作S6 學校校內成績,咁樣可行嗎?

小時了了 發表於 21-1-17 20:20
多謝資料分享,我繼續仔细研究可行性。
其實,我都唔係好識,只係識用世界大學排名去揾大學咋,唔知你有無 ...

其實我都係門外漢,都唔敢亂比意見,不過最近我仔好有興趣亦打算出國升學,我都留意多咗啲學校,所以見你平時介紹嘅都算係熱門,waterloo、toronto 呢啲都唔易入㗎。我仔有自己硏究大學,佢有自己做功課,學校排名/地點/學費/科目等等佢都有仔細去睇,今年我仔都會申請大學,佢話唔少都要獨立申請,所以都要做下功課。分享小小我仔揀學校方法,首先你要大致知道自己想讀邊科先,再用大學該科排名去篩選,排名前、中嘅佢都會考慮,其實有啲排名冇咁前都唔差㗎,例如我仔睇過Victoria.排名雖然唔算前但其實唔差,冇咁熱命中率或許更高。

妳睇下囡囡最终想讀邊科先,再嘗試用該科排名去篩選,縮窄範圍去揀,慢慢研究,應該會容易啲揀。你哋仲有時間,此刻鼓勵囡囡努力考好 DSE,盡量睇下可否轉修M1,始終加國要求數加M才算完整一科。唔好太擔心,辦法總比困難多,加油

小時了了    發表於 21-1-18 10:10
YmOra    發表於 21-1-18 08:00

如果,當中五考嘅不是"自修生"身份考,而係當作為正式"第一次DSE",升上中六就以重讀生身份報考第二次DSE,由於考大學可以"夾"兩年DSE成績,咪可以解決問題囉!但,唔知得唔得呢?!

小時了了 發表於 21-1-17 20:43
呢個方案,我昨晚都諗過。
但我再深入諗點樣落實方案時,申請加拿大嘅大學"必須"由中學、testing authorit ...

如我樓上所講,中五為第一次身份考DSE,中六則以重讀生身份考第二次DSE,"夾"證書可行嗎?

YmOra 發表於 21-1-17 23:27
如果,當中五考嘅不是"自修生"身份考,而係當作為正式"第一次DSE",升上中六就以重讀生身份報考第二次 ...

我覺得唔可行,正常學校唔會幫S5生報考 DSE .書都未教完又要做 SBA. 學校應該唔會咁做,除非係成績突出嘅跳级生學校或者會特別考慮。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-18 00:03
我覺得唔可行,正常學校唔會幫S5生報考 DSE .書都未教完又要做 SBA. 學校應該唔會咁做,除非係成績突出嘅 ...

這點我明白,只是見"了了"個囡囡讀嘅係"直資"應該可以有彈性處理和讀嘅學科係"M1"不需交SBA,故才大膽建議jm試試用這溝道與學校傾下,以學校多年辦學經驗應該知道可行性,若然學校接受,咁咪可以既保住科M1(S5考)又保住科Econ(S6考)囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-17 22:44
其實我都係門外漢,都唔敢亂比意見,不過最近我仔好有興趣亦打算出國升學,我都留意多咗啲學校,所以見你 ...

想請教下,應該大學幾年級要開始申請外國大學,又申請有無限申請幾多間㗎?thx.thx

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-17 22:44
其實我都係門外漢,都唔敢亂比意見,不過最近我仔好有興趣亦打算出國升學,我都留意多咗啲學校,所以見你 ...

我想知,可以响邊樹找到想讀嘅學科嘅大學的"排名"資料作第一步的篩選。另外,大學有無資訊和連繫溝道協助學生外國升學。thx.thx
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊