用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-8 15:53
對,咁你可知道樓主女兒的夢想嗎?

我們知我們孩子夢想夠了。樓主的女兒,留給樓主吧 。

我做亞媽既,只是在資訊、方向、可行性,金錢,情感等等上support孩子。

了了 Jm, 唔好介意多口講句, DSE呢三學年係相當辛苦架。最緊要係年輕人肯搏,我哋做阿媽嘅都係時候退一步,為佢守望,照顧好佢身體(我家年輕人中三至今輕咗十幾磅)。
無錯兒女係我哋心肝寶貝,但佢哋大啦,要俾佢哋飛啦。
如果你仲記得,上帝俾我家年輕人行嘅路,同我預計根本無樣相符,無論讀呢間學校以至讀理科 M2 ,(詳見「凡夫俗子在直資女校生存之道」)我完全冇諗過,本來諗住佢讀歷史,但結果佢連高中都無選修。
不過佢呢兩年真係成個人唔同晒,睇得出佢無悔。
做父母,都係希望子女無悔今生,jm, 放你家少女佢飛啦,佢先至係最知道自己想點嘅人,俾啲信心,上帝會帶佢嘅。

IloveJJ    發表於 20-12-8 20:59

小時了了 發表於 20-12-8 14:49
IloveJJ , 妳最明白我處境.

好多謝你的post同分享,我都因為看了你的情況,我又再去研究一下選修科目跟海外大學,真係幫到好多初中的同學。我仔學校對選科的限制,我都苦惱緊,我仔是M2跟Bio 的取捨,今天找了些關於IAL 的資料,問了補習社,還好大家都說我有時間,所以如果我仔他日可以達到目標,我都要多謝你。

mcl203 發表於 20-12-8 14:27

...慢慢來,一定有方法解決到~~~
好奇一問,你小朋友有冇打算留學?佢DSE揀哪一個組合?我之前對揀科一直係一知半解,大女易搞 佢目標明確。不過兩個細就好難搞,轉的好快。咁有冇d“萬能”組合,彈性最大?( 假設唔偏科,想讀科目全部讀到)

b3410 發表於 20-12-8 20:13
好奇一問,你小朋友有冇打算留學?佢DSE揀哪一個組合?我之前對揀科一直係一知半解,大女易搞 佢目標明確。 ...

你係專家喎,我呢啲1/4桶水~~~

我只係提佢,最好有興趣,有信心讀好佢嘅科,唔好只睇高分去選,好易中伏,又問下師姊睇吓佢哋讀成掂,又問吓補習老師佢岩讀M1/2~~~

mcl203 發表於 20-12-8 20:20
你係專家喎,我呢啲1/4桶水~~~
我屬於吹水專家

mcl203 發表於 20-12-8 09:50

你安排啦,查字典好辛苦~~~

唔係想激起討論:只係DG朋友同我既經驗,英國大致上真係唔睇LS同中文。當然,高等學府要求狀元,或某些科要求critical thinking(如laws), 要滿足所有科是無可厚非的。

朋友是入ICL。我八卦睇返佢地對DSE要求

https://www.imperial.ac.uk/study/ug/apply/requirements/ugacademic/

Grade 5-5* in relevant subjects. where math is required applicants should achieve the required grade in both the mathematics compulsory and mathematics extended 1 or 2 components.

孩子是2020DSE。事實上,朋友和同學中文2左(無人衰英文,只衰中文 )都係過英國讀大學的。

孩子不才,沒有報Oxbridge, 也不知他們的要求。

IloveJJ 發表於 20-12-8 15:47
利申:我唔係認同香港教育。

不過你孩子係咩程度學校?佢係咪自己想讀M1, M2?

答返妳,係咪孩子想讀呢條問題:

孩子上中學時,數學也很好的。

但到初中,數學能力下跌,到只有僅僅合格50+的地步。很多同學都80-90分。佢當然極失望。

所以上中四,佢都唔想修M1/M2, 也沒有理會學校讓不讓佢修。

.....

所以,這一刻不想讀,只係可能樓主女兒看不到這科對佢有何干。

但,妳說出重點:樓主女兒的夢,是否真和M1/M2有關。

nicolemummy 發表於 20-12-9 09:06

唔係想激起討論:只係DG朋友同我既經驗,英國大致上真 ...

我都只係解釋俾大家知,無中文通識無得入閘,有中文通識就可以當讀多咗。莫非,人哋要3X,你就Maths+2X,這個,當然係你嘅選擇,自己負責結果就得。見你引用DG朋友,其實,我都有個非常要好嘅朋友在讀,所以咪話呢個係你朋友嘅選擇,並不等於唯一嘅方法~~~

mcl203 發表於 20-12-9 09:48
我都只係解釋俾大家知,無中文通識無得入閘,有中文通識就可以當讀多咗。莫非,人哋要3X,你就Maths+2X, ...

有中文同通識,當然好過無。在JUPAS,有D科(雖然少)如某校社會科,係要LS 4的。

我做左個表,有咩選修科,JUPAS有D咩報得,有D咩唔報得。有興趣就pm我。

b3410    發表於 20-12-9 12:15

回覆樓主:

之前有人問,咩選修可以JUPAS“大包圍”,我八卦答:
phy chem bio M1/M2

mcl203 發表於 20-12-9 09:48
我都只係解釋俾大家知,無中文通識無得入閘,有中文通識就可以當讀多咗。莫非,人哋要3X,你就Maths+2X, ...

呢個例孑咪適用於樓主嘅個案,你唔讀或未能讀M1/2,呢個係自己本身嘅問題,莫非又要怪責他人或DSE嘅認受性? ICL寫明要有M1/2~~~

nicolemummy 發表於 20-12-9 10:03
之前有人問,咩選修可以JUPAS“大包圍”,我八卦答:
phy chem bio M1/M2
如果加Econ咁去邊科最好?

cafeva 發表於 20-12-9 10:14
如果加Econ咁去邊科最好?

呢度已4科electives, 點加Econ?

nicolemummy 發表於 20-12-9 10:15
呢度已4科electives, 點加Econ?
減邊科?

回覆樓主:

無phy, 無eng讀
無chem, 無medicine讀
無bio, 無speech, vet讀
無M1/M2, 無fin, qualitative, ai 讀
純為考大學既choice, econ其實無咩著數,無咩科Econ是必修的

又多咀,Econ係英國部份大學係要求高嘅,所以,去到好認真嘅個人想法,無Econ可能要諗下點樣寫靚份PS了~~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊