用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料  

回覆樓主:

另外:

1. 香港--基本上唔讀M1/M2都入到Engineering, 唔讀Chem都入到pharmacy, 真係香港獨有。唔知外國要求唔出奇。

AL同DSE只能二選一。

2. 英國,如果又考AL又考DSE,佢地出既offer好flexible, condition兩個考試都會畀,求其一個考試滿足到就ok.

Engineering一定有phy math, core math只計一半,有M1/M2才完整

3. 加國,因為DSE同AL都係“外國”考試。所以只會看其中一個試。

nicolemummy 發表於 20-12-8 07:00
每個國家既大學要求,同香港唔同,未經過真係唔知架。唔知好正常。

以下是一些體會:

若要考任何一個地方嘅大學,唔知人哋要求係絶對唔奇,唔為自己嘅疏忽去負責就有點奇。例子:又要怪人或DSE ?

King’s
Accepted award:
Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE)

Required grades:
Three elective subjects at minimum Levels 5*, 5, 5 plus Level 4 in each of the four core subjects (for non-Maths).

每個國家既大學要求,同香港唔同,未經過真係唔知架。唔知好正常。

以下是一些體會:

據我所知,DGS成績較好嘅學生都會偏向修M1/2,若唔修又要唔係香港升學嘅,又只可以話佢個人選擇。經DSE途徑放洋嘅部份大學~~~

DGS :

Highlights of universities giving offers1 to our students include:
Australia: Monash University, University of New South Wales, University of Sydney
Canada: University of Toronto, UBC, University of Waterloo
Mainland China: Fudan University, Zhejiang University
Singapore: National University of Singapore (NUS)
United Kingdom: Cambridge, Imperial, LSE, Oxford, Royal Academy of Music, UCL
USA: Berkeley, Boston Conservatory at Berklee, Cornell

mcl203 發表於 20-12-8 08:38

若要考任何一個地方嘅大學,唔知人哋要求係絶對唔奇,唔為自 ...

我見識少,無考呢間。

mcl203 發表於 20-12-8 08:44

據我所知,DGS成績較好嘅學生都會偏向修M1/2,若唔修又要唔 ...

我朋友仔係同我孩子一樣修bio chem geog, 的確無想過M1/M2,學校亦無講無M1/M2既後果。

雖然佢無M1/M2, 但充滿星光,所以都入左G5了。

nicolemummy 發表於 20-12-8 08:54
我見識少,無考呢間。

咁咪係囉,咪借機提一提,一或數間 不代表 全部~~~

nicolemummy 發表於 20-12-8 08:57
我朋友仔係同我孩子一樣修bio chem geog, 的確無想過M1/M2,學校亦無講無M1/M2既後果。

雖然佢無M1/M2,  ...

視乎學校文化,基本上不少從師兄師姊處已經得知如何安排,甚麼時候做甚麼事~~~

又係據我所知,DGS就算GCEAL,人哋一樣要求所有學生考IELTS,唔理你是否留港升學,務求保障學生升學路~~~

補充:樓上所指係人哋中學一樣有學生有美加offer,無出現誤解入唔到閘~~~

mcl203 發表於 20-12-8 08:57

咁咪係囉,咪借機提一提,一或數間 不代表 全部~~~:hands ...

又咁講,妳要報左UCAS,等佢出左CO先可以知佢地既要求。

而我個5間,的確無咁既要求。

DG朋友仔現在那間G5,也無咁既要求。

而每個考生既CO也不同。

所以,唔知,真係正常。

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:07

唔係化,人哋網頁清清楚楚寫晒,又答email,又有talk ~~~

mcl203 發表於 20-12-8 09:04

視乎學校文化,基本上不少從師兄師姊處已經得知如何安排,甚 ...

我唔知每間學校文化。所以,上黎問野攞料也很正常。

mcl203 發表於 20-12-8 09:10
唔係化,人哋網頁清清楚楚寫晒,又答email,又有talk ~~~

唔...孩子自己找英國資料,所以我知道的只是收到CO後看看條件而已。這part我只知我個5間,都話我見識少。

樓主只是中四,看到咁多野,已經比我叻。

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:07

G5 ~~~
UCL
  • HKDSE: Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) with level 5 in English Language and Mathematics (compulsory unit), and level 3 in Chinese and Liberal Studies. Level 5* will be required in one elective subject, and 5 in 2 further elective subjects. Applicants for degree programmes where mathematics is required, a level 5* will be required for the compulsory Mathematics element and a minimum of level 5 for the extended algebra and calculus extended element (the calculus and statistics extended component will not be acceptable for these subjects). For subjects that require an A* at GCE A-level Mathematics, level 5* will be required in the extended component. For these programmes only two further elective subjects will be required.
LSE

A level grade Equivalent in Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE)
[p=25, null, left]A*AA

[p=25, null, left]Obtain at least 5*55 in your electives, 4 in English and Mathematics, and 3 in Chinese and Liberal Studies

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:18
唔...孩子自己找英國資料,所以我知道的只是收到CO後看看條件而已。這part我只知我個5間,都話我見識少。
...

如果連條閘都唔知要求,可以怪邊個? 我估連條閘都唔知,用DSE 5分去報oxbridge,相信唔會多人囉!~~~

mcl203 發表於 20-12-8 09:25
如果連條閘都唔知要求,可以怪邊個? 我估連條閘都唔知,用DSE 5分去報oxbridge,相信唔會多人囉!~~~: ...

咁多謝妳。不如妳畀埋oxford Cambridge imperial 既要求出來。

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:45
咁多謝妳。不如妳畀埋oxford Cambridge imperial 既要求出來。

你安排啦,查字典好辛苦~~~

mcl203 發表於 20-12-8 09:50

唔明,查咩字典?

mcl203 發表於 20-12-8 09:50

英國我無去看。因為起碼23+萬一年學費,我掂都無掂過,係孩子想去啫。最後,佢都覺得貴,turn down哂D offer

回覆樓主:

孩子去年12月做左個excel,計哂我幫佢報名咁多間大學既報名費,留位費etc。合共都好多錢。佢話要賺返錢(補習)還返畀我。

呢個心意好感動。但拒絕接收。供佢上大學是我應份的。

twobirds    發表於 21-11-4 09:02

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:53
唔明,查咩字典?

你識洋文唔明點解㗎啦~~~

以下是一些體會:

Thanks for your info..... 睇完你嘅留言,有D picture 了
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊