用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料  

小時了了 發表於 20-4-5 13:09
可以自己報其中一間 Exam Center 係香港考試

咁如果你阿女handle到,留係原校考DSE, 再自修出去考IAL?不過會很辛苦嗎?我唸至緊要係,唔好2 頭唔到岸。

小時了了 發表於 20-4-5 13:05
無做過澳洲大學資料搜集,英國及加拿大有啲大學入學要求對DSE 好多要求,例如
Entry Requirement: https:/ ...

澳洲不嬲都求其好多~其實DSE正正常常讀,入U唔係想像中难,反正你女又唔係要讀医或相关科/Law,唔洗太自己嚇自己。好以yolky女升中前,佢-日到黑怕女留班,讀落咪知自己白惊-年。

其實香港既大学係咪比英国更易入?英国electives要5,唔計中英文……香港計best5咋喎~如果以我大女成績,佢入唔到英國既大學㖭,因為佢electives考得唔好。

Yanamami 發表於 20-4-5 12:42
唔計咩?我大女都係用DSE成績去申請澳洲大学,只先数学(compulsory)只係計-半,但無話中文同LS唔睇喎…… ...
咁样安排可以吗?中四开始补1AL PHY CHEM BIO M1/2,作為DSE预习准备,中五考下IGCSE 及IESTL, 中六会考dse 嘅,但只有一个目标院系(不是医科),否则去澳洲讀大学,因為阿E在嗰边。

JojoDad 發表於 20-4-6 14:25
咁样安排可以吗?中四开始补1AL PHY CHEM BIO M1/2,作為DSE预习准备,中五考下IGCSE 及IESTL, 中六会考dse ...

如去澳洲就唔洗考禁多煩野,中五升中六個暑假考ielts就得。我女只用DSE同ielts成績去報。其实考DSE為乜要補AL呢?係咪简单事情複雜化呢?

回覆 JojoDad 的帖子

要看孩子的能力,如一向是資優生,可能同時 handle 到 DSE 和 IAL。我識有個學生一向都很叻,但中六時因同時應付兩個試,結果兩個試都不能考到最 Top,入不到醫科,但也入到三大好的科目。老師說如他只考一個試,應該會入到醫科。
所以一定要清楚為甚麼要考2個試,否則集中精力考其中一個可能會更好。

Yanamami 發表於 20-4-5 14:50
澳洲不嬲都求其好多~其實DSE正正常常讀,入U唔係想像中难,反正你女又唔係要讀医或相关科/Law,唔洗太自己嚇自己。好以yolky女升中前,佢-日到黑怕女留班,讀落咪知自己白惊-年。
其實香港既大学係咪比英国更易入?英国electives要5,唔計中英文……香港計best5咋喎~如果以我大女成績,佢入唔到英國既大學㖭,因為佢electives考得唔好。
如果係考香港嘅大學, 我自己個人意見及資料搜集分析, 香港人本地生一定係用 DSE Jupas 考最著數及比較優勝. 入唔到資助大學仲有自資學位玫府自資學士學位有 “免入息審查資助計劃” (NMTSS) 2021年 $ 32,100 資助  https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

但係, 如果考海外大學, 尤其係英國大學, 似乎 DSE 要達到大學入學要求比較麻煩及遜息啲啲. 我個人認為DSE 遜息啲啲嘅想法, 同以下討論帖內 nicolemummy 意見及想法一樣, 完全認同 nicolemummy
DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取消 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822722&extra=page%3D1&page=3
#47 nicolemummy
既然講開“認受性”, 又講下我對認受性既看法。

“認受性”對我而言,係
1. 只要有佢,就唔洗做額外野
2. 唔會“除外”的科目。

我其實唔識高考,唔好問我高考。但DSE,我可以講:

1. DSE英文,香港的大學要有3。但在加拿大,妳DSE英文有3, 都係要考IELTS。即係,人地唔當DSE英文係合規英文。

但,如果係O level英文,即IGCSE英文,有6以上,就過到。唔洗咩IELTS。

香港non jupas一樣,O level 英文有6以上,唔洗IELTS。

香港、加拿大都係highly regarded O level英文。DSE英文係比下去,無人講出黎啫。

2. DSE數學,因為無微積分,如果你無修M1/M2, 加拿大比較大的大學普遍不能修讀工程、科學、商科。只能報文學院之後修返微積分轉系。英國,無修M1/M2, 數學只得1半tariff points. (上UCAS看)

3. DSE 通識,英國係唔計呢科(上UCAS看吧)。呢科係“除外”科  

4. DSE 2科electives, 其實加拿大既sciences, 好多時要考生phy chem bio math去到F5程度。但大家都知,DSE通常修2科electives, 仲要一文一理一藝(近年已經唔敢再講喇)。普遍phy chem bio只去到F3程度。跛哂腳。

當然,好似上面咁講,畀得起國際學生學費,一定有學校收DSE的“認受性”。但講到學術上的“認受性”,可以看清楚多一點。

其實英國大學開出來的 conditional offer 也不是太高的,以我兒及為例,對 DSE 的要求也是合理的。

小時了了 發表於 20-4-6 15:41
如果係考香港嘅大學, 我自己個人意見及資料搜集分析, 香港人本地生一定係用 DSE Jupas 考最著數及比較優勝 ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ deleted ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

如果係考香港嘅大學, 我自己個人意見及資料搜集分析, 香港人本地生一定係用 DSE Jupas 考最著數及比較優勝 ...

真唔觉有咩麻煩,人人都係禁考~有多間学校好似SPCS禁吖~但人地中二开始揀igcse讀,到最後高中都係分开两條隊,無乜幾个会双線去吖~

你似乎資料搜集太多,搞到自己失哂重心方向,有d自乱陣腳。禁样真係会两头唔到岸。

最新資料: 今年2020年  AUTUMN 及 2021 年 1 月 IGCSE 及 IAL 開辦考試科目

https://www.itseducation.asia/Edexcel-october-exams.php

THERE ARE SPECIAL ARRANGEMENTS FOR AUTUMN 2020 AND JANUARY 2021. CHECK THE PEARSON LIST HERE AND THEN SEND US YOUR ENROLMENT QUERY Pearson Edexcel https://www.itseducation.asia/assets/files/International-Autumn-Exam-Series-2020-Subjects.pdf

P.S.1: 今年 2020年  Autumn Series IGCSE 全部科目都 Available 可以提供考試

P.S.2: 明年 2021年  Jan IGCSE 只有 Biology, Chemistry, Math A, Math B 及 Physics 呢5科目 Available 可以提供考試

UCAS近兩年調整咗計分方法,入英國大學要求相對係高咗D,因為DSE既Maths Core/M1/M2全部只當半科計,計分蝕底咗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

遜色? 果D唔畀學生揀3x+M2的學校就最遜色
有得揀的學生都唔揀就更遜色

如果覺得驚DSE水但又想去外國讀U
不如索性早少少去外國讀埋高中
慳番唔好考DSE,中文同通識拜拜
我是護書簿

Yanamami 發表於 20-4-5 12:42
唔計咩?我大女都係用DSE成績去申請澳洲大学,只先数学(compulsory)只係計-半,但無話中文同LS唔睇喎…… ...
你囡囡甚麼原因選擇澳洲?

bbc2018 發表於 20-5-13 00:12
你囡囡甚麼原因選擇澳洲?
佢係只得-个選擇

Yanamami 發表於 20-5-13 10:45
佢係只得-个選擇

選定就不用煩

小時了了 發表於 20-3-31 23:51
其實,以前從無想過及計劃過阿女 S4 自修考IGCSE,只係身處大時代,19-20學年嘅上半年社會運動斷斷續續停 ...

1. DSE英文,香港的大學要有3。但在加拿大,妳DSE英文有3, 都係要考IELTS。即係,人地唔當DSE英文係合規英文。

但,如果係O level英文,即IGCSE英文,有6以上,就過到。唔洗咩IELTS。

香港non jupas一樣,O level 英文有6以上,唔洗IELTS。

香港、加拿大都係highly regarded O level英文。DSE英文係比下去,無人講出黎啫。
. ...

其實唔單係HKDSE事,就算HKALE+HKCEE去報加拿大U,都一樣要TOEFL或IELTS
因為香港不在approved English speaking country之列

我是護書簿

losoco 發表於 20-6-1 11:06
其實唔單係HKDSE事,就算HKALE+HKCEE去報加拿大U,都一樣要TOEFL或IELTS
因為香港不在approved English sp ...
其實 IELTS 並非甚麼洪水猛獸, 考咪考囉, 考一次唔得咪考多幾次囉⋯⋯

Yanamami    發表於 20-6-1 17:05

小鹿揀學校 發表於 20-6-1 14:57
其實 IELTS 並非甚麼洪水猛獸, 考咪考囉, 考一次唔得咪考多幾次囉⋯⋯ ...

其實HKDSE令大家程度不夠去考外地大學入學試也是事實

我自己當年都有考GCE AL
Phy Chem Maths 3科
因HKAL的課程多野過GCE
基本上我只要在考Chem實驗果part多點心理準備便搞掂

但現在HKDSE各科奇型怪相
數學的問題大家都清楚
不讀M2又欠了calculus

Chem竟連orbitals咁fundamental的都不教
美國也是六年中學,SAT都有orbitals
大陸也是六年中學,高考也有orbitals在elective parts

Analytical玩儀器係讀chem做chem的基本功同樂趣,卻都只係elective parts之一
不過DSE個答題百分比已經反映左各校老師都揀得好正路
逼住放棄material chem

我是護書簿

losoco 發表於 20-6-1 15:46
其實HKDSE令大家程度不夠去考外地大學入學試也是事實

我自己當年都有考GCE AL
DSE core math 沒有涵蓋 calculus 確是敗筆,但奇奇怪怪又加了 circle geometry.....其實 calculus 也非什麼洪水猛獸, 我覺得中學程度的calculus 比 circle geometry 還要容易!
·
Analytical chem 並非只在 elective, 其實那些 cation, anion test and separation method 只是分散在不同chapters , 個 elective 只是將它們 integrate 在一起吧了⋯⋯
DSE 的 Material chem 好似太偏向 organic chem / bio, 好多嘢記, 所以中學一般選 analytical and industrial chem as electives 都算正路

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊