用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教-在港完成中四後,可否直接讀a-level (year 12)? ...
go

[英國] 請教-在港完成中四後,可否直接讀a-level (year 12)? [複製鏈接]

若在港完成中四,可以去英國直接讀a-level year 12嗎?年齡及學歷有什麼要求(如gcse 成績)?有冇高人可以教路。謝謝
   2    0    0    0

Bbkuser 發表於 20-3-31 19:48
若在港完成中四,可以去英國直接讀a-level year 12嗎?年齡及學歷有什麼要求(如gcse 成績)?有冇高人可以教路。謝謝

在港完成中四,可以去英國直接讀a-level year 12? ---- 可以

年齡及學歷有什麼要求? ---- 如果讀英國政府預科學校,年齡最低要16歲及要考 IELTS (Academic) for UKVI certificates, 詳細資料可以參考呢個帖: 廿萬英國公立政府預科學校&新西蘭/紐西蘭GCEAL課程留學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273&fromuid=1539350

如果係讀英國私校 (Independent School), 隨意去香港嘅留學 Agency 公司幫手申請,大部份學校要係香港agency 公司度考入學試。

Bbkuser 發表於 20-3-31 19:48
若在港完成中四,可以去英國直接讀a-level year 12嗎?年齡及學歷有什麼要求(如gcse 成績)?有冇高人可以 ...
可以, 我囡囡上年9月申請, 揀了4間, 只係其中一間不接受佢20年9月未滿16入讀, 其他3間都accept申請. 申請了兩間, 其中一間有offer.

你去找agent, 佢地會睇年青人成績, 以佢地的經驗應該可以講到有無機會有offer的.

小兒就是今年讀完中四過去英國讀Y12,要開學時年滿十六歲,搵agent 搞,睇完學校成績,如接受申請,要考入學試、面試。無問題就比 offer

回覆樓主:

我兩個細路都係咁。英國學校有自己收生標準,有D要你考ukiset,有D要考佢自己個entrance exam,但係全部都冇要求睇GCSE/IGCSE成績。

Smilesun 發表於 20-4-15 17:07
可以, 我囡囡上年9月申請, 揀了4間, 只係其中一間不接受佢20年9月未滿16入讀, 其他3間都accept申請. 申請了 ...

想問下囡囡係咪年尾出世?因為我聽人講如9月後出世,即開學時未足16歲要遲一年入學,我囡囡係12月尾出世

angel_laam 發表於 20-4-16 20:09
想問下囡囡係咪年尾出世?因為我聽人講如9月後出世,即開學時未足16歲要遲一年入學,我囡囡係12月尾出世
...
囡囡10月頭出世, 今年9月未滿16, 去年8月Agent問了4間, 其中三間都接受報名, 報了兩間, 最後其中一間有offer.
但佢只差一個月, 而且囡囡英文比較好, 比我好得多. 你囡囡12月尾, 我唔肯定, 你可以同agent講, 佢地會幫你問你心儀的學校, 又不用收費, 準備好囡囡的資料及成績表就可以了.
‹ 上一主題|下一主題