用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協恩中學 2020-2021 中一交流
樓主: meisieyip
go

協恩中學 2020-2021 中一交流  

Leayer 發表於 20-7-15 13:33
想問英文聖經(Good news bible)可吾可以用書單以外出版社?

no idea, this is the one I bought

回覆樓主:

......

想問各位協恩中一分班試考邊幾科?

回覆 meisieyip 的帖子

請問協恩有冬季校服?往年迎新何時開始?

gznoc 發表於 21-3-28 08:52

冇冬季校服, 迎新日應該係8月份舉

醒目開學勳章

marinemama 發表於 21-3-27 13:57
想問各位協恩中一分班試考邊幾科?
中英數

gznoc 發表於 21-3-28 08:52

一年四季都著嗰件薄長衫,冬天外面可著學校的外套及fleece

QueenieQuin    發表於 22-5-1 23:05

回覆樓主:

將於21-22年度加入大家庭,很多擔心,有經驗的家長可否分享吓如何協助女兒適應,先謝謝大家。

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

各位前輩,
請問F1有冇要求一定要學樂器?
如有鋼琴,古箏當唔當?有無樂團或普通興趣班?

回覆樓主:

請問各位,協恩嘅分班試係問翻小6學過嘅嘢,定係中1嘅嘢?Thx

CANDYDING 發表於 21-4-17 10:19
各位前輩,
請問F1有冇要求一定要學樂器?
如有鋼琴,古箏當唔當?有無樂團或普通興趣班?

如果係運動校隊,鋼琴可以。
古箏就一定得。
學校有中西樂團。

回覆樓主:

謝謝,甘樂團任何人都可以報?有冇普通中樂班?一星期要上幾日?

Yo119yo119 發表於 21-5-22 13:55
請問各位,協恩嘅分班試係問翻小6學過嘅嘢,定係中1嘅嘢?Thx

數係小學英文數。
中文好似係白話文文言文閱讀理解各一篇?
英文 comprehension 係一篇文章,中間有字漏空,要填咗啲字先,再答問題。

CANDYDING 發表於 21-5-22 22:03
謝謝,甘樂團任何人都可以報?有冇普通中樂班?一星期要上幾日?

樂團有 audition, 過到咪入。
唔好意思,我女對音樂零興趣,唔知有冇中樂班。

回覆樓主:

謝,唔係一定要一體一藝?

回覆樓主:

我以為規定要學音樂(emoji)

CANDYDING 發表於 21-5-22 22:06
謝,唔係一定要一體一藝?

一體:運動校隊/中一二參加兩年運動訓練班。
一藝:樂團/演奏樂器,唔一定要學,只要唔怕醜,自己攞個結他自 high 都無問題㗎。

YolandaTam 發表於 21-5-22 22:04
數係小學英文數。
中文好似係白話文文言文閱讀理解各一篇?
英文 comprehension 係一篇文章,中間有字漏空 ...

唔該晒,估唔到你囡咁大個都記得