用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以令小朋友勤力啲?
樓主: yaijing
go

點樣可以令小朋友勤力啲?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-4-2 16:47
哈哈,而家係讀書做尖子容易,但佢地畢業肯正經搵工難。

就算做大學教授、律師或醫生又如何?亦唔係乜嘢 ...
香港的"偉人"就系大醫生大律師囉. 用左跨張法姐.哈哈...  上一代都出幾個港產科學家,近幾十年都無再出現過...

Jane1983    發表於 20-4-2 19:23

回覆樓主:

轉去一間要求更高的學校

Jane1983 發表於 20-4-2 16:16
點同呀?麥太個女如果唔係10A,單憑外型點選得贏港姐?佢狀元高學歷身份在佢演藝生涯開始時,為佢攞到好多 ...

當選美不是美為重,而是學歷,也是悲哀。不是每一屆都有郭藹明,真正的美貌與學歷並重。

IloveJJ 發表於 20-4-2 16:29
呢啲係父母自己選擇,關香港教育制度咩事?
初到ek 時很多網友都投訴香港教育制度,我當時都好似你咁諗,自己經歷過先感受到在這制度下好多時都是身不由己,當然唔係話完全不濟

回覆 IloveJJ 的帖子

係有d mean ga 。可以係縱容佢盤pair,和唔比家用就換鎖之間,搵個位。
不過呢個世代d「小朋友」,亦可能要好似你咁樣講,畫公仔畫出腸,佢地先明白錢係要搵至有,唔係自自然就有屋住、有飯食。

回覆 asweetmom 的帖子

選美從來得啖笑。以前的智慧係選個有學歷的港姐,佢的修養和談吐會好,唔會影響港姐形象。但聽過幾次馮盈盈講嘢,算吧啦。露骨和核突之處,同電影裏的舞小姐和一樓一,差不多

回覆 planetearth 的帖子

我都有睇過類似的follow up文章,好似結論係高考狀元有名成利就的,但並唔係想像中多。

IloveJJ 發表於 20-4-2 18:15
你經歷咗乜野?又有乜野令你改變呢?
暫時我仍然係貫徹自己宗旨。
考小一已經la

IloveJJ 發表於 20-4-2 17:13
好呀!謝謝你!
我呢排都睇緊,見到啲講法都係話最重要係由logic開始。
我看過一個內地教育coding的網站, ...

兒子在udemy比錢報了個courseiOS13&Swift 5,他說用來寫iphoneapps, 他要寫mobile phone games. 我今天問他報了什麼programming course, 他說這個只能用iphone, 客戶群不夠廣,D會改第二個course / coding language. 其實programming language應該好易掌握, 最重要是programmingLogic. 如果初學,可以由淺入深. 多種programminglanguages都可以接觸.

他視programminghobby, 課餘玩的,他也有計劃地在長假期才會專注programming.

除了udemy, 另外, coursera都有好多courses.

而家真系好方便, 想學新野都好容易. 網上資源豐富. 我仔唔太鍾意睇書.

有冇睇九型人格? 如果佢第九型, 會好安於現況, 動力低, 欠缺上進心,同難以培養興趣.

性格無得改, 我大個個都係第九型.  兒家初小知識我都仲可以教佢(當然會比其他性格花多功夫), 到大個我都唔會幫到佢.

所以我都係重點培訓幾樣野:

1) 責任心 - 無論喜歡與否, 有D野係自己責任一定要自己做

2) 承擔後果 - 每一個行為都有其後果, 佢可選擇點做, 但後果必需自行承擔

3) 成功感 - 唔好比佢落後太多, 等佢自道自己都做到, 多讚賞(雖然我都知講就易)

每個性格都有其優點缺點. 我細個個主動N倍, 所有野比大個個學快成年, 但太自主成日唔聽人講, 我最擔心係佢大個性格自我難同人相處.

相反第九型人格的人未必事業會好成功, 但往往係最快樂的一群.

最近我小朋友覺得屋企老人家好煩,例如一些防疫知識講極都吾明,我跟小朋友講因為老人家以前沒有很多讀書機會,所以長大後沒有足夠的skills 或基本知識去學新的知識,他們自己也缺乏自信心去學新的知識,小朋友好像明白多了現在要讀書的原因。
‹ 上一主題|下一主題