用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以令小朋友勤力啲?
樓主: yaijing
go

點樣可以令小朋友勤力啲?  

回覆 nkd 的帖子

係有保留。唔旨意仔女供養,到要無了期供養埋成年仔女,中間有好多段路。

我覺得阿旦用很理想型的方式去教女,我同意他放手讓女兒去學自己有興趣的事,過自己想過的生活, 我估阿旦會覺得做做freelancer, yoga teacher 無問問題。
不過,我估他老婆其實用了很多"港媽"方法幫她女兒入German Swiss -

回覆 LeeCC 的帖子

我諗可能佢無畫公仔畫出腸,所以長大了的小朋友唔明。睇過一篇佢女的訪問,佢女好自豪自己自立,唔使屋企比錢佢使云云。但佢所謂的自立,係食住屋企,只係唔再攤大手板問屋企攞錢。

回覆 GreenMaDad 的帖子

但做freelance editor,教yoga,使鬼讀German Swiss呢!?

回覆 Jane1983 的帖子

哈哈,我都係咁諗!  但如果我們跟小朋友咁講,佢哋好可能會話: 所以吾駛咁努力讀書lor.....
年代吾同,思想差很遠,剛剛問我高小的小朋友,原來他們未學"未雨綢繆"之類的concept....

移民了外國的親戚(快40歲), 在外國有大屋靚車,但時常借D移呻窮,他父親有癌症,他很快就開宗明義: 錢,我幫吾到你……這些西方生活思想,其實我一把年紀真係不喜歡,我也盡力讓自己小朋友明白西方思想不一定是好的思想。

你咁講,令我想起之前有人詬病新一代孩子的說話。「今天有多少孩子,既要美國式的自由,又要中國式的寵愛,卻沒有美國孩子的主動,又失去了中國傳統的孝道。」

點樣教,畫條線係邊,要好好想清楚。

Jane1983 發表於 20-4-2 12:47
回覆 LeeCC 的帖子

我諗可能佢無畫公仔畫出腸,所以長大了的小朋友唔明。睇過一篇佢女的訪問,佢女好自豪 ...

可能佢兩個系女,佢唔會好似教仔甘同D女講,大個要負責任照顧自己,和要搵錢養家 , 唔好餓死老婆瘟臭屋

nkd 發表於 20-4-2 12:35
你提起過猶不及的問題。

誰不想孩子早開竅,早努力,少行冤枉路。但現實是迫不來。結果不想做虎媽的漸漸 ...
父母谷小朋友當然是為了他們將來,但對大部分小學生而言,太遙遠了,尤其e加生活咁富sh.  interestingly, 父母自己又只顧眼前的分數,而忽略一些價值觀和eq 培養,變成高分低能,只能怪香港教育制度

所以我唔明點解有人批判弟子規。百行孝為先。
當然四、五百年前的規矩,有些是同現代脫節,但有好多是很有意思的,家長教子女要講為什麼要守此不守彼。正如論語、聖經一樣,九成好的難道為一成而否定嗎。

其實你嘅小朋友天資聰明已經好好

我2個女由細都係吱吱喳喳 精甩邊嗰種 但我唔識點引導佢哋
我自己唔叻所以唯有搵補習
都補咗好多個先搵到真係drive到佢哋學習嘅人
老師都係咁講:學習動機
我記得佢黎到 唔係拎一大堆練習tenses、閱讀理解嗰啲俾佢哋
而係問佢:你讀書黎做咩?
我兩個女即刻靜晒 阿妹問家姐:係囉家姐做咩要考A?
家姐都答唔出
然後老師講個答案
兩個立即:哦!!!
跟住兩個都好鍾意呢個老師黎上堂 因為佢令佢哋明白學習唔係等於做功課
而係融入生活
佢哋上星期一齊睇奧斯卡得獎電影 一齊討論分析點解佢會得獎
其實補習老師某程度上都好似幫我教女咁
如果我啲女大個似呢個老師一半就已經好好

LeeCC 發表於 20-4-2 14:20
可能佢兩個系女,佢唔會好似教仔甘同D女講,大個要負責任照顧自己,和要搵錢養家 , 唔好餓死老婆瘟臭屋
...

亦可能係。

Jane1983 發表於 20-4-2 12:12
回覆 nkd 的帖子

亞旦好錫兩個女,睇佢咁多年的文章、訪問,佢似乎唔係望回報果d克」家長。但養大到大學畢 ...

麥太個女的選擇都系浪費左讀書咁叻.   我都唔希望系既結果, 不過到時父母的都可能要無奈接受.

planetearth 發表於 20-4-2 15:36
麥太個女的選擇都系浪費左讀書咁叻.   我都唔希望系既咁結果, 不過到時父母的都可能要無奈接受. ...

點同呀?麥太個女如果唔係10A,單憑外型點選得贏港姐?佢狀元高學歷身份在佢演藝生涯開始時,為佢攞到好多分。

而家發展唔好,轉行做番法律顧問工作,有條路繼續行,都唔錯。

Jane1983 發表於 20-4-2 16:16
點同呀?麥太個女如果唔係10A,單憑外型點選得贏港姐?佢狀元高學歷身份在佢演藝生涯開始時,為佢攞到好多 ...
都系既, 我仍然都比較傳統, 我仍然都幻想緊10A的尖子要做個什麼偉人, 起個是個大學教授, 大律師, 大醫生或大公司高管之類的.

planetearth 發表於 20-4-2 16:33
都系既, 我仍然都比較傳統, 我仍然都幻想緊10A的尖子要做個什麼偉人, 起個是個大學教授, 大律師, 大醫生或 ...

哈哈,而家係讀書做尖子容易,但佢地畢業肯正經搵工難。

就算做大學教授、律師或醫生又如何?亦唔係乜嘢偉人呢!

IloveJJ 發表於 20-4-2 16:33
請問你兒子小學學的coding是那一個呢?
現在自學的,又是那一種呢?
他小學學過寫games的, 忘了用什麼language, 記得學過java, 有python等等, 其實什麼language不是重點, 入門的可以是scratch那些簡單的, 主要是programming的logic. 有了基礎再學些難度高功能多的. 不同的applications用不同programming languages. 今晚問下佢網上個課程用的language再答你.

IloveJJ 發表於 20-4-2 16:51
咁呢啲又未算偉人吧?只可說是對社會有貢獻的人。
偉人,起碼要做到什麼改變世界的事吧?
我就只望兒子做 ...
10A狀元是最叻的尖子啦, 做偉人不為過. 不過中國人的狀元的成就大多與"狀元"個名不符. 曾經有人調查中國這麼多件年的高考做元在做什麼, 結果大家估到...