用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以令小朋友勤力啲?
go

點樣可以令小朋友勤力啲?  

yaijing 發表於 20-3-31 11:40
仔仔小六, 學習能力高,記性好。老師都話佢好叻好聰明, 但同時亦係班上最懶嘅一個。 例如作文,求其寫一 ...

我覺得主要原因系佢無目標

同我個仔好似,有時真係有恨鐵不成鋼的感覺

小學時我是用利誘的方法:練完琴可打機15分鐘,做一篇閱讀理解15分鐘...... 總之是將你想佢做的和佢想做的掛鈎;再大點就一齊set 一個佢能力所及但稍高的目標,如果佢做到,我都會隻眼開隻眼閉

yaijing 發表於 20-3-31 14:11
你講得啱佢。完全冇目標。因為佢對好多嘢都冇特別大興趣,所以都唔知點樣set目標。 ...

未搵到興趣,或者一直以來所有活動都係大人安排,並非佢自己想參加,所以唔知目的,只知到時出現就得,這點好似我朋友的孩子,做咩都無主動性

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解你要話佢唔係資優生?你做咗評估?

anyways資優生當中有唔少係呢d情況,叫做缺乏學習動機,明明學野快記性好,但就係無持久能力,堅持做好佢
一般而言,要等佢遇到伯樂,搵到方向同目標,咁佢就有動力

我識唔少人係咁,最後入band 3中學,唔知hea 到幾時

有個故事可分享,如果無記錯,係某HKAGE 高層P (現任某私小校長) 幾年前同HKAGE家長分享嘅故事 當年,佢教中學,有個佢覺得好聰明又無乜學習動機嘅學生,英文特別差,逃避英文
有日,P sir捉咗佢去傾計...
對話大約係問佢大個想做乜,呢位學生話想做飛機師
P 就話要做飛機師,英文好重要架
從此,呢位學生放多咗精力响英文度,如果無記錯,佢公開試成績唔錯,入到大學

anyways, 先解答孩子:點解我地要學習?
要係一個打動到佢嘅答案

恐龍家

yaijing 發表於 20-3-31 14:10
其實我仔都好自動自覺做功課, 就算練琴唔同做補充練習都唔需要利誘也肯做。 只係佢做人冇目標,要求唔高, ...

目標唔一定係要好遠大嘅,我仔小五丶六時,我同佢set 的目標是要入B1中學,初中我地的目標是要達全級頭30% 等高中可以揀喜歡的科目,到高中應該就會有自己的興趣和目標了,輪不到我插手

回覆 yaijing 的帖子

你對資優生嘅理解好狹窄,資優生唔一定數學叻,有啲係圖像、有啲係文字,有啲係領袖能力。你又唔係專家,你又冇受過相關訓練,你點可以一口咬定唔係?正如家長都唔可以一口咬定自己仔女有冇 ADHD 一樣,一定需要專家評估。

唔少資優生仲有其他情緒/行為問題,呢類叫 2e。2e 孩子可以不善社交、讀書唔叻、興趣範圍好廣但對學業冇興趣,但唔代表佢哋唔係資優生。你唔係專家我地唔係專家,只係靠估。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yaijing 發表於 20-3-31 15:38
多謝你分享。 以我認知,資優生應該係嗰啲數學超強,IQ 爆分,4歲已經有能力做小四數學嗰啲人。 我個仔肯定 ...
非也~
IQ高過130就係資優,而當中,可能包括數理無乜興趣嘅語言資優,測唔測得到,好睇強項係乜,因為現時嘅智力評估,係針對理解能力,短期記憶,推理等能力

你講嗰d,就係資優特質

試下俾佢學programming,參加創新/發明比賽

好希望同時帶俾大家一個訊息,資優唔一定成績好,更唔一定數學強,因為個測驗係無可能做到創新、領導能力、體育、音樂、藝術等等嘅能力。現時加入HKAGE 小學學員當中,大部份的確係數學及科學,但其實humanity 範疇都有唔少,到中學就會再加leadership等。

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

btw, 四歲數學有小四嘅,一定少於1%,但以智力評估做出嚟嘅資優,係2%,一d都唔少!

我好衰,你越係話佢唔係,我就越覺得佢係!
我實在見得太多,一個二個父母好似見鬼咁,唔想自己嗰件係資優,學習能力超強,但無情緒問題,就話唔係資優,我最討厭呢d!
係~因為我係有情緒問題呢班,但佢四歲時 (K2),都未有小四嘅數學能力,佢係已經係<0.1% 嗰d,所以,呢個"參考"並不反影真實情況
恐龍家

小曳人 發表於 20-3-31 14:20
點解你要話佢唔係資優生?你做咗評估?

anyways資優生當中有唔少係呢d情況,叫做缺乏學習動機,明明學野快 ...

唔知係咪講緊同一位P sir呢?
仔前2年嘅校長都係用呢個例子同我哋班學生講

yaijing 發表於 20-3-31 15:38
多謝你分享。 以我認知,資優生應該係嗰啲數學超強,IQ 爆分,4歲已經有能力做小四數學嗰啲人。 我個仔肯定 ...

試下參加啲比賽,為比賽去學習一種coding, 起碼係一個短期目標。

為乜要argue 資唔資優呢?加多個label 就會令小朋友有大d動力咩?

醒目開學勳章 貢獻勳章

S-Kwok 發表於 20-3-31 22:52
唔知係咪講緊同一位P sir呢?
仔前2年嘅校長都係用呢個例子同我哋班學生講
...

應該係,但兩年前佢唔係港島私小校長,應該係仲係沙田直資校長
P sir 真係有心人,响佢眼中,每個學生都無限潛能,個個都係"資優",只欠伯樂
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

貝珠 發表於 20-4-1 00:10
為乜要argue 資唔資優呢?加多個label 就會令小朋友有大d動力咩?
唔係,而係先改變家長,唔好自訂boundary ,令孩子無咗自由發展空間
其實,孩子係咪資優唔重要,但家長視野只係"聰明好記性,但唔努力",即係佢視野有限制,未能發掘孩子多方面潛能

恐龍家

小曳人 發表於 20-4-1 08:48
應該係,但兩年前佢唔係港島私小校長,應該係仲係沙田直資校長
P sir 真係有心人,响佢眼中,每個 ...

我仔就係沙田直資嗰間
好多學生、家長都好鍾意佢,尤其我哋呢啲有咁特別嘅小朋友嘅家長,覺得小朋友喺佢眼中不是一夥石頭,而是一塊寶石。我仔都好鍾意佢,連新年大家不著咗同一樣顏色嘅中國衫都可以令佢樂透一番。