用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以令小朋友勤力啲?
樓主: yaijing
go

點樣可以令小朋友勤力啲?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

S-Kwok 發表於 20-4-1 09:09

當年佢離開HKAGE,家長們都覺得好好惜,佢係會自己帶d學員上山露營,或者去非洲體驗嘅導師,小朋友同佢相處,一定獲益良多!
恐龍家

小曳人 發表於 20-4-1 14:16
當年佢離開HKAGE,家長們都覺得好好惜,佢係會自己帶d學員上山露營,或者去非洲體驗嘅導師,小朋友同佢相處 ...

係 佢係好勁
當年佢喺學校都有舉辦行山、去西伯利亞睇長毛象遊學,真係經典

你當年係幾時開始發憤讀書?點解?

細路"交到貨就算"係正常行為,除非自己好鍾意做個樣野,又或者好恨考第一個D人。

nkd 發表於 20-4-1 17:20

細路"交到貨就算"係正常行為,除非自己好鍾意做個樣野,又或者好恨考第 ...
最終都有人講到我心中答案:小六孩子不努力是極為正常的事,反而很努力讀書才是反常。就算是中六學生,每一百人有多少個

努力讀書呢?

如果現在就開放經常責備他懶惰,很容易變成自我實現預言,孩子過幾年都不會努力。

回覆樓主:

我仔仔都好鍾意打機,不過最近上網揾到D興趣班,諗住幫仔仔報,睇下佢會唔會對呢方面有興趣,用電腦學下野,點都好過一味打機

eviepa 發表於 20-4-1 20:37
最終都有人講到我心中答案:小六孩子不努力是極為正常的事,反而很努力讀書才是反常。就算是中六學生,每一 ...
聰明的小孩就喜歡玩。好玩就不用你囉嗦也會用功。
大了明白自己的目標,自然會努力。

IloveJJ 發表於 20-4-1 23:56
咁如果大了都無目標呢?咁點算?

有的,他們的目標卻未必是父母希望的。也好些人一直在找他們真正想要的目標,不出奇的。 有些人好彩,早些知道自己材幹;另外有些人一直在滿足別人的願望。

父母盡可能培養子女有足夠本錢去選擇自己喜歡做的事,例如有讀書的能力和興趣,例如有工藝的潛質和熱誠,例如有交際的手腕和滿足等等,然後放手由他們去追求理想,不負人生。當子女知道自己方向,他們會奮力追尋,直至獨當一面,即使受挫敗,甚至無結果,始終他們為自己奮鬥過,真正活過。

cafeva    發表於 20-4-2 04:23
cafeva    發表於 20-4-2 04:22
eviepa    發表於 20-4-2 00:50

nkd 發表於 20-4-2 00:47
有的,他們的目標卻未必是父母希望的。也好些人一直在找他們真正想要的目標,不出奇的。 有些人好彩,早些 ...

講得好好

nkd 發表於 20-4-1 17:20

細路"交到貨就算"係正常行為,除非自己好鍾意做個樣野,又或者好恨考第 ...
咁點解父母要子女發憤讀書呢? 可能就是因為父母自己遲起步/開hill…
培養子女有目標、work hard 、堅毅本身沒有問題,問題是如何去做

IloveJJ 發表於 20-4-2 09:45
如果佢個目標係唔返工唔做正事而做大食懶呢?佢只想享受被人供養既無慾無求生活,只想在家不斷打機呢?

...

正確價值觀和態度是重要的,我沒有爭論。我講的是尊重別人的特質和選擇。如果子女的人生目標是貪圖享樂,那麼他們就要明白那種享樂意義有多大,不是每種享樂是值得鼓勵,癡迷打機和癡迷音樂都是高享受,看戲和拍片都是貪圖享樂,沒人會一概而論。

你講的道理,如引導孩子,我同意的。父母教導子女,很應該。父母尊重成熟的子女,也應該。

回覆 nkd 的帖子

你係#28講的,我是非常贊同。無奈而家新一代的夢好似同生計完全無關,根本係食住屋企打散工搵零用。好似亞旦兩個女,on paper十足人材,但畢業後一個做時裝雜誌freelance編輯,一個教yoga。
本來家庭有資源支持仔女過自己想過的生活係美事。但亞旦60歲,以壽命80歲計,佢要有足夠的錢支持佢和佢老婆未來20年的生活費和醫療費用。並且要為佢兩個女未來60年的生活作打算...

樓主兒子反映正常孩子, 你兒子肯認真做功課已經很乖. 男孩子要到12-13歲先成熟開竅. 小兒小學連功課都甩甩漏漏. 到了中學突然成熟, 對自己有要求, 成積當然也大轉變. 那當然我都有目標比佢, 但我唔會迫佢,佢唔接受你個目標, 都無佢符.

如果成積不太差, 就不必太擔心,反而幫佢發展下興趣.

據個例子, 小兒都喜歡打機, 小學時打得好勁, 小學時假期時間, 我就比佢上了兩個coding, 我話D game寫出來, 當時佢只是OK有興趣. 到了初中, 佢話要寫games, 計劃如何賺第一桶金(小孩子不時會有超現實的夢想,能否做到暫時不重要), 我問佢, 要不要再報coding, 佢話叫我唔好浪費錢, 佢自己網上找了個coding課程, 好平, 叫我比錢, 網上課程自己學就可以. 開始學還試個小小games出來比同學玩得好開心.

我覺得, 有時興趣班可以啟發興趣, 如果佢無接觸過何為coding, 就未必自己尋找再去學深D.

興趣也是個重要的driver學習動機, 如果佢對coding無興趣, 上過興趣班都唔會繼續自己去學深D.

要令小朋友覺得學習的過程是很有樂趣的, 那他們就會有目標去探究.

當然, 小兒對科學方面的也很有興趣, 這方面也是會盡量啟發他興趣. 那我就對他說, 要學好各方面知識, 就要學好語文, 語文是吸收知識及表達知識的基礎, 那我又說, 你喜歡科學及programming,那數學一定要好, 那他就知道數學要好, 不抗拒我的安排. 數學我也只是報個網上課程自己睇片之後自己做練習.

這幾個月在家上網課, 小兒的學習效益更好, 因為可以更專心, 而他又很習慣網上自學. 當然, 他是非常期望返學可以跟同學玩.

Jane1983 發表於 20-4-2 11:32
回覆 nkd 的帖子

你係#28講的,我是非常贊同。無奈而家新一代的夢好似同生計完全無關,根本係食住屋企打散 ...

我們經常在理想和現實中掙扎。
當要取捨時,如果沒有自己想通了的原則,便會做了決定後不久又忐忑、後悔。

就像你舉的例子,他若有你的顧慮,就是當初他把一筆可觀的金錢投入孩子教育時,是想著有多少的回報,如今發覺派息無期,差點要再無限供股,怎不愁爆。

我把教育資金揑得很緊,因為我是窮消費者,將來孩子畢業後是他自立的開始,預了他照顧到自己照顧不到兩老。

我把這些一早跟孩子講明,是他要照顧自己,自己家庭,然後父母。他便得平衡他的理想和生計。

回覆 nkd 的帖子

亞旦好錫兩個女,睇佢咁多年的文章、訪問,佢似乎唔係望回報果d克」家長。但養大到大學畢業都唔自立,長工都唔做一份,應該係始終不及。

回覆 Jane1983 的帖子

我可能講錯阿旦,可能佢太寵兩個女,唔畀佢哋愁生活。咁係咪好呢?
仔女闖夠,都應該明白馬死落地行,明白令父母憂心係唔好。

Jane1983 發表於 20-4-2 12:12
回覆 nkd 的帖子

亞旦好錫兩個女,睇佢咁多年的文章、訪問,佢似乎唔係望回報果d克」家長。但養大到大學畢 ...

這似乎系無教佢地責任感,唔洗佢地養,都至少要俾佢地知道大學畢業後要顧掂自己衣食住行洗費

MrBeast 發表於 20-4-2 10:04
咁點解父母要子女發憤讀書呢? 可能就是因為父母自己遲起步/開hill…
培養子女有目標、work hard 、堅毅本 ...

你提起過猶不及的問題。

誰不想孩子早開竅,早努力,少行冤枉路。但現實是迫不來。結果不想做虎媽的漸漸由貓變虎,去了 happy school 擔心競爭力不夠,加料加到 unhappy home,不加料的又左問右探,自己比孩子緊張。
‹ 上一主題|下一主題