用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔沉迷打機!
go

阿仔沉迷打機!

疫情關係,囝囝天天留係屋企無所事事一得閒就喺到打機,叫佢睇書做補充作業就懶懶閒
冇哂佢 點算好!

仔仔幾歲? 你要返工嗎? 限時同隔日打

chihang97 發表於 20-3-30 19:24
疫情關係,囝囝天天留係屋企無所事事一得閒就喺到打機,叫佢睇書做補充作業就懶懶閒
冇哂佢符 點算好!:igiv ...

可以和孩子一同編制時間表,然後再用做功課時間(要有質量那一隻),來換取打機時間!

黃子華話齋等價交換!

無晒符?小學生應該仲管到吧

打得多都會悶!
最緊要平日佢仲有乜其他興趣

幾年級?

我仔仔都係啊,都唔聽我講,連食飯都要對住個電腦

Yan1027 發表於 20-3-31 20:53

咁唔好食飯。
飯餐限時提供,過時就收。事先聲明,因打機唔食飯而肚餓係唔會有零食、餅乾供應,等下餐

adasweet    發表於 20-4-8 10:57
mwfwinnie    發表於 20-4-7 08:53

是不是男孩子比較喜歡打機?管束不如管理,大家先定協議,有遊戲規則,也要清楚後果,例如完成多少任務才有獎賞,例如打機是獎賞,最好是某種家庭活動前一小時,因為有死線幫忙,如果未達成任務,後果是收機。更重要需要家中成員配合,幫忙執行或停止誘惑。

adasweet    發表於 20-4-8 10:57

唔知樓主仔仔幾多歲,但小朋友係需要規律,需要學習和需要成人管教。好多時聽到家長話小朋友點點點,無晒辦法。點可能?佢的一切係你提供,佢的生活係你安排。佢的唔好行為之所以繼續,其實多少係家長默許的。

mwfwinnie    發表於 20-4-7 08:54

Cheeselover 發表於 20-4-1 07:03
是不是男孩子比較喜歡打機?管束不如管理,大家先定協議,有遊戲規則,也要清楚後果,例如完成多少任務才有 ...

同意管理孩子電玩時間是很重要。如果無限制,他們好難自制不去玩返而去做父母認為有用的溫習和功課。

我個仔話:打機時間好比汽車入油,部車有入油才有動力去行,做功課/運動/及溫習!

作為愛好玩的男性,我本人同但我的想法。但是身為父母要協助他們設定玩/做的時間比例和領取方法!

再者,玩咩電玩也很重要。暑假期間,孩子流行玩Roblox 的警察 vs
賊仔的遊戲,有槍戰同埋殺人嘅內容!我越看越不對路。後來限制此遊戲可以玩的頻率也執一次,另外和他們一起重啟另外一個玩設計舊遊戲(Minecraft),又在網上幫他們找add-on 內容!和他們吹水升level 進程!順利誘導他們轉換玩啲較健康嘅遊戲!

男仔鍾意打機,好似啲年青人鍾意拍拖咁樣,好難單單靠禁止去處理。不如積極陪佢哋一齊面對好過!

Yan1027 發表於 20-3-31 20:53

因為是從小養成習慣或有樣學樣,我家吃飯時不看電視,女兒知道吃飯時間到就關掉所有電子產品,洗手食飯,即使我自己在她前吃飯,也不會做其它事。
你還可以改,只是決心問題,先向他說明(小學應該懂事)我們應專心做一件事,因為我們看電視時,吃什麼也不知道,也對煮飯的人不專重(即下次煮垃圾出來也沒關係),之後就大家吃飯,只可以説說話(我會問女兒今天怎樣),有時也會講食飯禮儀。
始終是敎育,君子之禮,始於飯桌,將來人家看你有沒有家教,吃一頓飯即現形。

mwfwinnie    發表於 20-4-7 08:55