用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 很難聽的說話!
go

[英國] 很難聽的說話! [複製鏈接]

諗住專重長輩,告訴一些親朋戚友,小兒去外國讀書,換來一句,「咩佢响香港讀吾掂咩?」真心有d嬲嬲地。咩世代,咁麥明詩係咪又讀吾掂呀!

4    0    0    0

回覆樓主:

咪理佢啦,同你話比人聽在香港讀IS或私校一樣,讀唔掂

F946 發表於 20-3-30 18:01
諗住專重長輩,告訴一些親朋戚友,小兒去外國讀書,換來一句,「咩佢响香港讀吾掂咩?」真心有d嬲嬲地。咩 ...

之前新聞咪話有留學生返嚟避疫仲上網教人剪手帶嘅 ~

喺WhatsApp群組有個朋友話,好多去外國讀書的細路本身就係喺香港讀唔成書先至去,去到只會學返d 衰嘢返嚟香港。

當下真係有啲唔開心,不過,自己知自己小朋友係點,外人邊知得咁多 ~

你都係尊重長輩講聲,唔好太介壞~而家咁嘅疫情,9月開唔開到學都已經好煩啦…無謂諗咁多,諗下到時點為小朋友打點好過!

poonseelai 發表於 20-3-30 18:12
咪理佢啦,同你話比人聽在香港讀IS或私校一樣,讀唔掂

認同,佢哋根本以為IS同私校有錢就讀到,但實際都要考入去㗎

回覆樓主:

傻既, 你同番啲長輩講, 如果係讀唔到書仲年年比幾十萬去讀? 不如幫佢比首期仲實際

醒目開學勳章

諗住專重長輩,告訴一些親朋戚友,小兒去外國讀書,換來一句,「咩佢响香港讀吾掂咩?」真心有d嬲嬲地。咩 ...

通常會這樣說的人同社會脫節, 完全不知道時代已變, 讀唔讀到書的, 只要家長有能力, 都會比仔女去外國接受教育

回覆樓主:

你那位是長輩都可能有代溝,我試過幼稚園同學仔家長,佢孩子考人出名津小,我孩子去私小,佢話間私小只会教到你孩子傻下傻下,唔係邊有人讀私小直上的私中喎

呢啲都算,總算係長輩無知脫節。隔離討論區先多刻薄說話。好多做左人父母,居然都話全部留學生唔應該返黎,話返黎累香港。仲話返黎香港只為避疫,不如索性退學。真係好想講句,我祝你仔女平安香港長大,唔洗離開香港讀書,唔做交流生。

回覆樓主:

唉,回港唔守規矩隔離真的爭唔落

回覆樓主:

本人覺得長輩講咩都無所謂,但是,我們做家長,返嚟的子女,希望家長嚴勵吩咐佢哋隔離,因為大家好,第二輪爆發已成事實。大家平安度過這次難關!

同佢哋講,香港多數高官名人富豪既仔女都去外國讀書,唔通佢哋全部都讀唔掂咩?

回覆樓主:

我堂妹問我,我個女是否讀書唔掂去英國讀(year 10去讀), 跟住我話畀佢聽我女升的大學是英國頭5位,完美KO左佢

佢都冇收下風,我女在HK是讀Band 1英中精英班的

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 19:53
呢啲都算,總算係長輩無知脫節。隔離討論區先多刻薄說話。好多做左人父母,居然都話全部留學生唔應該返黎, ...
出面自由講場早已變質,全部藍絲五毛做打手,唔知收幾多錢!BK 早已變質,完全不能理性地傾好一個題目一,係EK 還可以討論一下。

乜人都有好有壞,有見識及冇見識,包括白人、黑人、藍絲、黃C,不需要介懷。

如果遇到呢個問題,好簡單問佢一個問題:作為一個有能力球員,佢會放棄打英超的機會而去打港超嗎?

當然亦要公道去講,每一地方總有好處及壊處,唔可以因此而話英國乜都比香港好,例如香港呢次處理疫症,問心個句,會唔會比英國好呢?有病會留在英國定香港醫呢?

呢句說話我自己親身感受過,冇理會佢,只係可憐佢無知,算把啦!唔好放係心度,最重要係孩子有進步、健康成長。

ajfamily 發表於 20-3-31 02:03
出面自由講場早已變質,全部藍絲五毛做打手,唔知收幾多錢!BK 早已變質,完全不能理性地傾好一個題目一, ...
難道你呢d說話又係理性討論咩?好好地一個題,點解要扯上政治?!

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 19:53
呢啲都算,總算係長輩無知脫節。隔離討論區先多刻薄說話。好多做左人父母,居然都話全部留學生唔應該返黎, ...
呢類人只係小部份,大部份都覺得留學生返黎天經地義,只係咁多學生返黎唔守規矩隔離,令人失望。

我覺得做父母會安排最好的比仔女, 有時兩公婆都未必意見一致, 更何況其他人呢.

我唔會同人解釋咁多, 浪費我時間.

人大了便會發現一些事情根本不需要向別人解釋咁多,只要沒有傷害別人,自己家事自己解決便可,沒有必要為此不開心,5好講留學生,根本自疫情開始所有去旅行回來的人也應自我隔離14日。這是公德心的問題

由他們吧⋯⋯自己孩子自己安排
‹ 上一主題|下一主題