用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園second interview - Zoom
樓主: dkcryk328
go

學之園second interview - Zoom   [複製鏈接]

講下我上年in N同今年in K second in既經驗

上年in N係一入學校就玩廚房, 英文老師有問小朋友問題, 然後考體能 (跳呀擲野呀咁) 然後入房, 房入面, 校長同2個老師一齊同家長傾偈, 同時隔離1個老師考小朋友

今年in K係入到去俾2本書你睇住等, 然後考體能, 考完再要睇住書等入房, 房入面, 校長同2個老師一齊同3組家長傾偈, 同時後面3位老師各考1位小朋友

總括我覺得比較鍾意坐得定又醒目既小朋友

(考青衣分校)

beefu 發表於 20-4-1 08:55
講下我上年in N同今年in K second in既經驗

上年in N係一入學校就玩廚房, 英文老師有問小朋友問題, 然後考 ...

多謝你既分享 請問係1st in定2nd in?

dkcryk328 發表於 20-4-1 09:12
多謝你既分享 請問係1st in定2nd in?
SECOND

回覆樓主:

咁嘅情況,大B優勢又再大啲

我拍條片完全沒有自理內容,見好多人都放小朋友食飯,做家務等等....學校是否鐘意自理能力高的小孩!如果係咁我冇拍實冇行了.....

超級奶爸爸 發表於 20-4-1 15:52
咁嘅情況,大B優勢又再大啲

仲有超大b 今年競爭真係好激烈

我打定輸數,因為有家長真係拍到條片好impressive!唔係對自己小朋友冇信心,但拍片人人可NG 一千次,所以個個都會係完美的!

希望疫情快過,我唔想k 又再拍片interview,到時啲片要求更高!

50267612 發表於 20-4-1 16:23
我打定輸數,因為有家長真係拍到條片好impressive!唔係對自己小朋友冇信心,但拍片人人可NG 一千次,所以個 ...

可以形容一下點為之impressive? 我基本上用一半舊片炒埋一碟

我唔覺得個個都係完美喎。我看過的片內容很相似,例如好多人跳baby shark。唔知老師可以點挑選。

我又分享下今年interview K1 second In的情況。
一去到各位小朋友自己玩住積木等。然後老師用英文示範一次點樣過一個小小障礙賽 (行過一條幼幼的bench、跳呼拉圈、同好似最後拋一個波波)。
然後兩組家長 + 兩位小朋友一齊入房。家長同小朋友會分開坐。家長同三位老師傾計。小朋友喺後面,各自同老師玩一陣等家長傾計。
成件事大約20-30分鐘。
我女四月尾B, 有offer。

PollyButton 發表於 20-4-2 15:20
我又分享下今年interview K1 second In的情況。
一去到各位小朋友自己玩住積木等。然後老師用英文示範一次 ...

你應該係in新校?

PollyButton 發表於 20-4-2 15:20
一去到各位小朋友自己玩住積木等。然後老師用英文示範一次 ...

多謝你既分享 請問你小朋友係咪做齊晒所有tasks? 三位老師問左d咩野? 校長有無問問題?

我上年in K. Second in 有個NET 同我小朋友玩,校長in家長,最後有offer. 七月B, 紅磡分校,不過最後無take offer

Krislee1509 發表於 20-4-3 08:00
我上年in K. Second in 有個NET 同我小朋友玩,校長in家長,最後有offer. 七月B, 紅磡分校,不過最後無take ...

多謝分享 請問校長問左d咩野問題 NET同小朋友玩左d咩野

回覆 dkcryk328 的帖子

其實啲Tasks唔算十分難, 我嗰組四位小朋友都大致有完成到, 只係爭在快同慢同中間有冇發呆同使唔使老師少少提點haha。老師問的問題係refer to 1st interview我地填的問卷的, 例如我寫咗話好認同學之園的教學方法,佢問我係邊樣方法同點解。隔離位家長應該係寫咗去過咁多K open days,學之園的open days最impressive,咁老師就問佢點解。
我地兩組家長係同時見3位老師的,所以我地會互相聽到對方的問題及答案。

我女一共in咗五間K,我五間都有陪。除咗唔畀家長入去嗰兩間,其餘三間黎講,學之園係in得最耐,同埋考的野相對係比較多元化少少。

PollyButton 發表於 20-4-3 09:08
回覆 dkcryk328 的帖子

其實啲Tasks唔算十分難, 我嗰組四位小朋友都大致有完成到, 只係爭在快同慢同中間有 ...

多謝你既分享 希望有機會入到2nd in啦
‹ 上一主題|下一主題