用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monmouth School for Boys
go

[英國] Monmouth School for Boys

請問有Monmouth School for Boys家長嗎?想問小朋友在學校讀開心嗎?想知Monmouth School for Boys好唔好?  你們對這校的口碑如何? 謝謝!

之前有幾位家長回應過很不錯, 你也是準備今年入學嗎?

對呀! 我都有爬以前的舊文,都有些家長講過間學校不錯,但都是幾年前有人講過,近期就沒有人在討論區提及過,不知道現在是否有變?  我只知從學校網頁提過2019 有學生入讀HKU 's Medicine,但我都想知如有幾多香港人?  同學之間關係好嗎?  香港學生/International students 和本地學生夾得來嗎?

我不希望幫亞仔做錯決定,所有問問各位高人,收集寶貴意見。謝謝!

ottomum 發表於 20-3-30 17:26
對呀! 我都有爬以前的舊文,都有些家長講過間學校不錯,但都是幾年前有人講過,近期就沒有人在討論區提及過 ...

我哋都有offer,打算今年9月入讀Y9,交咗留位費到而家學校都冇乜聲氣,加上疫情嚴重,都唔知幾時開學。
但我識得有同學仔喺嗰度讀緊,佢哋都覺得呢間學校係好唔錯嘅,學校唔算多香港人,同學仔都係好Nice嘅。

回覆 su-bb 的帖子

那太好了 !  似乎這間學校的口碑也不錯!

如果打算申請2022年9月入讀,應何時開始報名?

我沒有你這麼好準備兩年前就申請。我建議你帶小朋友的成績表去agent 到問問,看看有什麼學校適合你小朋友,有些elite schools 真的需要兩年前申請,但一般一年前申請也可以。

ottomum 發表於 20-4-23 20:38
我沒有你這麼好準備兩年前就申請。我建議你帶小朋友的成績表去agent 到問問,看看有什麼學校適合你小 ...

謝謝你

其實想sixth form時過去讀。sixth form是否男女混合上課,抑或維持男校?

因為有同學仔嚟梗入讀,所以阿仔又想一齊(emoji)

sixth form是男女混合上課

ottomum 發表於 20-6-7 17:15

謝謝資訊

ottomum 發表於 20-6-7 17:15

我agent係咁同我講,我仔仔都收到Offer,不過未決定讀唔讀

小雪小晴 發表於 20-4-23 01:40
如果打算申請2022年9月入讀,應何時開始報名?

參考 Key Dates for Entry

https://www.habsmonmouth.org/boys/admissions/entrance-assessment-dates/