用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4月7日快到了,大家是否已開始緊張?
樓主: Lililalalala
go

4月7日快到了,大家是否已開始緊張?   [複製鏈接]

ren 發表於 20-3-29 16:36
交左一個信封個間佢用左來通知面試更改安排。。。應該要等email了
...

可睇返你自行中學是怎安排,我見我自行中學寫明是寄信和電話通知,而它又沒有用過我的回郵信封寄面試更改。

其實又未必信會提早收到,大家都是預7/4
[

ren 發表於 20-3-29 16:40
我都贊成嘅。。。
不過我報嘅一間冇要求留電郵,
另一間已用左個回郵信封,

係就係贊成,都知要實行係無乜可能,都唔知點解"電子郵件"面世咗咁耐都仲係咁多紙張式嘅郵件充斥著。

祝你收到好消息

dingdingdong 發表於 20-3-29 16:47
可睇返你自行中學是怎安排,我見我自行中學寫明是寄信和電話通知,而它又沒有用過我的回郵信封寄面試更改 ...

啱啱睇番,自一係講明郵寄。。。
希望早d寄啦
自2話書面,應該是電郵或短訊了。
希望大家都有好消息  

突然咁諗,e+話因郵遞時差將出現有人快DD收到有人慢DD收到。咁!臨近自行放榜聽聽埋埋咪會攪到個個jm好緊張囉!

YmOra 發表於 20-3-29 16:48
係就係贊成,都知要實行係無乜可能,都唔知點解"電子郵件"面世咗咁耐都仲係咁多紙張式嘅郵件充斥著。

祝 ...

可能驚落左junk mail/spam mail之類

YmOra    發表於 20-3-29 20:48

ren 發表於 20-3-29 16:57
啱啱睇番,自一係講明郵寄。。。
希望早d寄啦  
自2話書面,應該是電郵或短訊了。

早又好,準時又好,希望大家都收到好消息

不過呢個幾星期都會好緊張
[

chanti 發表於 20-3-29 15:10
開始有少少緊張、相信我個心由星期四開始每日中午會不停飛左去信箱到。
...

你同我一樣咁諗,由下星期五至下下星期二都心情忐忑,個心總掛住個信箱,祝大家都有好消息
[

dingdingdong 發表於 20-3-29 17:29
你同我一樣咁諗,由下星期五至下下星期二都心情忐忑,個心總掛住個信箱,祝大家都有好消息
...

祝大家都有好消息

而家感覺好似當年小一派位咁,緊張加緊長

我估信最多早一日收,電話多數當天收到

回覆樓主:

時間越來越接近,申請直資又只係Waiting, 自己又有expectations, 真係好緊張

剛看到edb 網頁寫:
教育局已通知參加中學學位分配辦法的小學於四月三日領取升中選校文件。。。即小學最早於星期五知道自己那些學生獲自行中學列為正取生。 唔怪得早前有jm話有小學己通知家長早於7/4回校取大抽獎文件.  

你地小學有冇話幾時回校取文件?

[

大家不用太擔心 自行只佔百分之三十 所以只有band 1/2/3頭30% 入圍

dingdingdong 發表於 20-3-30 22:30
剛看到edb 網頁寫:
教育局已通知參加中學學位分配辦法的小學於四月三日領取升中選校文件。。。即小學最早 ...

小學會知道學生係自行有冇正取,咁如果直資收咗小朋友小學知唔知道?

CM.MUN 發表於 20-3-30 22:39
小學會知道學生係自行有冇正取,咁如果直資收咗小朋友小學知唔知道?

小學應該唔知道學生有冇直資收咗,只知道學生自行有冇正取生。
我地班主任都耐唔耐打來問兼mark 低,所以如果心急想知有冇正取,其實可星期五至下星期一打電話比班主任問吓。

[

CM.MUN 發表於 20-3-30 22:39

小學會收到edb一張list列出邊啲學生已有自行正取,要小學提醒家長不用填大抽獎表,只需填簡單個人資料,然後劃去大抽獎選校表交回。
[

dingdingdong 發表於 20-3-30 23:04
小學應該唔知道學生有冇直資收咗,只知道學生自行有冇正取生。
我地班主任都耐唔耐打來問兼mark 低,所以 ...

教育署會通知小學❓

我女間小學係6Apr 開始可以攞抽獎文件,有冇自行offer 的都要去攞。

補充:

教育局會於每年 4 月初向每所參加派位小學發放其學校獲通 知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學生家長毋須在統 一派位階段選校,並為未獲通知的學生就參加統一派位提供

適切支援。名單上的學生資料不會包括相關中學的名稱、其 自行分配學位申請的選校次序,及學生獲一所或兩所學校甄 選為正取學生。

另外, 小學於四月三日領取升中選校文件只係拎文件同表格。咁多中學剛剛星期六先面試,我估快都要一星期處理再交edb.我估3/4小學係未知。

02413124 發表於 20-3-30 23:16
補充:

教育局會於每年 4 月初向每所參加派位小學發放其學校獲通 知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學 ...

Oic. Thanks a lot

mykate 發表於 20-3-30 23:15
教育署會通知小學❓

會㗎,我地小學校長早於十二月時已講他們會收到Edb一張列表方便提醒家長不用填大抽獎表,但所有小六生也要交回表格。

不過,小學唔會知道學生被邊間自行中學收為正取,到時班主任可能會問返你自行選了邊間。

[
‹ 上一主題|下一主題