用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4月7日快到了,大家是否已開始緊張?
樓主: Lililalalala
go

4月7日快到了,大家是否已開始緊張?   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-3-31 10:30
好多津小有這方面的信息俾家長。

但,過左自行階段到統一抽獎階段先俾1a。1b,1c類的建議是否遲了?個人認 ...

學校呢次細分,我諗主要提邊緣人抽獎小心d, 保守d

思思baby 發表於 20-3-31 10:04
回覆 rainrain613 的帖子

學校和老師是OK的, 好用心教學和關心小朋友升中問題.....上星期仲有升中主任同我 ...
一定有學校博少少,有學校保守少少。關乎學生家長到派彩時驚喜多啲定失望多啲

思思baby 發表於 20-3-31 10:34
學校呢次細分,我諗主要提邊緣人抽獎小心d, 保守d
抽獎細分abc對於中彩率沒意義(當然對於入學后的適應程度有用)。自行細分abc先大實際作用。

moonday 發表於 20-3-31 10:31
但其實你唔同小學講,佢地係咪永遠都唔會知你係咪正取生?
小學會收到教育局的正取生名單, 只係唔知係邊一間中學。

nillnill 發表於 20-3-31 00:03
羨慕。停課都有這樣安排。不過既然無呈三,Banding應該跟呈二相同是嗎?

...

是的。但,個人認為:

小學响自行階段向jm們講緊嘅係呈1加呈2後的"全港"Banding,因為小學所評估的結果是方便家長响自行階段容易DD選擇全港各中學。

而去到大抽獎則需要以"本區"Banding為主,因為大抽獎係以"乙部"為主要搏刹位置,即知道本區所屬Banding是最重要,故小學所評估的結果是要方便家長响大抽獎乙部容易DD選擇本區中學。

所以,以九龍城區(B1c-B2a)邊緣人為例:
學生响"自行和甲部"為B1c位置(自行階段,學校評為);
學生响"大抽獎乙部"為B2a位置(大抽獎乙部學校評為)。

nillnill    發表於 20-3-31 11:12

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-31 09:13
是呀!
Thanks. 咁我想問,自行"備取生"係會點樣處理架呢?參加統一派位?? 如果統一派促第一志願,又係揀番自行第一志願嗰間。如果最後入左,咁係咪唔知道係"自行備取"入,定還是"派位"入的呢?

唔好意思,講到好複雜咁

judith07 發表於 20-3-31 12:45
Thanks. 咁我想問,自行"備取生"係會點樣處理架呢?參加統一派位?? 如果統一派促第一志願,又係揀番自行第一 ...

如果4月7日沒有收到自行兩間學校的通知,就算是備取生也要填統一派位表格。我之前曾問過升中主任,學校是知道你自行入還是派位入的。派位入了第一志願又何需再去深究呢!

judith07 發表於 20-3-31 12:45
Thanks. 咁我想問,自行"備取生"係會點樣處理架呢?參加統一派位?? 如果統一派促第一志願,又係揀番自行第一 ...

備取生會抽之前處理左,唔會再抽
中學係知你抽定自行入

想問統一係未先派晒俾 band 1生, 才到band 2 生派呢?
如果係派晒俾 band 1先, 咁如果唔夠band 1位, 咁band 1生最多只會入左band 2學校, 唔會入band 3學校呢?

Wendychu 發表於 20-3-31 13:10
想問統一係未先派晒俾 band 1生, 才到band 2 生派呢?
如果係派晒俾 band 1先, 咁如果唔夠band 1位, 咁band  ...
正確填表就係。但過早填
B2或B3就會進入B2或B3.即:只要估對係B1,則必須盡填同B1再到B2……

medicine 發表於 20-3-31 13:17
正確填表就係。但過早填
B2或B3就會進入B2或B3.即:只要估對係B1,則必須盡填同B1再到B2……
...

如果區內只有幾間band1中學,感覺好為難喇。
因為幾個志願就填哂

回覆 medicine 的帖子

謝謝

真係怕填錯

回覆樓主:

如果自行係備取生,即要繼續參與大抽獎先有機會等到? 如果註冊直資不抽獎,就會被取消備取生既資格? 但又唔知自己係咪備取生。。。

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-31 12:54
如果4月7日沒有收到自行兩間學校的通知,就算是備取生也要填統一派位表格。我之前曾問過升中主任,學校是 ...
謝謝你的回覆呀! 原來如此。咁又係,如果真係入到,咩途徑入,又何須考究呢!😊

02413124 發表於 20-3-31 12:57
備取生會抽之前處理左,唔會再抽
中學係知你抽定自行入
明白了。謝謝你的解釋!😊

臻臻爸及媽 發表於 20-3-31 13:36
如果自行係備取生,即要繼續參與大抽獎先有機會等到? 如果註冊直資不抽獎,就會被取消備取生既資格? 但又唔 ...
係..

臻臻爸及媽 發表於 20-3-31 13:36
如果自行係備取生,即要繼續參與大抽獎先有機會等到? 如果註冊直資不抽獎,就會被取消備取生既資格? 但又唔 ...

呢樣先慘,你比我知係唔係備取生,我先知搏唔搏好麻

babyheima 發表於 20-3-31 14:37

就係囉

回覆 有你最好 的帖子

叩門除咗成績通常重有筆試,有d band1 會出得幾深考考小朋友,始終叩門位非常之少!所以能大抽獎揀到就最好,唔想去到叩門今年就唔好咁進取!

babyheima 發表於 20-3-31 14:37

知道當然好,但間間中學無統一做法,"備取生"數目可多可少,幾十至過百都得。那麼,就算嗰個排最尾尾學生知自己係備取生都好難好樂觀地搏。
‹ 上一主題|下一主題