用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回流學生中蕉
樓主: yoyo123
go

[英國] 回流學生中蕉   [複製鏈接]

buklaylay 發表於 20-3-30 18:30
聽到都鄧你心痛……自己好好保重!

你喺邊度? 坐 KLM 得唔得?

好彩仲有一日一班 KLM,但行李額好麻煩。呢排趕論文又煩 interview 又要執野,真係煩都煩死。最驚係額外買完票都話飛唔到,你知啦,英國上下都好多痴線,今日話冇野,第二日又改口風。   
我朋友宿友前日話 air France 走佬,點知第二日話停飛,佢地又撲飛。

我諗住搞掂曬論文、執好曬等 5 月 1 走佬。返到去又要諗隔離問題。唯有自求多福。

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 20-3-30 17:58

係呀,暫時見到有兩個確診係坐隔離,二人屬密切接觸者

可能是同學, 未回港前已染病?

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 18:42
好彩仲有一日一班 KLM,但行李額好麻煩。呢排趕論文又煩 interview 又要執野,真係煩都煩死。最驚係額外買 ...

你要小心和保重,希望你順順利利返到香港。

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 17:34
有搭 uber 但十分鐘唔夠就開始嘔,搭火車好少少但去到機場都半條人命,所以我好怕搭任何交通工具。

上到 ...
聽音樂分散注意力會唔會有幫助?

Anniemun 發表於 20-3-30 20:36
聽音樂分散注意力會唔會有幫助?

可惜唔得,我諗我要安眠藥杜暈自己先得

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你的同學走曬未?你的課程還要幾耐才完?記住萬事小心,出門一定要戴口罩。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

既然你5月先走,暫時唔好諗咁多,專心做好論文先,希望到家疫情會減退。
另外暈浪問題,有人話日本白兔牌的暈浪丸最勁,日本周圍可以買到,可惜在香港就唔得,有機會去日本,可以試下。
最後多謝你成日响度解答大家的疑難,由你初初問去英國留學,到就而家快完成學業,睇到都開心,祝你一切順利!

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 18:42
好彩仲有一日一班 KLM,但行李額好麻煩。呢排趕論文又煩 interview 又要執野,真係煩都煩死。最驚係額外買 ...

這段期間你千萬要小心,好好保重,儲備足夠的糧食,祝你一切平安順利!

YanYan0116 發表於 20-3-30 17:59
想問下大家, 你地會唔會要孩子加多7天家居檢疫措施.我想叫亞女在家戴多7天口罩, 分枱食飯.
...
有無驗深喉?如果有驗,結果正常,14天應該ok!

回覆 Taimum 的帖子

我阿囡返個時無驗架,不過14日都無事既,我覺得風險應該低左好多。keep住日常消毒同埋清潔,我估都算足夠操施掛。

ydoris 發表於 20-3-31 13:49

我阿囡返個時無驗架,不過14日都無事既,我覺得風險應該低左好多。keep住日常消毒同埋 ...
我幫兩個仔星期日交樽仔,昨日阿哥收到衛生署電話話佢吐得唔正確,所以今日阿哥會再收到郵寄掛號樽仔,3個工作天無收到通知即結果正常!

Taimum 發表於 20-3-31 14:38
我幫兩個仔星期日交樽仔,昨日阿哥收到衛生署電話話佢吐得唔正確,所以今日阿哥會再收到郵寄掛號樽仔,3個 ...

請問3個工作天計唔計星期六日?我星期六幫亞仔交了樽仔。唔知要等到幾時先confirm 冇事。

咁就放心啦!我都係盡量平常心咁啦!太過憂慮怕自己病埋仲衰。

ThanThan2000 發表於 20-3-31 16:27
請問3個工作天計唔計星期六日?我星期六幫亞仔交了樽仔。唔知要等到幾時先confirm 冇事。
...

應該無分假日。

依家日日有機返,亞博做檢查後即日出

結果;而且星期六日有13間中心照收樣本。

hongkeikei 發表於 20-3-31 19:01
應該無分假日。
依家日日有機返,亞博做檢查後即日出結果;而且星期六日有13間中心照收樣本。

咁就好。因為好多無病徵。都唔知道有冇事。

KLM 而家隔日開……
我兩個仔本來 book 咗 1/4 返,上星期突然 cancel Amsterdam 返香港嗰程,機票可以改期,改早兩日,今朝返到。

行李得1喼 23kg, 可以六百幾蚊加多1件寄艙行李。

如果決定五月走,就安心繼續寫論文。加油!

我覺得好多起當地感染既多,我仔學校起十幾號時其實學校有學生同西班牙、意大利老師有病徵,英國疫情遠比想像中嚴重。

Taimum 發表於 20-3-31 13:31
有無驗深喉?如果有驗,結果正常,14天應該ok!
無呀, 亞女係20/3到港.佢E+自己一個住係親友家.
咁啱間屋無人住.

如無意外, 星期5回家, 回家後帶口罩, 分開食飯.

回覆 3b 的帖子

同意,唔少學校之前防疫都做得唔好

ThanThan2000 發表於 20-3-31 16:27
...
你唔好計星期六日啦!
‹ 上一主題|下一主題