用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生想做youtuber !
go

小學生想做youtuber ! [複製鏈接]

阿仔見人哋啲YouTuber分享影片咁精彩,自己都想去學做下。

今個星期初,我搵咗個剪片軟件俾佢玩下。結果用咗兩個小時,當班主任的提議,整咗個關於如何安裝及使用HyRead3的短片(10min)用電陲分享比同班同學!因此,我諗下諗下都想透過呢個玩意協助下他學習!

請問各位有冇協助孩子成為YouTube 呢方面嘅經驗,可以分享下?謝謝!

8    0    0    0

回覆樓主:

因為我囝囝好鐘意打機,我之前想佢培養多d 興趣係編程,點知佢依架自學緊Adobe 個d 軟件,又影片剪接又編輯圖片咁樣。 但沒有拍攝那方面的興趣。

Koboo 發表於 20-3-29 15:32
因為我囝囝好鐘意打機,我之前想佢培養多d 興趣係編程,點知佢依架自學緊Adobe 個d 軟件,又影片剪接又編輯 ...

用Premiere Pro來剪片?

我個仔用這個!好似好專業咁!

可以玩下,有啲甚至會紀錄埋自己學習生活(新加坡、美國、內地初中生都有)。不過要小心管理。

adasweet    發表於 20-4-8 10:53

我個仔現實好多,佢同我講想放片上去做YouTuber係因為有$$$收。

adasweet    發表於 20-4-8 10:53

wongtw 發表於 20-3-30 11:38
我個仔現實好多,佢同我講想放片上去做YouTuber係因為有$$$收。

咁你有冇分析比佢知幾多view幾多subscripts先開始有錢收?每個星期岀幾多條片先儲到subscripts?

vin105 發表於 20-3-29 15:59
用Premiere Pro來剪片?

我個仔用這個!好似好專業咁!

yesyes !!!! premiere pro 。重有佢拎我地旅行的照片去編輯,用Photoshop 調較光暗,我都唔太明佢玩咩。 之後有時佢自己學編程野 ,一大堆英文數字的,我都唔識。

回覆 vin105 的帖子

我個仔7歲,已經好 有興趣搞呢啲嘢. 呢個年代佢哋好細個已經好叻呢啲嘢

Saboc 發表於 20-3-31 00:14

我個仔7歲,已經好 有興趣搞呢啲嘢. 呢個年代佢哋好細個已經好叻呢啲嘢 ...

7 歲就開始YouTuber, 真系好勁!

停課不停學短片創作比賽http://www.vaphk.org/

Diversifyedu 發表於 20-3-30 12:48
咁你有冇分析比佢知幾多view幾多subscripts先開始有錢收?每個星期岀幾多條片先儲到subscripts?
...
佢地呢的小機迷,放個啲打機片上去差不多係0成本,幾乎完全唔剪片都仲得,只不過佢upload失敗至找我,我叫佢自己上網問番的機友。

haihaimom 發表於 20-4-1 16:32

停課不停學短片創作比賽http://www.vaphk.org/

很有趣的活動囉!

俾阿仔睇吓先,謝謝推介!

haihaimom    發表於 20-4-5 16:26

學下剪片都幾好窩

今日終於上載了第一條片了!

https://youtu.be/fDvHCOThazw

大家比下意見!

他編排左明天上第二條片了!之前整左成個幾兩個鐘係個房度係咁錄音!

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 08:27
可以玩下,有啲甚至會紀錄埋自己學習生活(新加坡、美國、內地初中生都有)。不過要小心管理。 ...

請問有沒有那幾個正氣D的channel , youtuber 可以推介?  如果講學習生活都好好, 我女小三, 都是睇外國的整估人, Ninja Kidz, 睇得多都悶

Diversifyedu 發表於 20-3-30 12:48
...

要幾多VIEWS 才開始有收入啊?

我女都好有興趣想搞, 但我一竅不通.  
想問最低技術是否用手機拍片已經OK?   邊個剪片軟件是最簡單, 低級易用?   有沒有什麼渠道可以入門學下怎樣整?  

crysta2l 發表於 20-4-28 14:04
請問有沒有那幾個正氣D的channel , youtuber 可以推介?  如果講學習生活都好好, 我女小三, 都是睇外國的整 ...

White House on the Hill,我知有香港小朋友睇,因為有寄過 fans mail。講農場生活。有三個仔仔。

It's a Buzz World,美國家庭生活,六個女女,五胞胎。佢地本身都有、真人 show "Outdaughtered",大人睇完,完全明白自己唔可以話辛苦,人地一次過湊五個 B。

Ant's Canada,講螞蟻、蜘蛛,有英文字幕。

Kittisaurus,六隻貓。本身講韓文但宜家開始講英文。

Kuaizero,不用介紹,華語全知名人士

綿羊料理,中文水平非常高嘅長沙女子,專整複雜料理
‹ 上一主題|下一主題