用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 有無人收到信?
樓主: mcetcc
go

SPK 有無人收到信?   [複製鏈接]

monodad 發表於 20-4-9 18:11
呢個問題我問過同學仔媽咪,佢大女SPK直升上小學,佢叫我唔駛擔心,一定銜接唔到,但學校會俾時間同心機幫 ...

請問小學會放哂手將教學的責任全部交給家長嗎?對跟不上的小朋友,會勸退,定學校會安排補底?

tmko 發表於 20-4-9 18:43
請問小學會放哂手將教學的責任全部交給家長嗎?對跟不上的小朋友,會勸退,定學校會安排補底?
...

其實我諗今時今日應該無咩學校會同家長講將小朋友交俾學校,家長唔需要跟。我只可以咁講,有一類學校,佢地可以自幼訓練小朋友好有自覺同自律嘅特質,等佢地可以喺最低程度嘅monitoring之下去完成自己嘅task,隨住呢種習慣性,將來就可以克服更大嘅困難。另一種學校就係自幼谷小朋友超前學習,等佢地係市場上更具競爭力。至於有冇需要勸退學生?我唔可代表用家答你,不過作為一間一條龍學校,幼升小,小升中有自然篩選機制,我相信學校唔需要勸退你,你自己都會有思想空間應唔應機勉強留喺度。都係果句,學校,學生同家長係配對遊戲,三方面配合得到,效果自然會好,反則亦然,去到任何一間學校都係一樣。

monodad 發表於 20-4-9 19:00

其實我諗今時今日應該無咩學校會同家長講將小朋友交俾學校, ...

我可以理解小學係屬於你所説前者的那一類學校嗎?

tmko 發表於 20-4-9 19:06
我可以理解小學係屬於你所説前者的那一類學校嗎?

幼稚園開始已經係

monodad 發表於 20-4-9 19:20
幼稚園開始已經係

Many thanks

我諗要真正讀緊SPC小學用家先會講得到真正心聲 , SPK 同 SPC 話事人係兩位完全唔同風格 Sister , 所以點解有課程淺同深分別。作為香港家長讚成唔會將小朋友全交比學校,所以有苦自己知!幼稚園重可以話冇乜壓力,但上小學以為學校已經可以將小朋友培養獨立思考同追唔追到小學課程係兩回事,回想當年P1 第一次考試中文科係9頁紙,但K3前學校係字都唔洗寫多隻,咁小朋友唔安排之前打底,自己可以想像到小朋友會點,每位家長都對自己子女有唔同要求,我其實係屬於唔谷小朋友類型。

tmko 發表於 20-4-9 19:38
Many thanks

仲有一件事要留意,所謂谷與唔谷,外補與唔外補,無需聽太多,最重要係親身體驗才知道。同一間學校學生,有人補到飛起,成績都唔達標,另外有人靠外補可以生存,成績中規中矩,有人可以唔駛外補,成績一直領先。畢竟小朋友有唔同talent,早熟遲熟亦各有不同,問同一間學校嘅家長評價,讀得好嘅會話你聽間學校好,讀得一般嘅會話學校一般,讀得差嘅就.........間間學校都如是,我個人認為好嘅學校並非單看成績,仲有其他方面嘅衡量,而且最重要係小朋友返學開唔開心。

SPK係從本質上教化小朋友自小要獨立有擔當,如老師會教小朋友自己記下每天要帶校的物品,從小培養好的學習態度比硬谷學術的幼稚園更有遠見 - 曾經看過一篇報導指出從谷學術的kinder出來的學生小一成績還是不錯的,但到了小二以後就變得平平無期。

至於小學的深淺程度,個人也是覺得屬於普通程度,暫時未見女兒小二有跟不上的問題。

所以我相信真實用家,先比較有經驗可以分享真正感受,比將來原校升小學家長多一個意見參考,在任何幼稚園都有不同目標家長存在,大家對小朋友都有不同要求,我絕對認同SPK係小朋友快樂學習地方,我同囡囡都一樣過咗3年開心時光,其實有人就算唔考慮直升,去邊間小學須唔須要外補就睇家長決定,不過SPC 主科有唔合格係須要重讀一年規定,咁有冇發生應該唔多,我囡個班都係得一個。眼見當年有d媽咪因為囡囡特然學習上改變跟唔上進度感到徬徨,所以比d我經歷過情況作大家參考

睇完用家分享,我暫時比較擔心由幼稚園到小學的過渡,由happy 轉到較學術,當中的落差,會令小朋友同大人都frustrate,如果有幸入讀,我相信大人同小朋友都要做足心理準備。

monodad 發表於 20-4-9 21:45
仲有一件事要留意,所謂谷與唔谷,外補與唔外補,無需聽太多,最重要係親身體驗才知道。同一間學校學生, ...

我自己都希望為小朋友找一所學習得開心的學校,當然,又開心、又有成績就更加理想

bb_mui2006 發表於 20-4-9 23:12
所以我相信真實用家,先比較有經驗可以分享真正感受,比將來原校升小學家長多一個意見參考,在任何幼稚園都 ...

多謝你的分享,讓我對spc 有多一點的了解。

tmko 發表於 20-4-9 23:31
我自己都希望為小朋友找一所學習得開心的學校,當然,又開心、又有成績就更加理想
...

魚與熊掌,係可以兩者兼得嘅,但唔係度討論Lu,假如妳最後決定入SPK,照舊PM我回妳啦。

monodad 發表於 20-4-9 23:36
魚與熊掌,係可以兩者兼得嘅,但唔係度討論Lu,假如妳最後決定入SPK,照舊PM我回妳啦。
...

好的,謝謝你還記得我

小艾美 發表於 20-3-30 12:26
spk幼稚園係好淺好淺,一定要外補。
否則佢小學唔收,出去考其他基本上都好難考到。
當然上到小學就一天光 ...

品學兼優都吾一定收,仲要家長配合。

請問有冇校巴資料? 住九龍, 謝謝!

上網搵spk校巴有校巴路線及聯絡方法

上網搵spk校巴有校巴路線及聯絡方法

回覆 Tiktam 的帖子

謝謝! 真係好意外竟然屋邨地址都有OFFER

其實有冇家長知道今年考左咩? 小女冇分享究竟入去考左咩, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題